Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Είχαμε εκτιμήσει μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας ήταν μικρότερης αξίας από τις εξελίξεις με τις επαφές με την τρόϊκα.
Δεν πέσαμε, δυστυχώς, έξω. Οι επαφές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι οποίες θα προδιαγράψουν τις αποφάσεις στην σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Εκείνο που είναι άξιο επισήμανσης είναι ότι αυτή την φορά η τρόϊκα συναντά την αντίδραση της κυβέρνησης στη λήψη νέων μέτρων.
Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση έχει εκτεθεί πριν την έναρξη των συνομιλιών ισχυριζόμενη ότι ΄΄δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα΄΄!!
Η θέση αυτή της κυβέρνησης βρίσκεται σε εναρμόνιση με την κοινή γνώμη, με τον λαό. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μια τέτοια θέση, που είτε η κυβέρνηση κατάλαβε ότι οι αντοχές του λαού είτε το ενδεχόμενο μη ψήφισης από την βουλή και την εξέγερση βουλευτών, έχει ως αποτέλεσμα σύμφωνο με την λαϊκή βούληση.
Είναι σαφές ότι η ίδια η κυβέρνηση θέτει στεγανά και φρένο στις προθέσεις της τρόϊκα. Εξ ου και η αναβολή συναντήσεων της τρόϊκα και ορισμένων υπουργείων. Οι αναβολές δημιουργούν καθυστερήσεις που τώρα δεν βρίσκει υπεύθυνη της Ελληνική κυβέρνηση αλλά την τρόϊκα. Είναι μια άλλη σημαντική διαφορά.
Οι δανειστές έχουν αντιληφθεί την κρίσιμη κατάσταση και εκτιμούμε ότι υπάρχει μεγάλη σκέψη για περισσότερη πίεση. Βέβαια, δανειστές είναι, εκτελούν εντολές άνωθεν, άγνωστες οι δικές τους εκτιμήσεις και προθέσεις και όλα είναι αναμενόμενα.
Στο ενδεχόμενο μια ασυμφωνίας μεταξύ των δανειστών και της Ελληνικής κυβέρνησης δεν πρέπει να αποκλείσουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να εκβιάσει με την σειρά της για να πετύχει μια υποχώρηση των δανειστών που θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην εκτίμηση του λαού. 
Και τότε η κυβέρνηση και θα έχει κερδίσει εκλογικούς πόντους και θα έχει σημειώσει επιτυχία σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελληνική οικονομία.
Σ΄αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες υποχωρήσεις εκ μέρους των δανειστών προκειμένου να φορτωθούν μια αποτυχία του συνόλου του προγράμματος χρηματοδότησης και στήριξης της Ελληνικής οικονομίας. Οπότε θα είναι πολύ κοντά και μια αλλαγή γενικότερα της στάσης της Ευρώπης όταν μάλιστα πολλές φωνές ομολογούν περί σοβαρών λαθών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το ατύχημα που έχουμε αναφέρει πολλές φορές είναι αρκετά πιθανό. Μόνο που αυτή την φορά θα έλθει από του κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία προετοιμάζεται, αν δεν έχει προετοιμαστεί, για εθνικές εκλογές.
Το σενάριο αυτό ισχυροποιεί την άποψή μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε από λάθος εκτίμησης είτε από σκόπιμη και προγραμματισμένη κίνηση, της κατάθεσης πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση αποτελούσε κομμάτι ενός ευρύτερου σεναρίου εξελίξεων στην χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...