Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ

Πήραμε μια επιστολή από ένα δημότη, του οποίου το όνομα γνωρίζουμε (μας το γνωστοποίησε ο ίδιος με την επιστολή του) όπου αποτυπώνει μια πραγματικότητα ξέχωρη και που με καυστικότητα ξετυλίγει με ρεαλισμό και ευθύτητα την προεκλογική εικόνα. Μας άρεσε και την δημοσιεύουμε. Άλλωστε γι΄αυτό μας την απέστειλε.

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε άρθρο μου μόλις πριν λίγους μήνες έγραφα ότι είναι απαραίτητη η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης ουσία και τύποις.
Είχα προβλέψει, οϊμέ, ότι το σάπιο και ανελέητο πολιτικό σύστημα δεν θα υποχωρήσει και θα εξακολουθήσει να χειραγωγεί τις τοπικές κοινωνίες.
Δυστυχώς η άποψή μου αυτή επαληθεύεται…πανηγυρικά!!!

Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας προεκλογικής περιόδου. Όλοι προσπαθούν να πάρουν θέση …΄΄μάχης΄΄. Κυρίως το πολιτικό σύστημα!!!
Αλλά ποιο πολιτικό σύστημα; Ο πολιτικός αχταρμάς, η μετάλλαξη των ιδεολογικών ιστορικών κομμάτων, τα αξιοθρήνητα παιδιά του πολιτικού σωλήνα;

Πριν μερικούς μόλις μήνες η ΝΔ εξήγγειλε μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα. Πιο δημοκρατικό, πιο αντικειμενικό, πιο ρεαλιστικό και τελικά στα πλαίσια αυτού που αναζητεί και επιθυμεί η κοινωνία. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, υπαναχώρησε.
Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει την μεταρρύθμιση. Αυτό είναι;

Κι αν είναι τελικά. Το 2-3% αποφασίζει και καθορίζει για την τύχη του λαού!!!!
Και η ΝΔ; Υπαναχώρησε!!!! Συγκυβέρνηση άλλωστε. Πάει και η επιθυμία του λαού, πάνε και οι μεταρρυθμίσεις, πάνε και οι εκσυγχρονισμοί.

Που καταλήγουμε; Στα παλαιά, στις παλαιές αντιλήψεις. Κομματικές στηρίξεις, όχι χρίσματα (για το Θεό), όχι χρίσματα, δηλώνει ο κ. Παπαμιμίκος. Κομματικές στηρίξεις, ναι!!! (όχι γιάννης αλλά γιαννάκης). Πόσο όμορφα κινείται ο πολιτικός αχταρμάς και που δυστυχώς βρίσκει ευήκοα ώτα!!!
Σήμερα το πολιτικό σύστημα ομιλεί περί ΄΄άποψης΄΄.
Ακούσαμε, ΄΄μα δεν πρέπει να έχει το κόμμα μας άποψη για τα πρόσωπα;΄΄
Γύρισε η επιχειρηματολογία. Κρατήθηκαν τα προσχήματα. Ανακαλύφθηκε άλλη μορφή ΄΄χρίσματος΄΄, η ΄΄άποψη΄΄. Δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις αλλά θα εκφραστεί η ΄΄άποψη!!΄΄

Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει κανένα λόγο περί χρισμάτων και στηρίξεων. Άλλωστε ποιόν να βρει να στηρίξει; Μετανάστευσαν οι οπαδοί του κι έμεινε με τα χρίσματα στο …χέρι!!!
Εσωτερική μετανάστευση στα κόμματα. Κινούμενη άμμος το μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος. Διογκώθηκε ξαφνικά η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς άλλαξε τόσο γρήγορα ο Ελληνικός Λαός, που από  ΄΄σοσιαλιστικός- πασοκικός΄΄  έγινε ΄΄ευρωπαϊκός σοσιαλιστικός΄΄;  Τι άλλαξε; Μήπως η ισχυρή προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα; Μάλλον εκείνος άλλαξε συμβιβαζόμενος στα σύγχρονα. Στρογγύλεψε τις ακραίες αντιλήψεις του, έγινε κόμμα, χωρίς συνιστώσες (ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται), κάλεσε τις ΄΄προοδευτικές δημοκρατικές΄΄ δυνάμεις, ως νέος Ανδρέας Παπανδρέου, ΄΄κανέναν δεν διώχνουμε κανένα δεν κρατάμε με το ζόρι΄΄  και έφτασε αισίως ισοδύναμος με την ΝΔ. Μίκρυνε ο ένας μεγάλωσε ο άλλος τόσο όσο απαιτεί η συνθήκη της οριακής διπολικής καθεστωτικής εικόνας.
Και τι κάνει εκείνος με τα χρίσματα; Ασφαλώς κι εκεί άλλαξε. Θα δοθούν χρίσματα και όχι στηρίξεις. Μάλιστα σπεύδει ταχύτατα να προλάβει. να προλάβει την ΝΔ. Τώρα το επιζητεί σφόδρα. Μέχρι το 2010 ούτε λόγος για χρίσματα και στηρίξεις!!
Τώρα πρόκειται για  αναμέτρηση γιγάντων και η διακύβευση  είναι η εξουσία, η πρόκληση εντυπώσεων για την κατάληψή της.
 Aναστατώθηκε ο κομματικός μηχανισμός από λάθος επιλογή στον κ. Βουδούρη και στον κ Μακρυπίδη. Άρον – άρον να το ΄΄μαζέψουν΄΄.
Η εκλογική φιλοσοφία αυτού του κόμματος είναι η καλλιέργεια του καυγά. Μέσα απ΄αυτόν στοχεύει στην πίεση του εκλογικού σώματος με ψευδοεπιχειρήματα να αναδειχθεί πολιτικά και να καταλάβει την εξουσία. Μέρος του σχεδίου αποτελεί η δημιουργία εντυπώσεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Θα μπορούσε κανείς να αποδεχθεί την τακτική αυτή ως μια θεμιτή διαδικασία προβλεπόμενη από τις δημοκρατικές διαδικασίες με την ευρεία έννοια αν η επιχειρηματολογία ήταν καθαρή, σταθερή και κατατεθειμένη από την αρχή. Κανένα στοιχείο δεν ικανοποιεί την πολιτική παρουσία του.

Οδεύουμε, λοιπόν, ολοταχώς σε μια κατ΄εικόνα και ομοίωση μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης ίδια με αυτές του παρελθόντος.  Ο σημερινός πολιτικός αχταρμάς στην ουσία έμεινε ό ίδιος με αυτό των δεκαετιών  80-90-00-10!!! Άλλαξαν την εξωτερική τους εμφάνιση για να παραπλανήσουν και πάλι τον Ελληνικό Λαό. Εκεί συνυπάρχουν τα κομματικά και ατομικά συμφέροντα. Ξένα όμως με την αυτοδιοίκηση και το συμφέρον των δημοτών.
Εκείνοι. όμως, έχουν την ευθύνη της επιλογής. Όπως πάντα είχαν. Θα επιλέξουν ανάμεσα σε παλιές αντιλήψεις, δυστυχώς, τους ίδιους ανθρώπους για την διαχείριση της εξουσίας. Κάποιους από τον…..πολιτικό αχταρμά και τα παρακλάδια του!!!

Σ΄αυτή την ΄΄δημοκρατική΄΄  καθ΄όλα διαδικασία δεν μπορεί να μην υπάρχουν και ευθύνες στους υπολοίπους, ακόμη και στον ψηφοφόρο – πολίτη - δημότη. Και δεν μπορεί γιατί είναι ένα γρανάζι της διαμόρφωσης της εξουσίας. Το ατομικό συμφέρον κινητήριος δύναμη στις επιλογές. Κι αν κάποιοι αρνούνται το ατομικό συμφέρον, προτιμούν να ακολουθήσουν την ισοπεδωτική αντίληψη με την ετικέτα ΄΄όλοι ίδιοι είναι΄΄.
Ακολουθεί η πλήρης αποστασιοποίηση και άρνηση στην διερεύνηση της αλήθειας. Ούτε να προσέλθουν να εκτελέσουν το βασικό τους δικαίωμα, να ψηφίσουν. Δείτε τα εκλογικά αποτελέσματα της αυτοδιοίκησης του 2010. Μειώθηκαν οι ψηφίσαντες σε μεγάλο βαθμό, δίνοντας στον πρώτο με μικρό ποσοστό να βρεθεί στο δημαρχείο!! Αυτό είναι ευθύνη!!!
 Μερικοί άλλοι κινούμενοι ως ΄΄διαμορφωτές΄΄ της κοινής γνώμης,  κυκλοφορούν στα καφενεία, στις πλατείες και στα στέκια, με τα σκαπτικά τους εργαλεία, τα οποία θα χειριστούν αναλόγως. Κι αυτοί είναι οι κομματικοί κουμανταδόροι. Κενοί παιδείας και γνώσης άσχετοι ακόμη και με τις κομματικές τους πεποιθήσεις αλλά ΄΄παντογνώστες΄΄ στα δημόσια πράγματα. Και αυτοί βρίσκουν και …οπαδούς!!!

Το μήνυμα που λαμβάνουμε, τελικά και από την κοινωνία, είναι ότι για να συμμετέχεις στις εκλογές κάθε είδους και ειδικότερα στις αυτοδιοικητικές ΄΄οφείλεις΄΄ να είσαι ΄΄συκοφάντης΄΄, ΄΄λασπολόγος΄΄, εύκολος στις αλλαγές θέσης αρχών, να αλλάζεις κόμματα, παρατάξεις, να μπορείς να αναιρείς εύκολα ό,τι πίστευες και υποστήριζες στο παρελθόν και άλλα τέτοια όμορφα. Τότε έχεις σημαντική θέση στις προτιμήσεις. ΄΄Οφείλει΄΄ κανείς, επίσης, να είναι ΄΄υποκριτής΄΄, αλαζών, άφιλος, ψεύτης, ΄΄εξυπνάκιας΄΄, ΄΄γλυκομίλητος΄΄ και πολλά άλλα αυτού του είδους ΄΄πλεονεκτήματα΄΄. Τότε έχεις κάποια τύχη στις επιλογές.  
Η πίστη σε βασικές αρχές, η ευπρέπεια και το ήθος, οι χαμηλοί τόνοι και οι τεκμηριωμένες θέσεις όπως και η βαθειά γνώση δεν έχουν θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

Και μια νέα μόδα. Οι όψιμοι νεοφερμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, ντυμένοι με το πέπλο της νεότητας, περιβαλλόμενοι από κάστες αδύναμων, με μικρές αντοχές, με έλλειψη αυτοδιοικητικής γνώσης και αντίληψης και κυρίως με εξαιρετικά ασθενή μνήμη, έχουν το θράσος της επιβολής νέων πολιτικών αντιλήψεων και που, δυστυχώς, βρίσκουν καλούς αποδέκτες ακόμη και μέσα τοπικής ενημέρωσης που κρύβονται πίσω από το ΄΄βήμα σε όλους΄΄ για να κάνουν την δική τους δουλειά.

Οϊμέ, δύστυχη αυτοδιοίκηση!!!


ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...