Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!!

Η σημερινή συνάντηση Στουρνάρα - Τρόϊκα είναι σημαντικότερη αυτή της αποψινής ψηφοφορίας στη Βουλή. Οι σημερινές επαφές με την τρόϊκα θα καθορίσει την ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου.
Η Ελλάδα θα βρεθεί πρώτη στις συζητήσεις της συνόδου προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την επόμενη τριετία 2014-2017.
Γεγονός αποτελεί πια ότι η χώρα θα σημειώσει δημοσιονομικό έλλειμμα. Το αποδέχονται όλες οι πλευρές. Σ΄αυτό που υπάρχει διαφωνία είναι το ύψος του ελλείμματος, το οποίο θα καθορίσει και το είδος και το ύψος των μέτρων.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης περί πλεονάσματος μπορεί να ευσταθεί ως στιγμαίο γεγονός. Παρουσιάζει αστάθεια και ασταθή πρόβλεψη. Γι αυτό και δεν θα πείσει την τρόϊκα παρ΄όλο που εκείνη είχε μιλήσει πρώτη για την δημιουργία πλεονάσματος για να τελειώσει η επιβολή νέων μέτρων.
Φάνηκε και η πρόθεση της τρόϊκα μόλις προχθές όπου ο κ. Τόμσεν χτύπησε το χέρι του στα τραπέζι της σύσκεψης στελεχών του υπουργείου ΄΄απαγορεύοντας΄΄ ουσιαστικά στην κυβέρνηση να μεταφέρει στον λαό την θέση ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα, τραυματίζοντας ακόμη μια φορά την αξιοπιστία της.
 
Ο κ. Τόμσεν χτύπησε το χέρι αλλά στην πραγματικότητα τραυμάτισε άλλη μια φορά την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Και το σπουδαιότερο είναι ότι δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από κανένα, σημάδι ομολογίας και υποταγής!!!

Η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση ακόμη και από εκείνη πριν ένα χρόνο περίπου, όπου κινδύνευε να πτωχεύσει καθολικά και άμεσα.

Το εγχώριο προϊόν της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 30% χωρίς να φαίνεται ανάκαμψη. Η ανεργία πλήττει τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν. Αδυνατούν να βρουν διέξοδο στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έφερε η σκληρή επιβολή των φόρων και ο περιορισμός της οικονομικής δύναμης των πολιτών. 

Οι δημόσιες επενδύσεις αδύναμες να δώσουν κάποια ώθηση στην οικονομία. Οι κάποιες κινήσεις επιχειρηματικού χρήματος που φάνηκαν, δεν επαρκούν. Το ΕΣΠΑ αδυνατεί να δώσει κίνητρα στο επενδυτικό χρήμα. Φτωχό και με πολλές δυσκολίες στην υλοποίηση.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. 
Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι γεγονός. Δεν συζητείται αν θα επιβληθεί αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα επιβληθεί και το ακριβές ύψος της. 
Η χώρα χρειάζεται χρήματα κι αυτό είναι το κυρίαρχο συνάμα και το μεγάλο πρόβλημα. Από που θα εξεύρει τις πηγές χρηματοδότησης. Η Ευρώπη ανίκανη να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ελλάδα φαίνεται ακόμη να σκέφτεται, πειραματιζόμενη με διάφορες αναποτελεσματικές μεθόδους να εξυπηρετήσει τις δικές της δικεδικήσεις. Στόχος της στην ουσία είναι η εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων της χώρας. 
Κανένα στρατηγικό σχέδιο δεν είναι ικανή να αναπτύξει. Τα κράτη - μέλη έχουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μελετώντας την θέση που θα πάρουν στην επόμενη σύνοδο κορυφής, όπου θα τεθεί πιθανότητα στο τραπέζι μια εκ νέου οικονομική στήριξη στην χώρα μας.

Οι εισαγωγές σημείωσαν μικρή πτώση ανίκανη να αλλάξει την κατάσταση ενώ οι εξαγωγές σημειώνοντας εξ ίσου μικρή άνοδο δεν προκαλούν αλλαγή στο εμπορικό ισοσύγιο.
Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και καθημερινά απομακρύνονται από το πολιτικό σύστημα, που το θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο για την κατάσταση. Κι αυτό καλλιεργεί το κλίμα για τις επόμενες εκλογές, όπου θα καταδειχθεί η οργή τους.

Απ΄  ότι διαφαίνεται όποια προσπάθεια κι αν κάνει η δικομματική κυβέρνηση να ανατρέψει το κλίμα εις βάρος της δεν θα τα καταφέρει.
Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ είναι προπομπός μιας νέας κατάστασης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα πέραν το οικονομικού προβλήματος. Η πολιτική διάσταση των εξελίξεων θα είναι αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις  στο επόμενο διάστημα.
Η σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή θα δώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, θα υπερψηφιστεί η στήριξη της δικομματικής κυβέρνησης αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χάσει μια σημαντική ευκαιρία, που πιθανότατα να δοθεί στο αμέσως προσεχές διάτημα να επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Έχασε μια σοβαρή ευκαιρία να πετύχει πλήγμα στην διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...