Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατά  3000 αυξήθηκαν εντός του 2013 οι επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους στην γειτονική Βουλγαρία.
Ήδη πριν το 2013 είχαν μετακομίσει 6000 περίπου επιχειρήσεις. Επιλέγουν κυρίως πόλεις που βρίσκονται κοντά στα Ελληνικά σύνορα και στις πόλεις Πετρίτσι με 1800 επιχειρήσεις, την πόλη Μπλακόεβγκραντ με 760, την Σαντάνσκι με περίπου 800 επίσης επιχειρήσεις.
Στην Φιλιππούπολη βρίσκονται 600 περίπου επιχειρήσεις, το 6,67% του συνόλου των Ελληνικών επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία δόθηκαν από το Γραφείο εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της πρεσβείας μας στην Σόφια
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία περί το 34% των Ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα την Σόφια έχουν μετακινηθεί πριν το 2013.
Οι λόγοι μετακίνησής τους δεν έχει να κάνει μόνο με την κρίση αλλά ένα σύνολο παραγόντων αρνητικών για την Ελληνική αγορά, θετικών, όμως, για την Βουλγαρία. 
Παράδειγμα ο χαμηλός συντελεστής φορολόγησης στο 10% για τις επιχειρήσεις στην Βουλγαρία έναντι 26% και πλέον για τις Ελλάδα. Ακόμη το χαμηλό εργατικό κόστος της τάξης των 300-400 ευρώ ανά μήνα για εργαζόμενο ενώ η κρατική μηχανή ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στην Βουλγαρία από ότι στην Ελλάδα. 
Να τονίσουμε ότι το ΄΄φακελάκι΄΄ τιμωρείται με πολλά χρόνια φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες οπότε δεν υφίσταται ζήτημα ρουσφετιών ή μιζών ή ό,τι άλλο απασχολεί την Ελληνική δημόσια διοίκηση.
Ο μόνος παράγοντας άξιος σημείωσης για κάποιες καθυστερήσεις οφείλεται στην έλλειψη γνώσης από την πλευρά των δημοσίων υπαλλήλων που φέρνει την φρένο στις πρωτοβουλίες.
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν δραστηριότητα στους τομείς τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, κατασκευαστικός, πληροφορική, δομικά υλικά, ένδυση υπόδηση, εμπόριο, εισαγωγές-εξαγωγές και άλλα.
Το άρθρο δημοσιεύεται ύστερα από έρευνα που κάναμε μέσα από φίλους - επιχειρηματίες, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Βουλγαρία πλέον των τεσσάρων χρόνων και οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει σημαντικές εμπειρίες για να μας διαβεβαιώσουν για την εντελώς διαφορετική εικόνα στην αγορά τους απ΄αυτή στην Ελλάδα αλλά και για προσωπικό μας ενδιαφέρον.
Διαθέτουμε πλήθος άλλων στοιχείων που επιβεβαιώνουν την αλήθεια αυτή και που είδε το φως της δημοσιότητας με την δημοσίευση των στοιχείων από το Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βουλγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...