Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  46ο

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ        16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
ΘΕΜΑ                Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΡΗΣΗΣ 
                           2012  ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

  Έχουμε καθήκον τις σημαντικότερες, τουλάχιστον, στιγμές στην διαδικασία των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και των αποφάσεών μας στα ζητήματα που απασχολούν την πόλη να τις δημοσιοποιούμε.
Ένα απ΄αυτά τα σημαντικά θέματα είναι και η συζήτηση του ισολογισμού των χρήσεων της δημοτικής αρχής.
Την περασμένη Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2013, εισήλθε προς συζήτηση και ψήφιση ο ισολογισμός της χρήσης του 2012.
Παρ΄όλο που τυπικά η συζήτηση έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, όπως άλλωστε ορίζει, τυπικά ο νόμος, συμμετείχαμε στην συζήτηση και διαπιστώσαμε τα εξής.
Εντοπίσαμε θετικά στοιχεία στην καταγραφή των οικονομικών δράσεων της δημοτικής αρχής και το καταθέσαμε. Τα θετικά στοιχεία του είναι:
  1. Το σχετικά ικανοποιητικό αποθεματικό που άλλωστε καθορίζεται και από τον νόμο, στο ύψος των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
  2. Την αποπληρωμή οικονομικών υποχρεώσεων του δήμου σε υψηλότερο επίπεδο από τα προηγούμενα χρόνια, στο ύψος των 400 χιλιάδων ευρώ, περίπου.
  3. Το πλεόνασμα της χρήσης κατά 97 χιλιάδων ευρώ, σχετικά υψηλότερα από την προηγούμενη χρήση, που ήταν στα 65 χιλιάδων ευρώ, περίπου.
  4. Τα υψηλά έσοδα από προηγούμενα χρόνια της τάξης των 530 χιλιάδων ευρώ.

Εντοπίσαμε, όμως, τα αρνητικά της χρήσης και συνολικά του ισολογισμού.
  1. Το υψηλό έλλειμμα της τάξης των 1,1 εκατομμυρίων ευρώ. Συσσωρευμένο έλλειμμα και από προηγούμενα χρόνια.
  2. Το χαμηλό επίπεδο τεχνικών έργων στην διάρκεια του 2012. Άλλωστε είχαμε εντοπίσει από τον προϋπολογισμό του 2012 ότι δεν προβλέπονταν έργα για το 2012.
  3. Η πραγματική χρήση, εξαιρώντας τα υψηλά έσοδα που πέτυχε η δημοτική αρχή από τα προηγούμενα χρόνια δίνει αρνητικό τελικό αποτέλεσμα της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ.
  4. Οι υψηλές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, της τάξης 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Στις βραχυπρόθεσμες αυτές υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνονται και οι οικονομικές υποχρεώσεις σε προμηθευτές της τάξης των 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, ποσά που θεωρούμε ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.
  5. Παρ΄όλο που τα δάνεια του δήμου, ύστερα από απόφαση και κατά πλειοψηφία έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, επιμηκύνθηκαν άρα μειώθηκαν οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις, το αποτέλεσμα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα από την ίδια την δημοτική αρχή. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις βρίσκονται στο επίπεδο των 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, μειωμένες σχετικά με την χρήση του 2011 κατά 800 χιλιάδες ευρώ, περίπου. Δόσεις που αποπληρώθηκαν μέσα στο 2012.

Η εικόνα που δίνουμε είναι η καθαρά λογιστικοοικονομική και δεν περιέχει την πολιτική διάσταση του ζητήματος. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός και εξ αυτού ο ισολογισμός, ουσιαστικά περιλαμβάνει την προοπτική που ανοίγεται μέσα από το πρόγραμμα δράσης της δημοτικής αρχής και ασφαλώς τις υποσχέσεις που έδωσε για να βρεθεί στο δήμο.
Υπ΄αυτή την θεώρηση δεν περιοριζόμαστε στην αυστηρή κριτική στο λογιστικοοικονομικό τμήμα μόνο αλλά και στο πολιτικό σκέλος.
Στο σκέλος αυτό η δημοτική αρχή δεν βρέθηκε αξιόπιστη σχετικά με το πρόγραμμά της. Πολλά είχε υποσχεθεί ενώ άλλα υποσχέθηκε και άλλα έπραξε.
Οι προϋπολογισμοί της στην τριετία έχουν μικρή έως ανύπαρκτη σχέση με τα πεπραγμένα. Οι προϋπολογισμοί απέχουν κατά 25%, περίπου αναφορικά με τα ποσά. Ειδικότερα η ποιότητα παρουσιάζεται ακόμη πιο πολύ αποκλίνουσα.
Πέραν του γεγονότος ότι προγραμματικά απέχουμε πολύ από τις θέσεις της δημοτικής αρχής αντιλαμβανόμενοι διαφορετικά την δράση και την προσφορά προς τους δημότες, η ίδια η δημοτική αρχή επιβεβαιώνει τις αποκλίσεις της από εκείνα που υπεσχέθη.
Ένα, ακόμη, αρνητικό σημείο κατά την άποψή μας είναι το γεγονός ότι το έλλειμμα των 1,1 εκατομμυρίων ευρώ έχει την εξήγησή του, παρ΄όλο που η δημοτική αρχή αφ΄ενός το αναγνωρίζει αφ΄ετέρου το δικαιολογεί υποστηρίζοντας ότι είναι συσσωρευμένο από προηγούμενα χρόνια. Κι εμείς λέμε, ποιος ευθύνεται τελικά γι΄αυτό το έλλειμμα. Η ίδια δημοτική αρχή δεν ήταν;

Καταψηφίσαμε τον ισολογισμό όχι για να καταθέσουμε το αντιπολιτευτικό μας μένος και ούτε από αντιπολιτευτική έπαρση αλλά θέλαμε να θυμίσουμε ότι στους προϋπολογισμούς είχαμε εντοπίσει τα πολλά αρνητικά σημεία, στα οποία η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν άκουσε αλλά μας επιτέθηκε προσωπικά  χωρίς να έχει θέσεις και απαντήσεις στα ζητήματα που θέσαμε.

Δεν έχουμε την διάθεση της αντιπαράθεσης ως μια αντιπολίτευση χωρίς άποψη και θέση. Έχουμε άποψη, την καταθέτουμε αλλά το σημαντικότερο για μια υπεύθυνη αντιπολίτευση είναι η αναγνώριση των θετικών σημείων της δημοτικής αρχής και η κατάθεση προτάσεων όπως έχουμε κάνει επανειλημμένως σε όλα τα χρόνια της παρουσίας μας στο δημοτικό συμβούλιο. Θέσεις τεκμηριωμένες, με ουσία και ποσά, κάτι που κανείς, ως σήμερα, δεν έχει πραγματοποιήσει.

Προτείναμε στην δημοτική αρχή, μάλιστα, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο προϋπολογισμός που θα συντάξει τώρα να είναι πραγματικά ρεαλιστικός, ευρηματικός και όχι να δείχνει το επιθυμητό αλλά το αληθές. Να μην διαστρεβλωθεί η πραγματική οικονομική δυνατότητα του δήμου εξ αιτίας του γεγονότος ότι βαίνουμε σε εκλογές σε λίγους μήνες και επομένως να φανούμε αρεστοί ώστε να  δημιουργηθούν εντυπώσεις παρασύροντας το εκλογικό σώμα.   
Εμείς σε κάθε περίπτωση θα βρεθούμε υποστηρικτές του συμφέροντος των δημοτών για ένα δήμο οικονομικά υγιή και δυνατό να συμπαρασταθεί στα σημερινά προβλήματα, που συναντούν οι δημότες.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Ένας ισολογισμός διαβάζεται με πολλούς τρόπους ανάλογα τι επιθυμεί κανείς να δείξει. Δεν κάναμε αυτό. Καταθέσαμε τις οικονομικές σταθερές, που χαρακτηρίζουν τον ισολογισμό. Δώσαμε την λογιστικοοικονομική διάσταση και την πολιτική ταυτόχρονα. Οι σταθερές αυτές είναι οι καθολικά παραδεκτές και δεν είναι δική μας έμπνευση. Τα επιχειρήματα που θέσαμε είναι τα καθολικά παραδεκτά και δεν διαστρεβλώσαμε την πραγματικότητα.

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...