Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ;

Τα τελευταία γεγονότα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μας σκάλισαν την μνήμη μας και μας έφεραν στιγμές απείρου κάλλους στον τραπεζικό χώρο.
Αναρωτηθήκαμε αν τελικά ο χώρος αυτός ανήκει πράγματι στο κράτος ή αποτελεί δείκτη κοινωνικού αγαθού;
Σε μερικούς μπορεί να φανούν αυτές οι αναζητήσεις, ουτοπία και ΄΄ψιλά γράμματα΄΄. Εμείς, όμως, εντάσσουμε αυτές τις αναζητήσεις μέσα στο σάπιο πολιτικό σύστημα, που θα προσπαθήσει και τώρα στις ερχόμενες εκλογές να το θέσει στην πολιτική ατζέντα και να αποτελέσει στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης άνευ ουσίας όπως γίνεται πάντα.
Το γεγονός ότι το ΤΤ αποτέλεσε πηγή μεγάλων ποσών χρημάτων προς ατομικό πλουτισμού και ότι ξέφυγε από τις αρχές των τραπεζικών κανόνων δείχνει ότι το πολιτικό σύστημα είναι αδίστακτο.
Έτσι θεωρούμε ότι στο προεκλογικό τραπέζι των αντιδικιών θα είναι κυρίαρχο το ζήτημα της χειραγώγησης του τραπεζικού χώρου και εκτιμούμε ότι κι αυτό θα αποβεί εις βάρος των οικονομικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το θέμα υπονοώντας σαφώς ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να ΄΄εθνικοποιηθεί΄΄. Αλλά ας δούμε τελικά αυτή η ΄΄εθνικοποίηση΄΄ έχει αντικειμενικό τεκμήριο επιβίωσης;
Σήμερα υπάρχουν τέσσερις συστημικές τράπεζες πλήρως κρατικοποιημένες με μέσο όρο συμμετοχής του κράτους στο 90%.  Η κατάσταση προέκυψε από την αποτυχία του κράτους να διαχειριστεί τι;, τα ομόλογά του!! Δηλαδή τον ίδιο του τον δανεισμό, που ζήτησε από τις ιδιωτικές τράπεζες να στηρίξουν στην έκδοσή τους. Και οι τράπεζες έχοντας ως δεδομένο ότι αποτελούσαν εγγύηση (;!) επένδυσαν τα αποθεματικά τους στις εκδόσεις ομολόγων, που χαρακτηρίστηκαν από όλους ΄΄σκουπίδια΄΄. 
Κι αφού απέτυχε να συγκρατήσει τα ΄΄στελέχη΄΄ του (το κράτος) να βάλλουν το χέρι τους στο...μέλι, έρχεται να κουρέψει τα δικά του ομόλογα και να χρεοκοπήσει τις τράπεζες. Επειδή, όμως, οι τράπεζες είναι εργαλείο και για το πολιτικό σύστημα μετέφεραν αυτά τα χρέη στον....λαό!!!! Αρκετά έξυπνο γιατί ο λαός πάντα είναι ο αδύναμος κρίκος και επειδή δεν μπορεί να συντονιστεί και να αντιδράσει δέχεται τις επιθέσεις του συζητώντας μόνο στα καφενεία και στα στέκια.
Όμως η ΄΄δουλειά΄΄ έγινε.
Δεν έφτασε όμως αυτό. Τώρα τίθεται θέμα από το μισό πολιτικό σύστημα αν οι τράπεζες αποτελούν κρατικό πλούτο!!! Γιατί; Γιατί ήδη ο Ελληνικός λαός (ΤΧΣ) συμμετέχει (θεωρητικά ασφαλώς) στα μετοχικά κεφάλαια των πρώην ιδιωτικών τραπεζών. Για να κατανοήσουμε πιο απλά. Το πολιτικό σύστημα κατάφερε να κρατικοποιήσει τις τράπεζες και να διαχειριστεί το χρήμα αυτό μόνο του!!! (οϊμέ!!)
Δείτε, τώρα. Αν παραμείνουν κρατικοποιημένες οι τράπεζες τα χρήματα που έδωσε μέχρι τώρα τουλάχιστον ο Ελληνικός λαός για να ανακεφαλαιοποηθούν (περί τα 30 δις ως τώρα) πάνε ΄΄περίπατο΄΄.
Στη συνέχεια θα αντικατασταθούν οι επικεφαλής των σημερινών τραπεζών , Κωστόπουλος, Σάλλας, Μαντζούνης, Λεκάκος, Θωμόπουλος και άλλοι με πενήντα και πλέον χρόνια στον τραπεζικό χώρο θα σταλούν στο σπίτι τους (!!!) για να έλθουν ....ποιος;. Ας μας πει κάποιος από όλους τους πολιτικούς χώρους και κυρίως από εκείνους που πιστεύουν ότι μπορεί να ηγηθούν τραπεζών με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα παγκόσμιας οικονομικής αναστάτωσης.
Αλλά μην πάμε και πολύ μακριά. Δείτε το ΤΤ!! Το μεγάλο ποσοστό στο μετοχικό του κεφάλαιο ανήκε στο κράτος. Δείτε τι έκανε το σύστημα. Τα CDS, χρηματιστηριακά προϊόντα υψηλού ρίσκου και απευθύνονται σε ΄΄μεγάλους παίκτες παγκοσμίου εμβέλειας΄΄, έπαιζαν στα χέρια του ντόπιου πολιτικού συστήματος και μάλιστα στο μέγαρο Μαξίμου!!! (δεύτερο οϊμέ!!!). Ποιος ωφελήθηκε απ΄αυτό; Ασφαλώς όχι ο λαός.
Μην επεκταθώ περισσότερο γιατί θα αναφέρω ακόμη πιο σημαντικά ζητήματα που προκαλούν ακόμη και τους πεθαμένους.
Είπα, όμως, στην αρχή ότι έρχονται αξέχαστες μνήμες με αυτά τα τελευταία γεγονότα. Δείτε!!!
Η Αγροτική τράπεζα τι ήταν; Απόλυτα κρατική!!! Πού βρίσκεται τώρα; Σε ιδιώτη!!! Ποιος την έκλεισε; Το κράτος!!!! Γιατί την έκλεισε; Γιατί είχε χρεοκοπήσει!! Ποιος ήταν πρόεδρος παλαιότερα; Δοτός από την κυβέρνηση!!! Πλήρωσε κανείς γι΄αυτό; Όχι!!!  Πού είναι οι τότε πρόεδροι της ΑΤΕ; Κάπου και απολαμβάνουν τους κόπους της εργασίας τους!!! (τρίτο οϊμέ!!!).
Ας δούμε το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα τι έδωσε στην χώρα. 
Στην δεκαετία 2000-2010 οι τράπεζες παρήγαγαν πάνω από 15 δις κέρδη!!! Απ΄αυτά το κράτος εισέπραξε φόρους της τάξης των 4 δις!!!! Αν μάλιστα δεν είχαν χρεοκοπήσει το 2008-9 το κράτος θα είχε εισπράξει ακόμη περισσότερα. Μα θα μας πει κάποιος άλλος που βλέπει την άλλη πλευρά. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε βάρος του λαού, με τις εργασιακές σχέσεις πονηρές, με μικρούς φόρους, με μονοπώλια κλπ, κλπ. Πόσους εργαζόμενους απασχολούσε το τραπεζικό αυτό σύστημα; Πόσοι εργάζονται σήμερα; Πόσα δάνεια έδωσε στον Ελληνικό λαό έστω και με δύσκολους όρους; Πόσα σπίτια έκτισαν οι Έλληνες; Πόσες επιχειρήσεις χρηματοδότησαν και βρήκαν δουλειές πολίτες; Πόσες επιχειρήσεις ίδρυσαν οι ίδιες; Πόσες δημιούργησαν οι ΄΄κρατικοποιημένες΄΄ τράπεζες στο παρελθόν; Πού είναι σήμερα;
Δεν υπερασπίζομαι την ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος και ότι όλα ήταν αγγελικά και όμορφα. Την ευθύνη ακόμη κι αυτή την έχει το κράτος και πάλι που δεν φρόντισε να θέσει κριτήρια και υπεύθυνους ελέγχους. Δεν έθεσε ποτέ κανόνες λειτουργίας αλλά φρόντισε να εισέλθει μέσα του και να διαβρώσει ακόμη κι αυτό το έστω και λίγο παραγωγικό κομμάτι της επιχειρηματικής δράσης της χώρας.
Εμείς εκτιμούμε ότι. Το κράτος είναι ανίκανο να είναι επιχειρηματίας, είναι ανίκανο να είναι τραπεζίτης, είναι ανίκανο να διαχειρίζεται, είναι απόλυτα προσανατολισμένο στην ρεμούλα και στο ρουσφέτι, είναι υποταγμένο στα μονοπωλιακά συμφέροντα και στους νταβατζήδες.
Εκεί μπορεί να σημειώσει σημαντικές επιδόσεις. 
Εκτιμούμε ότι το κράτος οφείλει να θέτει κανόνες, να ελέγχει, να νομοθετεί και να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, να προστατεύει τα κοινωνικά αγαθά ή να δημιουργεί νέα για την ευδαιμονία των πολιτών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...