Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ-ΦΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗ 2014



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  50ο

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ  19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΘΕΜΑ: ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ
              ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ 2014.

Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας με σημαντικά θέματα που αγγίζουν την σημερινή αρνητική συγκυρία στις οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Τα θέματα αφορούσαν αποφάσεις για το ύψος των δημοτικών τελών και τελών καθαριότητας φωτισμού και ύδρευσης.
Η διοίκηση στην εισήγησή της ανέπτυξε ένα σκεπτικό καθαρά με τους αριθμούς και κατέληξε στις προτάσεις της, χωρίς να θέτει πολιτικά τα ζητήματα.
Δεν ανέφερε αν και κατά πόσο υπήρχε συγκεκριμένη στόχευση περί μείωσης των τελών καθαριότητας και φωτισμού. Αποδείχθηκε από την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών ότι υπάρχει η δυνατότητα μιας σημαντικής μείωσης στα δημοτικά τέλη της τάξης του 12%, κατά την άποψη της διοίκησης σε όλες τις κατηγορίες πλην των ιδιωτικών κλινικών, ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων όπου η μείωση περιορίζονταν στο 0,7%
Από την δική μας πλευρά ισχυριστήκαμε ότι η μείωση αυτή είναι δυνατό να επεκταθεί ακόμη περισσότερο περιστέλλοντας ορισμένες  δαπάνες και εξορθολογίζοντας γενικώς τα οικονομικά στις δαπάνες για την χρήση 2014.
Έτσι η δική μας μελέτη, απόλυτα τεκμηριωμένη με τα απαραίτητα στοιχεία, έδειξε ότι είναι δυνατή μια μείωση στα δημοτικά τέλη  της τάξης του 18% στις κατοικίες και 13% στην επαγγελματική στέγη, χωρίς εξαίρεση.
Παράλληλα προτείναμε για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων από 1000 τ.μ. και άνω να μην υπάρξει καμιά μείωση και να παραμείνει ο υφιστάμενος συντελεστής.
Κατατέθηκε άλλη πρόταση από την πλευρά του κ. Μανιατογιάννη στην οποία προτείνονταν μείωση 20% επί όλων των περιπτώσεων.
Καμιά άλλη πρόταση δεν υποβλήθηκε.
Η διοίκηση φάνηκε να υποχωρεί στις τεκμηριωμένες προτάσεις και επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση παρεμβαίνοντας σε συγκεκριμένες δαπάνες της υπηρεσίας σε μια προσπάθειά της να επιτύχει ομόφωνη απόφαση αναγνωρίζοντας, έμμεσα, την σοβαρή τεκμηρίωση της πρότασής μας.
Οι μειώσεις. που αντιπρότεινε η διοίκηση με υπολογισμούς εκείνης της στιγμής μας έδωσε αποτέλεσμα μείωσης 17% στις κατοικίες χωρίς να αναφέρεται στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων - καταστημάτων.
Επιφυλάχθηκε αναφορικά με τον διαχωρισμό των καταστημάτων σε κλίμακες από 1000 τ.μ. και κάτω για να το μελετήσει.
Έτσι ελήφθη απόφαση, επί της αρχής, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στο επίπεδο της δικής μας πρότασης στο 17% για τις κατοικίες και εκκρεμεί ο συντελεστής των άλλων περιπτώσεων της επαγγελματικής στέγης.
Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας, μείωση 13% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι 400 τ.μ. ενώ από εκεί και άνω να παραμείνει ο υφιστάμενος συντελεστής.
Οι υπολογισμοί μας θα δώσουν μικρότερο οικονομικό αποτέλεσμα με αυτό που η διοίκηση στόχευε αλλά που τελικώς αποδέχθηκε συμπιέζοντας ορισμένες δαπάνες.
Επί της αρχής αυτής συμφώνησαν ομόφωνα όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

Αναφορικά με τον καθορισμό ύψους τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων η διοίκηση πρότεινε στην εισήγησή της οι συντελεστές να παραμείνουν ως έχει και σήμερα.
Από την πλευρά μας υπήρξε συγκεκριμένη, σαφής και τεκμηριωμένη πρόταση ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη αναγνωρίζοντας τα μεγάλα προβλήματα που συναντούν οι επαγγελματίες μεσαίας κατηγορίας και κάτω.
Προτείναμε την μείωση 10% στα τραπεζοκαθίσματα της πλατείας Αναλήψεως, μείωση 15% στα τραπεζοκαθίσματα άλλων πλατειών, μείωση 10% για τους χώρους πέριξ των περιπτέρων, αύξηση 15% στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων στην περιοχή του σούπερ μάρκετ Βερρόπουλος, αύξηση 25% στις εγκαταστάσεις εταιρειών δικτύων 25% και αύξηση 30% στις μόνιμες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κοινού.
Η πρότασή μας απερρίφθη από την διοίκηση, η οποία επέμεινε στην δική της πρόταση και σ΄αυτή ακολούθησε και η υπόλοιπη αντιπολίτευση με ορισμένες αλλαγές στις τρείς τελευταίες περιπτώσεις της πρότασής μας.
Τελικά η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία και μειοψηφούσης της δικής μας παράταξης αποφασίστηκε να παραμείνουν οι ίδιες τιμές στα κυριότερα σημεία με μικρές αλλαγές στις τρεις τελευταίες ανωτέρω εκτεθείσες περιπτώσεις.

Αναφορικά με τα τέλη ύδρευσης υπερψηφίστηκε ομόφωνα η εισήγηση της διοίκησης.
Χαιρόμαστε που συμβάλλαμε θετικά στην τελική διαμόρφωση των τελών και φόρων για την χρήση του 2014. βελτιωμένη σε σχέση με αυτή της διοίκησης  όπου προβλέπεται ουσιαστικά μείωση, της τάξης του 17% και του 13% στις περιπτώσεις, που αναφέραμε και που θα ελαφρύνει, κυρίως, τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Λυπούμαστε, όμως, διότι δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας για μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, που στόχο είχαν την στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Αναφέρουμε πιο κάτω τις προτάσεις και την τελική απόφαση:

        ΕΙΣΗΓΗΣΗ            ΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ         ΔΗΜΟΣ              ΤΕΛΙΚΗ
                                          ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄      ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ  ΠΡΟΤΑΣΗ
                                                     

1.ΔΗΜΟΤΙΚΑ   ΚΑΤ/ΚΙΕΣ        -18%                        - 20%                      17%
    ΤΕΛΗ            ΕΠ.ΧΩΡΟΙ         -13%                      - 20%                       ;

2.ΤΕΛΗ       ΠΛ.  ΑΝΑΛΗΨΗ    -10%                          -                             -
    ΚΑΤ/ΗΣ   ΑΛΛΕΣ ΠΛΑΤ        -15%                          -                             -
   ΚΟΙΝ.       
   ΧΩΡΩΝ
3.ΧΩΡΟΙ                                       -10%                        -                             -
  ΠΕΡΙΞ
  ΠΕΡΙΠΤ.
4. ΒΕΡΟΠ/ΛΟΣ                           +15%                        -                           +50%                      
5. ΕΓΚΑΤ.                                    +25%                        -                           +25%
   ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
   ΔΙΚΤΥΩΝ
6. ΜΟΝΙΜΕΣ                               +30%                        -                           +25%
   ΕΓΚΑΤΑΣΤ.
  ΕΞΥΠΗΡ.
   ΚΟΙΝΟΥ                                  
           
 ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ                ΩΣ ΕΙΝΑΙ            ΩΣ ΕΙΝΑΙ           ΩΣ ΕΙΝΑI

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπήρξε ομόφωνη απόφαση όπως ήταν οι εισηγήσεις και ως υφίστανται σήμερα.


ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...