Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΘΕΣ

Στον χώρο του συνεδριακού κέντρου στο πάρκο ΄΄Μίκης Θεοδωράκης΄΄ χθες διοργανώθηκε μια ομιλία-ενημέρωση από το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων με κύριο θέμα ΄΄η διαχείριση των απορριμμάτων και οι εργασιακές σχέσεις΄΄.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκυμαντέρ όπου αναφέρθηκε και αναλύθηκε το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. 
Το βίντεο φανέρωσε το πολύ καλά στημένο παιχνίδι των μεγάλων επιχειρηματικών τράστ, που εισήλθαν στο χώρο αυτό και που κατάφεραν να κυριαρχήσουν. 
Σημαντικό τμήμα αποτέλεσαν οι παρεμβάσεις της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της νομικής πλευράς του θέματος δείχνοντας μια άλλη εικόνα απ΄αυτή που παρουσιάζονταν ή παρουσιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης.

Η εκδήλωση ήταν επιτυχής και είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν να ενημερώσουν σε αυτά τα ζητήματα τους πολίτες μιας πόλης και όχι μόνο.
Στην εκδήλωση εισηγητές ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Μπαλασόπουλος και ο κ. Βατικιώτης δημιουργός του ντοκυμαντέρ, οικονομολόγος και δημοσιογράφος.
Παρευρέθηκαν εργαζόμενοι του δήμου, ο δήμαρχος κ. Ιωαννίδης, ο πρώην δήμαρχος κ. Λώλας, ο κ. Τσούτσιας, ο κ Μανιατογιάννης και ο κ. Ζήσης.

Το θέμα που ανέκυψε είναι (και έγινε ανάλογη ερώτηση) πότε και σε πόσο χρόνο αναπτύχθηκαν αυτά τα μεγαθήρια του χρήματος και της εκμετάλλευσης. Στην ερώτηση οι εισηγητές της ενημέρωσης δεν απάντησαν στην ουσία του ερωτήματος. 
Η απάντηση ήλθε όταν πήρε τον λόγο ο κ. Λώλας, ο οποίος αναφέρθηκε στο παρελθόν δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και γεγονότα της δεκαετίας του ΄80. Στην τοποθέτησή του ο κ. Λώλας ουσιαστικά φανέρωσε ότι την περίοδο 1982-1988 είχε ανοίξει το ζήτημα της δαιχείρισης των απορριμμάτων όπου τα συμφέροντα και η διαπλοκή άρχισαν να παίζουν στοχεύοντας στα επόμενα 30 χρόνια πώς θα μπορούσαν να είναι κυρίαρχοι στον τομέα αυτό και έμμεσα στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πράγματι η θλιβερή και συνάμα υπερβολικά κοστοβόρα διαχείριση με το στήσιμο τεράστιων εργαστασίων διαχείρισης των απορριμμάτων κάνει την εμφάνισή της τώρα, ύστερα από τριάντα χρόνια!!!!
Και ερχόμαστε σήμερα να ....αντισταθούμε!!!! Πού να αντισταθούμε; Απέναντι σε ποιόν;
Έγινε ανάλογη ερώτηση και πάλι όταν ακούστηκε το προκλητικό, θα λέγαμε, ΄΄εκείνοι και εμείς΄΄. Ποίοι είναι οι ΄΄εκείνοι΄΄ και οι ΄΄εμείς΄΄. Και πάλι δεν κατατέθηκε ουσιαστική απάντηση. 
Μας γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα με την θαυμάσια εκδήλωση αυτή.
Όμως αντλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι χρήσιμες γιατί πέραν της γνώσης που προσφέρουν για τα ζητήματα φανερώνουν το....παρελθόν. Ένα παρελθόν σίγουρα σκοτεινό και ένοχο. Η ανοχή του κράτους και η συμμετοχή του ακόμη στην διαπλοκή έφεραν αυτή την σημερινή κατάσταση. Μια κατάσταση που είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο έχει περιθώριο να διορθωθεί. Όσες ιδέες και αντίσταση μπορεί να εκφράζει κανείς το κατεστημένο έχει γράψει την πορεία πολλών θεμάτων στην χώρα.
Έμμεσα και άμεσα ευθύνες αναδείχθηκαν στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν αδιαφόρησαν εσκεμένα στα γεγονότα της εποχής, στην επίθεση εναντίον των συμφερόντων του λαού, των δημοτών. Σε μια εποχή που οι αποφάσεις λαμβάνονταν σε κάποια γραφεία κομματικών μηχανισμών για να έλθει το επίσημο κράτος να μεταφέρει στο λαό το μήνυμα ότι η οικονομία ανθεί, η χώρα ένα απέραντο εργοτάξιο κλπ κλπ....
Δικαιολογημένη η επίθεση που δέχεται σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση όταν το παρελθόν της κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη μπορεί να εκπέμπει. Τα επίσημα θεσμικά όργανά της απόλυτα ευθυγραμμισμένα στις επιταγές των κομματικών μηχανισμών, που έθρεψαν στελέχη μακριά από τον δημότη, κοντά στα οικονομικά συμφέροντα. Αυτά που σήμερα έχουν απέναντί τους τους ίδιους κομματικούς μηχανισμούς, που άλλαξαν πρόσωπο και προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της σημερινής εποχής για να βρεθούν και πάλι στα κέντρα αποφάσεων!!!! Σήμερα αυτά τα στελέχη φαίνονται να αντιδρούν και να ανθίστανται απέναντι σ΄αυτά τα τράστ και καταγγέλλουν με ονόματα πια για να πείσουν περί της αντικειμενικότητας και του ενδιαφέροντος για δικαιοσύνη και εξασφάλιση εργασίας!!
Αυτή την εικόνα είδαμε χθες. Μια αναδρομή στο παρελθόν, για να θυμόμαστε εμείς οι παλιότεροι αλλά και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Όμως στην εκδήλωση δεν αναλύθηκε το εξίσου σημαντικό ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, της αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν αναφέρθηκε ποιό θα είναι το μέλλον της εργασίας και ποιά η θέση των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την νέα σελίδα εργασίας και σχέσεων με το δημόσιο.
Η αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί την οικονομία, τις εξελίξεις στους δημόσιους οργανισμούς, την διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα του θα οδηγήσει σύντομα σε ΄΄εξευρωπαϊσμένα΄΄ μοντέλα εργασίας. Παρατηρείστε ότι ο όρος εργασία έχει αντικατασταθεί από τον όρο ΄΄απασχόληση΄΄ επισήμως και με την βούλα!!! Ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πέφτουν στην παγίδα αυτή να συζητούν για...απασχόληση!!!!

Οι παρατηρήσεις μας δεν ακυρώνουν την σπουδαία πρωτοβουλία των εργαζομένων, που τους αξίζουν συγχαρητήρια. Να τονίσουμε ότι στο δήμο μας είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι εμφανίζονται τόσο δυναμικοί και διεκδικητικοί, συνάμα και πιο κοντά στο δημότη.

Κι αυτό φαίνεται ακόμη πιο έντονο αφού από την πλευρά του δήμου δεν είδαμε τίποτα. Η δράση του μια ευθεία, οριζόντια γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...