Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΓΔ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΗ ΣΤΟ ΧΑΑ

Την περασμένη Κυριακή είχαμε δημοσιεύσει την πρώτη μελέτη - τεχνική ανάλυση στον ΓΔ του χρηματιστηρίου Αθηνών και στον ΟΤΕ εγκαινιάζοντας (κατά κάποιο τρόπο) μια απόφασή μας να ασχοληθούμε με την τεχνική ανάλυση σε διάφορους τίτλους στο ΧΑΑ.
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε ΄΄προβλέψει΄΄ την μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια διόρθωση στους τίτλους κοιτώντας μέσα από το διάγραμμα του ΓΔ. Είχαμε τονίσει ότι για να ΄΄ξεφύγει΄΄ ο δείκτης από τα ανώτατα όρια που βρίσκονταν απαιτούνταν ισχυρός όγκος συναλλαγών και ιδιαίτερα υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον. Δεν παρατηρήθηκε αυτό και έτσι ίσχυσε αυτό με την μεγαλύτερη πιθανότητα, δηλαδή διόρθωση σε όλους τους τίτλους.
Δεν πέσαμε έξω χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε ΄΄οι καφετζούδες΄΄ ή οι ΄΄χαρτορίχτρες΄΄. Διαβάσαμε τα διαγράμματα, τα οποία αποτυπώνουν την διάθεση των επενδυτών που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε δύο παράγοντες, στην ειδησεογραφία και στις επιδόσεις των επενδύσεών τους μέχρι εκείνη την στιγμή. Ο κάθε επενδυτής ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο τα γεγονότα κι έτσι ενεργεί με διαφορετικούς τρόπους. Η τεχνική ανάλυση ενσωματώνει όλες αυτές τις σκέψεις και ερμηνείες αποτυπώνοντας στο ΄΄ταμπλώ΄΄ την αγοραστική τους διάθεση ή όχι στις τιμές των τίτλων.

Σήμερα έχοντας την εβδομάδα που πέρασε ως εμπειρία στα γεγονότα δείχνουμε και πάλι τον γενικό δείκτη και επί πλέον τον τίτλο της ΔΕΗ όπως έχουμε πει από την περασμένη εβδομάδα.

Τι δείχνει τώρα ο δείκτης; 

Κατ΄αρχήν εξακολουθεί να βρίσκεται στα όρια του ανοδικού καναλιού κι έτσι δεν χάνει την ορμή του ούτε τα τεχνικά  κεκτημένα όριά του. Η γενική τάση θα εξακολουθεί να είναι ανοδική και η πτώση της Παρασκευής θεωρείται μια κίνηση υγείας προκειμένου ο δείκτης να αφομοιώσει την κατάκτηση των νέων επιπέδων τιμών. Ο ΓΔ πλησιάζει τώρα στο πρώτο επίπεδο μικρής στήριξης προβλεπόμενο από την μεθοδολογία Gan στην περιοχή των 1313 μονάδων. Οι συναλλαγές υψηλές με επικράτηση των πωλητών ενώ οι υπόλοιποι δείκτες εκάμφθησαν κινούμενοι σε χαμηλότερα επίπεδα. 
Έχει περιθώρια να κινηθεί μέχρι τα επίπεδα των 1269 μονάδων (ασθενής στήριξη) ή ακόμη πιο κάτω στα επίπεδα των 1245 μονάδων (ασθενής στήριξη) ή 1220 μονάδων όπου παρουσιάζεται σύμπτωση του κάτω ορίου του καναλιού και της στήριξης S4=1220.
Υποστηρίζουμε ότι για την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας θα συνεχιστεί η πτώση μέχρι τα επίπεδα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω. Αν ο όγκος των συναλλαγών παρουσιάσει ισχυρή αύξηση με έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον (εισροή κεφαλαίων από την κινούμενη παγκόσμια κερδοσκοπία, Funds κλπ) τότε είναι πιθανή μια επιστροφή του δείκτη στα επίπεδα 1360-1370 μονάδων.
Η διάσπαση του άνω ορίου του ανοδικού καναλιού που προσδιορίζεται στην περιοχή των 1500 μονάδων είναι εφικτή με ισχυρούς όγκους συναλλαγών που οσονούπω θα επιτευχθεί σχετικά σύντομα στέλνοντας τον δείκτη στην περιοχή των 1600 μονάδων.
(Χαράς Ευαγγέλια για τους ΄΄κερδοσκόπους΄΄ επενδυτές με λεφτά παρκαρισμένα ή επενδυμένα στο ΧΑΑ).

Για τον τίτλο της ΔΕΗ έχουμε να παρατηρήσουμε περίπου τα ίδια με τον ΓΔ.
Έπιασε τα ανώτατα όρια στο ανοδικό κανάλι και από τις αρχές του Μαρτίου έχουμε μια διορθωτική κίνηση. Την Παρασκευή ΄΄χτύπησε΄΄ το ισχυρό επίπεδο S2= 11,53 ευρώ τέμνοντας και την βραχυχρόνια γραμμή τάσης που ορίστηκε από τις αρχές Φεβρουαρίου. Αν συνεχίσει η περαιτέρω πτώση μπορεί κινηθεί μέχρι τα επίπεδα των 11,1  ευρώ κι αν το περάσει τότε οδεύουμε ολοταχώς προς τα πολύ χαμηλά επίπεδα των 9,5 ευρώ (περιοχή S1).
Εκτιμούμε και προβλέπουμε ότι ο τίτλος θα αντιδράσει κάπου σ΄αυτή την περιοχή των 11,5 ευρώ. Εκεί θα εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον και θα φέρουν τον τίτλο στα επίπεδα 12,5 ευρώ. Έτσι θα έχει αφομοιώσει τα ανώτερα επίπεδα, οι επενδυτές θα έχουν ΄΄εισπράξει΄΄ τα κέρδη τους και θα επανέλθουν για νέες ΄΄κατακτήσεις΄΄ βοηθούντος΄΄του ευνοϊκού κλίματος επενδύσεων γενικά για την οικονομία.

Σημείωση:
Μπορείτε να αντιγράψετε (copy-paste) τα διαγράμματα και να τα δείτε σε μεγέθυνση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...