Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

Συνηθίζουμε να αρθρογραφούμε όταν έχουμε κάτι να πούμε. Κι αυτό το κάτι δεν αποτελεί μια είδηση αλλά ένα σενάριο, ένα ενδεχόμενο στις εξελίξεις της πολιτικής.
Αφορμές για να αρθρογραφήσουμε είναι πολλές. Οι προκλήσεις είναι ακόμη περισσότερες αλλά οι δυνάμεις της αυτοσυγκράτησης, πολλάκις, είναι ισχυρότερες ώστε να εκφράζουμε άποψη ή σενάριο και να αναμένουμε τον χρόνο να επαληθευθεί ή όχι.
Οι τελευταίες, όμως, εξελίξεις και σε συνδυασμό με τις ερχόμενες εκλογές ήταν ισχυρότατες.

Παρατηρούμε τις εξελίξεις στο οικονομικό επίπεδο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκόσμιο θα λέγαμε. Βρίσκουμε σημαντικές αναταράξεις, που μπορεί να αποτελέσουν πηγές ανατροπών. 
Πολλές φορές και σε πολλούς υπάρχει το ερώτημα ΄΄πως οι Έλληνες υπομένουν τόσα χρόνια αυτή την τρομακτική πίεση και δεν αντιδρούν΄΄. Κι εμείς έχουμε αυτό το ερώτημα.
Η εκτίμησή μας είναι ότι οι πολίτες της χώρας υπέμειναν, τουλάχιστον ως τώρα, γιατί υπήρχαν αντοχές. Το παρκαρισμένο χρήμα είτε στις τράπεζες είτε στα...΄΄μπαούλα΄΄ ή ακόμη οι κρυφές πηγές εσόδων έχει εξαντληθεί. Παράλληλα οι αρχικές εκτιμήσεις των πολιτών ότι η ΄΄μπόρα΄΄ θα περάσει σύντομα διαψεύστηκαν. Φαίνεται να επανεκτιμούν όλοι τα δεδομένα και να παίρνουν νέες θέσεις.

Το πολιτικό σύστημα κινείται με πολύ προσεκτικές κινήσεις θέτοντας νέους στόχους γιατί ακριβώς έχει αντιληφθεί ότι με τα δεδομένα αυτών πριν τρία χρόνια δεν είναι δυνατόν να φθάσει στις εκλογές.
Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στον κυβερνητικό σχηματισμό, ο οποίος βλέπει αφ΄ενός την αλλαγή στάσης του εκλογικού σώματος με τις αντοχές του να έχουν μηδενιστεί και αφ΄ετέρου τον σύμμαχο και εταίρο Ευρώπη να αδυνατεί να ανταποκριθεί. Κι ενώ ανέμενε πρωτοβουλίες κυρίως από την Γερμανική πολιτική φαίνεται να διαψεύδεται. 
Η Γερμανία κρατεί στάση αναμονής ενώ δείχνει με μικρές και προσεκτικές δηλώσεις ότι προτεραιότητα θέτει την ενδυνάμωση των εσωτερικών αντοχών της. Προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο στο αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών. Φαίνεται να ΄΄βλέπει΄΄ αλλαγές στην σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να ενισχύονται. Οι φωνές αυτές ταυτίζονται σε ένα καίριο σημείο, ΄΄οι σημερινές πολιτικές κατευθύνσεις δεν οδηγούν σε επιτυχία΄΄. Πάνω σ΄αυτό κάθε πλευρά συνθέτει την δική της πολιτική και με αυτή θα εμφανιστεί στις εκλογές με στόχο να ανατραπεί η σημερινή πολιτική κατεύθυνση.
Σε όλη της Ευρώπη φαίνεται να βρίσκονται σε άνοδο οι δυνάμεις αυτών των ανατροπών. Οι δυνάμεις αυτές έχουν ήδη προσαρμοστεί στις επιθυμίες των λαών. Έτσι διαφαίνεται να υπάρχει ένας συντονισμός που δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα παρά τις αλλαγές στις πολιτικές και στις απόψεις και οικονομικές που έχουν ΄΄επιβληθεί΄΄ έως τώρα.

Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο, που να προτείνεται σε αντιστάθμισμα του σημερινού αλλά προσπαθεί τώρα να διαμορφωθεί. Δεν υφίσταται συγκεκριμένη πολιτική ή ιδεολογική πρόταση αλλά κυριαρχεί η ΄΄αντίδραση΄΄ ή αν θέλετε η αντίσταση.

Η χώρα μας δεν βρίσκεται εκτός αυτού του κλίματος. Οι δύο βασικές προτάσεις, που διαφαίνονται είναι αυτή της κυβέρνησης και η άλλη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μικρότερα κομματική σχήματα, που κινούνται πέριξ αυτής της θέσης. 
Στο κυβερνητικό σχήμα δεν εμφανίζονται σύμμαχοι και γι΄αυτό υστερεί, μειονεκτεί απέναντι σε μια δυναμική που αναπτύσσεται με ρυθμό. Το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει πολιτικές δυνάμεις, που συνέβαλαν στην διαμόρφωση των σημερινών οικονομικών καταστάσεων και γι΄αυτό βαρύνεται. Είναι ένοχο και προσπαθεί να αποβάλλει τις κατηγορίες από πάνω του προσφέροντας στην κοινή γνώμη μια εικόνα επιτυχίας στα σχέδια της εφαρμοσμένης νέας πολιτικής. Προσπαθεί να δημιουργήσει προσδοκίες μιας νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης βασισμένη σε σύγχρονα πρότυπα και νέα μοντέλα.Όμως φαίνεται να μην πείθει.

Η μείωση των εισοδημάτων, η φτωχοποίηση, η πτώση στο βιοτικό επίπεδο και η επιστροφή σε συνθήκες μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων θα είναι το κυρίαρχο διακύβευμα στις ερχόμενες εκλογές. Κι αυτό θα εκμεταλλευθεί η μια πλευρά του πολιτικού συστήματος κατηγορώντας το κυβερνόν σχήμα ως υπαίτιο αυτής της κατάστασης.
. Η προσδοκία και η υπόσχεση μιας αλλαγής στην πολιτική του παρελθόντος θα είναι το πολιτικό όπλο του αντιπάλου χωρίς αποδείξεις, χωρίς σοβαρά στοιχεία, που αν δείχνουν μια επιτυχία στο εγχείρημα. Οι συμπεριφορές και η διατήρηση πολλών σταθερών πακτωμένων στο παρελθόν θα απομακρύνουν το εκλογικό σώμα παρά θα το προσελκύσουν. 

Χωρίς να εισέλθουμε σε λεπτομέρειες εκτιμούμε ότι κερδισμένος θα είναι ο χώρος των αντίθετων θέσεων από τον σημερινό κυβερνητικό σχηματισμό, που τέλος - τέλος δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στις νέες προκλήσεις. Πείθει, όμως, ότι είναι μια συνταγή του παρελθόντος που προσπαθεί να παρασύρει και πάλι με υποσχέσεις. Υπ αυτή την έννοια το εκλογικό σώμα δεν είναι διατεθειμένο  να υποκύψει σήμερα, να πιστέψει και πάλι και να δώσει ΄΄συγχωροχάρτι΄΄. 

Έτσι εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε στην έναρξη μιας νέας σελίδας στην ιστορία της ανθρωπότητας και κυρίως στην Ευρώπη. Από εκεί θα αρχίσει μια ΄΄ειρηνική΄΄ επανάσταση, που θα περάσει στις άλλες ηπείρους. Όλοι οι λαοί αυτό φαίνεται να περιμένουν. Δείτε σε πόσα σημεία του πλανήτη βρίσκονται σε εξέλιξη μικρές, ίσως, σημαντικές, όμως, εστίες αντίδρασης, που αναμένουν τον συντονιστή, αυτό που θα οδηγήσει. 
Συρία, Ιράκ, Κορέα, Αραβία, ανατολικές χώρες του πρώην σοβιέτ, κεντρική και ανατολική Ευρώπη, Κίνα και τόσα άλλα σημεία.

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας παλιάς και κουρασμένης πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικής διαχείρισης των κοινών ενδιαφερόντων των λαών. Το σημερινό πολιτικό σύστημα διαχείρισης δείχνει ότι είναι στο τέλος του ενώ νέες δυνάμεις με νέες απόψεις και θέσεις περί διαχείρισης της κοινωνίας, χωρίς έως τώρα να έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένη ιδεολογική και κοινωνική κατεύθυνση.

Ασφαλώς δεν θα χρησιμοποιηθούν μέσα επιβολής του παρελθόντος, με όπλα και πολέμους. Σ΄αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι οι λαοί έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμοι να δεχθούν τις νέες αυτές πολιτικές.
Παρωνυχίδα σ΄αυτή την θεώρηση είναι οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση στην χώρα μας. Όμως δεν θα υστερήσει στην αποδοχή αυτής της δυναμικής. 
Οι παλαιά ασχολούμενοι με αυτήν κάτω από το πρίσμα της θεωρητικής της εξέλιξης, που έβλεπαν την αποτυχία της παλαιάς καθεστωτικής αντίληψης έκρουαν τον κώδωνα ακόμη και από τις τελευταίες εκλογές του 2010. Λίγοι, όμως, είχαν αντιληφθεί από τότε τις επικείμενες αλλαγές. Ίσως και σήμερα ακόμη να παραμένουν στις ίδιες θέσεις. Θα είναι οι χαμένοι της υπόθεσης. Είναι βέβαιοι ότι στην αποτυχία τους θα προσπαθήσουν να βρουν τα εξιλαστήρια θύματα για να δικαιολογηθούν.  
Θα είναι πολύ αργά γιατί απλά θα είναι οι χαμένοι. 
Για δε τους παλαιά θεωρητικούς το γεγονός των αλλαγών θα είναι μια ακόμη επιβεβαίωση των προβλέψεών τους. 
Ένα θα είναι το γεγονός. Η απώλεια χρόνου, η απώλεια της δυνατότητας των ήπιων αλλαγών και όχι των βίαιων μη προσανατολισμένων και επιβαλλόμενων αυταρχικών πολιτικών.
Εκεί θα είναι το...΄΄κρίμα΄΄!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...