Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙ; ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΡΗΤΟΡΕΙΑ;



   Αρχίζει σήμερα ένας σημαντικός κύκλος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόϊκα. Σημαντικός γιατί βρίσκεται κάτω από το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων είτε άμεσων και οριζόντιων είτε έμμεσων.

Είναι γνωστή η δέσμευση της κυβέρνησης περί μη επιβολής νέων μέτρων όταν η κυβέρνηση εκτιμά και δεν αμφισβητείται από την τρόϊκα ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα.

Το πλεόνασμα δεν έχει χαρακτηριστικά μη επισφαλή ώστε να καταστεί ικανή μια νέα πολιτική στα οικονομικά της χώρας. Όμως επετεύχθη και θα είναι γεγονός μια δέσμευση από την πλευρά των δανειστών ότι η χώρα πρέπει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα και τότε θα υπάρξει αλλαγή στην ακολουθούμενη πολιτική.

Αυτό το επιχείρημα, κατά την άποψή μας, θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν.

Έχει σημασία, όμως, να δούμε και άλλα στοιχεία της οικονομίας της χώρας ανεξάρτητα με αυτά που προβάλλει η κυβέρνηση.

Η δομή της οικονομίας είναι γεγονός ότι έχει αλλάξει με αποτέλεσμα το ξένο κεφάλαιο να έχει αρχίσει να ΄΄βλέπει΄΄ την Ελλάδα ως χώρα επίτευξης σημαντικών επιδόσεων σε επενδύσεις. Όσο και να μην θέλουμε να το δεχθούμε είναι γεγονός.

Το ΄΄έξυπνο΄΄ χρήμα, όπως έχουν πολλοί αναφέρει, είναι εδώ και είναι ορατό από μικρές μεν αλλά κινήσεις αλλά ενδεικτικές για τις αλλαγές.

Στις πληγωμένες οικονομίες, δυστυχώς, η αρχή στις δομές δεν γίνεται φανερή στην πραγματική οικονομία αλλά σε επίπεδο δομών της οικονομίας.

Ισχυρά funds έχουν ήδη επενδύσει σε μετοχικά κεφάλαια μεγάλων επιχειρήσεων είτε εισηγμένων στο χρηματιστήριο είτε όχι.

Στον τραπεζικό κλάδο ήδη εντοπίζονται τοποθετήσεις, ύστερα από συμφωνίες με τα επιτελεία των τραπεζών, μεγάλων επενδυτικών οίκων ακόμη και τραπεζικών. Φήμες στην αγορά μιλούν για χρήμα πρόσκαιρης επενδυτικής ευκαιρίας. Ως ένα βαθμό είναι αλήθεια. Μια δεύτερη πιο προσεκτική ματιά θα δείξει ότι δεν είναι απόλυτα κι έτσι.

Τουλάχιστον πέντε μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια επένδυσαν αρκετά ποσά σε μετοχικά κεφάλαια τραπεζών και εταιρειών χαρακτηρισμένα ως blue chips.

Για παράδειγμα έχουμε την τοποθέτηση στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της Eurobank, Eurobank properties, μεγάλου επενδυτικού χαρτοφυλακίου με ύψος επένδυσης της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Μόλις λίγες ημέρες πριν άλλο fund τοποθέτησε σημαντικό ποσό στο μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρία Μυτιληναίος.

Άλλα funds έχουν ήδη από μερικούς μήνες πριν τοποθέτησαν κεφάλαια στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών με τις αυξήσεις κεφαλαίων που έκαναν οι εν λόγω απόλυτα συστημικές τράπεζες. Και άλλα αρκετά παραδείγματα.

Άλλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο έχει ήδη τοποθετηθεί με μακροχρόνιο στόχο στο μετοχικό κεφάλαιο της Jumbo.

Τα funds αυτά δεν τοποθετήθηκαν με στόχο μια βραχεία επενδυτική κίνηση αλλά από την ιστορία τους αποδεικνύεται ότι εκεί που επένδυσαν στο παρελθόν έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα spreads των ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά, βρίσκονται στα επίπεδα των 840 μονάδων βάσης όταν είχαμε φθάσει στα επίπεδα των 1900 μ.β.



Η συγχώνευση των τραπεζών και η αλλαγή στάσης των μετόχων και των διοικήσεων

Τα γεγονότα αυτά δεν αποτελούν επιχείρημα ότι η οικονομία της χώρας άλλαξε και παρήλθε κάθε κίνδυνος κατάρρευσης. Εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος ενός ΄΄ατυχήματος΄΄.

Εκτιμάται ότι θα έχουμε και τρίτη για παράδειγμα επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) σύντομα. Θα δεχθούμε νέα υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Ήδη έχουμε χαρακτηριστεί ως αναδυόμενη αγορά. Ο χαρακτηρισμός αυτός ίσως με σκοπιμότητα δόθηκε ώστε να προκληθεί το ΄΄έξυπνο΄΄ χρήμα και να επενδύσει στην χώρα. Υπάρχει ασφαλώς, το ευκαιριακό χρήμα, που είναι ολοφάνερο μέσα από τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο. Αυτό το χρήμα ήλθε είναι εδώ αλλά δεν είναι αυτό που θα δώσει την ώθηση που αναζητεί η  Ελληνική οικονομία. Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί σε σημαντικά επίπεδα. Από ένα επίπεδο της τάξης των 30-40 εκατομμύρια ημερησίως πριν από 1,5 μήνα περίπου, σήμερα δεν πέφτει κάτω από τα 80 εκατομμύρια ημερησίως ενώ έφθασε και στα επίπεδα των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκτιμάται ότι μετά την νέα ΄΄επιλεκτική χρεοκοπία΄΄ θα έλθει μια σημαντική αναβάθμιση κατά πέντε ίσως και έξ κλίμακες πιο πάνω.

Παιχνίδια, ίσως, των οίκων και του παγκόσμιου χρήματος. Όμως να σκεφθούμε ότι μόλις πριν λίγους μήνες κανείς δεν άκουγε ούτε έβλεπε την Ελληνική αγορά για να μην πούμε ότι δεχόμασταν ισχυρές επιθέσεις.



Σαφώς το χρέος της χώρας έχει αποδειχθεί και το έχουν αποδεχθεί όλοι ότι δεν είναι διαχειρίσιμο. Σαφώς θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό και το 2014 και μέχρι το 2017. Γεγονός που θα απασχολήσει επί μακρόν ακόμη την κυβέρνηση και τους δανειστές της χώρας, οι οποίοι επιμένουν στην πολιτική της οικονομικής στήριξης της χώρας, με ανταλλάγματα ασφαλώς. Διαφορές υφίστανται ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόϊκα αναφορικά με το ύψος των ΄΄κενών΄΄ αυτών. Μην ξεχνούμε, όμως, ότι αυτά αποτελούν εκτιμήσεις που προκύπτουν από τις τακτικές και στρατηγικές που ακολουθούνται με βάση τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται, κυρίως από τους δανειστές μας.



Με αυτές τις σκέψεις δεν υπάρχει η πρόθεση να υπερασπιστώ τις πολιτικές και την σημερινή ρητορεία της κυβέρνησης. Δεν θα πρέπει, όμως, να παραβλέπουμε τα γεγονότα που δεν αμφισβητούνται και δεν πρέπει να έχουμε πολιτικές παρωπίδες εν ονόματι μόνο μιας αντικυβερνητικής και αντιπολιτευτικής τακτικής.



Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματική οικονομία οι εξελίξεις αυτές όχι μόνο δεν έχει περάσει αλλά αντίθετα, η αγορά, το οικογενειακό εισόδημα έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα, οι μισθοί, οι συντάξεις δέχονται σημαντικές περικοπές. Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν μειωθεί σε υψηλό επίπεδο. Το εγχώριο προϊόν μειώνεται σταδιακά, η παραγωγή ασθενεί, οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν παγώσει, η μικρομεσαία επιχείρηση, όσες έχουν μείνει, υποφέρει.

Φόβος επικρατεί στην αγορά και στους εργαζόμενους. Άγνωστο το αύριο και χωρίς ελπίδα. Το ενδεχόμενο νέων απολύσεων στο δημόσιο αυξάνει την αγανάκτηση και τις αδικίες. Η σταδιακή αλλά σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης για την  καθιέρωση των φόρων στην ακίνητη περιουσία διαχρονικά προκαλεί το αίσθημα του λαού.

Όλα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και αμφιβολία και δικαίως. Η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί και θα δείξει αν η στόχευση, που θέτει, θα φέρει αποτέλεσμα.



Μέσα από το πλέγμα αυτό των εξελίξεων και των γεγονότων προσπαθούμε να διαβλέψουμε το μέλλον, της επόμενης σελίδας. Είμαστε βέβαιοι ότι η χώρα έχει αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα σελίδα. Μια άλλη Ελλάδα γεννιέται. Καμιά σχέση με το παρελθόν. Ποτέ δεν θα έλθει η εποχή των δανεικών και της σπατάλης ή ακόμη της ανεξέλεγκτης  δαπάνης αφού η τρόϊκα θα είναι εδώ, όπως εδώ θα είναι και ο Φούχτελ και ο….Ράϊχ εντ Μπάχ!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...