Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΣΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Δέσμια των πολιτικών εξελίξεων είναι η αγορά του χρήματος στην χώρα μας.
Η πολιτική ρευστότητα οδηγεί την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα όταν μόλις λίγες ημέρες πριν διαχέονταν μεγάλη προσδοκία θετικών εξελίξεων. 
Σήμερα τα σενάρια που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και που φέρουν τις εξελίξεις με τον ερχομό της τρόϊκας σε αρνητικά πεδία, η χρηματαγορά γκρεμίζεται δίνοντας σήμα απομάκρυνσης.
Το ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης πριν την ώρα τους φαίνεται να δίνει μια νέα εικόνα στην αγορά.
Τα spreads σήμερα αυξάνουν τις αποδόσεις τους και βρίσκονται στο 7,8% όταν της Ισπανίας μειώνεται στα 5,1%.
Οι σχετικά υψηλές συναλλαγές από την περασμένη Πέμπτη με μικρής άνοδο ή πτώση στην χρηματιστηριακή αγορά δείχνει την φυγή κεφαλαίων κάτω από την πολιτική ρευστότητα για την οποία μίλησε έμμεσα και η κ. Lagard σήμερα.
Η Ελληνική οικονομία φαίνεται να μην μπορεί να ξεφύγει από τα δημοσιονομικά προβλήματα και την πολιτική αβεβαιότητα. Φουντώνουν οι φήμες για εκλογές σε μια περίοδο που η αγορά αναζητεί σταθερά στηρίγματα και δεν τα βρίσκει. Το κερδοσκοπικό χρήμα κάνει πολύ καλά την δουλειά του εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες αυτές και κερδοσκοπεί σε μεγάλο βαθμό. Οι μακροχρόνιες επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί. Δεν πιστεύουν ακόμη ότι η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Οι ανακοινώσεις περί πρωτογενούς πλεονάσματος δεν έπεισαν παρά μόνο συγκυριακά.
Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει ισορροπία στην αγορά αλλά δεν φαίνεται να το καταφέρνει. Κι αυτό έχει τις συνέπειές της.
Η εγχώρια εμπιστοσύνη προς της κυβέρνηση βρίσκεται στο ναδίρ.Σ΄αυτό αν προσθέσουμε τις δηλώσεις περί εκλογών είτε το 2015 είτε και συντομότερα, οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας περί της κοπής της πίτας και η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόϊκας επιτείνουν το κλίμα αβεβαιότητας. 
Οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τα κυβερνώντα κόμματα στα χαμηλά τους με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται κάτω το 3% και την ΝΔ στα επίπεδα κοντά στην Χρυσή Αυγή ξετυλίγουν νέες αρνητικές προοπτικές στην αγορά και στο πολιτικό προσκήνιο.
Όλα αυτά είναι τα τεκμήρια της πτωτικής εικόνας που έχουμε σήμερα στην αγορά. 
Να δούμε ποιοι θα επιβεβαιωθούν τελικά, οι αισιόδοξοι ή οι απαισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...