Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΙΣΧΥΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!! ....ΚΑΙ ΜΙΑ ΄΄ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ΄΄ ΕΙΔΗΣΗ!!!

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται συνωστισμός από επενδυτικούς ομίλους στην χώρα μας. Μεγάλα επενδυτικά funds σε διάφορους τομείς βρίσκονται, κυρίως, στην Αθήνα διερευνώντας μέσα από στενές επαφές και παρουσιάσεις την δυνατότητα επένδυσης στην Ελλάδα.

Οι τομείς στους οποίους παρουσιάζεται το ενδιαφέρον εντοπίζεται στον τραπεζικό κλάδο, στην ναυτιλία, στα ακίνητα και στην ενέργεια.
Πόλος έλξης, λοιπόν, η χώρα ύστερα από την προσδοκία που εκδηλώθηκε με το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο επετεύχθη ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, με όποιο τρόπο κι αν επετεύχθη. Ασφαλώς με μεγάλες θυσίες, κυρίως από τον λαό.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τον πρώτο λόγο και ακολουθεί το Qatar και επενδυτικά Αμερικανικά Funds.
Ήδη μερικά έχουν τοποθετηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και στον ΟΠΑΠ.
Στον τραπεζικό κλάδο ήδη έχουν τοποθετηθεί τα Oaktree Capital, Third Point, Dromeus Capital.
Σε προχωρημένες επαφές βρίσκονται οι όμιλοι Paulson & Co και Fidelity, που εκπρόσωποί τους βρέθηκαν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και στο πλαίσιο προγραμματισμένων παρουσιάσεων από την πλευρά τραπεζών και με πρωτοβουλία της Goldman Sachs.

Αλλά και για τα ομόλογα καταγράφεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε πολύ ενωρίτερα από την πολύ καλή είδηση σχετικά με την πτώση στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων που για πρώτη φορά μετά το 2009 παρουσίασαν πτώση κάτω του 7% ενώ το 5ετές λήξης 2023 σημείωσε πτώση κάτω από το 5,95% με τιμή 73,3 σέντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας όταν τον Ιούνιο 2012 βρίσκονταν στο 13,6!!!!
Ειδικότερα για το συγκεκριμένο ομόλογο η υπεραξία του από τον Ιούνιο του 2012 είναι στα 440%.
Τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι έγιναν γνωστά σε λίγους ή τα παρακολουθούσαν όλοι οι εν δυνάμει επενδυτές και εμφανίστηκαν τελευταία στην αγορά ΄΄ψάχνοντας΄΄ την ευκαιρία και ασφαλώς την ΄΄συμφωνία΄΄, το νέο deal, νιώθοντας την οσμή του κέρδους.    

Στο πνεύμα αυτό κινείται η Ελληνική κυβέρνηση προκαλώντας το ξένο χρήμα να επενδύσει στην Ελλάδα, χωρίς φόβο και με προοπτικές.
Φαίνεται να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που υπό την πίεση των εισοδημάτων στην Ελλάδα, αυξάνουν το μέγεθος του ανταγωνισμού, πράγμα έντονα υπολογίσιμο από τους εν δυνάμει επενδυτές.
Απόρροια του κλίματος αυτού το Ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε την Παρασκευή υψηλό 2,5 ετών, προεξοφλώντας επιτυχείς συμφωνίες στο επόμενο διάστημα. 

Ισχυρό ενδιαφέρον παρουσιάζεται για τοποθέτηση σημαντικών κεφαλαίων στην προγραμματισμένη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Eurobank. Η αύξηση στοχεύει στην αποκρατικοποίηση της τράπεζας σε μεγάλο ποσοστό και την απαγκίστρωσής της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τον ίδιο στόχο έχουν θέσει και όλες οι συστημικές τράπεζες για το άμεσο διάστημα ψάχνοντας ταυτόχρονα νέα επενδυτικά κεφάλαια στρατηγικού χαρακτήρα. Κι αυτό έχει σημαντική βαρύτητα για την βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. 
Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank θα σημάνει την αρχή των αποκρατικοποιήσεων όλων των τραπεζών αποτελώντας ένα τέστ αντοχής και ενδιαφέροντος.

Βασική, όμως, προϋπόθεση είναι η ψήφιση της τροποποίησης της δομής του ΤΧΣ σχετικά με βασικές διατάξεις του καταστατικού του. Να επιτραπεί, ουσιαστικά η πώληση (επιστροφή) των μετοχών των τραπεζών που κατέχει ύστερα από την χρηματοδότησή τους από δημόσιο χρήμα, σε χαμηλότερες τιμές απ΄ ότι είχαν αγοράσει. Το σημείο αυτό αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης και άρνησης να υπερψηφίσουν ακόμη και από μέρος  του κυβερνητικού σχήματος. Οι αντιρρήσεις ήταν ισχυρές με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ψήφιση, να ζυμωθεί και να επανέλθει πολύ σύντομα. Τόσο σύντομα ώστε να μην απογοητεύσει τους υποψήφιους επενδυτές και ακυρώσουν τους αρχικούς τους στόχους. Ο χρόνος είναι ο εχθρός της σημερινής κυβέρνησης και γι΄αυτό επισπεύδουν διαδικασίες για να πετύχουν και την υπερψήφιση και την καθιέρωση του κατάλληλου νομικού πλαισίου.

Και η είδηση....

Προς ενθάρρυνση των επενδυτών και της δημιουργίας ισχυρού επενδυτικού κλίματος η κυβέρνηση σκοπεύει εντός της ερχόμενης εβδομάδας να τολμήσει την έκδοση νέου Ελληνικού ομολόγου ύψους 2 δις. Πείραμα αλλά και τόλμημα. Η επιτυχία της έκδοσης θα έχει πολλά και σημαντικά αποτελέσματα, θετικά για την κυβέρνηση. Μηνύματα με ισχυρό πολιτικό περιεχόμενο και που ίσως η κίνηση αυτή να είναι και το όπλο του κ. Σαμαρά για τις ερχόμενες εκλογές. Η επιτυχία της έκδοσης θα δώσει εκλογικούς πόντους στην κυβέρνηση, η οποία θα φροντίσει δεόντως να το εκμεταλλευθεί.
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση αναμένει την ανατροπή ενός εκλογικού κλίματος αδιάφορου και μάλλον περισσότερο εις βάρος της. Η εκλογική αναμέτρηση θα βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια των....επενδυτών, που αναμένουν με τα ....λεφτά στο ....χέρι!!!!
Ίδομεν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...