Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

TEXNIKH ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΔ ΚΑΙ ΟΤΕ

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις επενδύσεις στα χρηματιστηριακά προϊόντα. Το κύριο ενδιαφέρον τους είναι οι μετοχές.
Όμως δεν είναι τα μοναδικά προϊόντα. Είναι πολλά πολλά άλλα που σε πολλούς είναι άγνωστα. 
Επειδή το ενδιαφέρον εντοπίζεται σε μετοχικούς τίτλους αποφασίσαμε να δώσουμε μια μελέτη δύο τίτλων του Ελληνικού χρηματιστηρίου μέσα από την οπτική της τεχνικής ανάλυσης.
Στόχος κάθε επένδυσης είναι η αποκόμιση κερδών για όλους. Οι επενδυτές χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, στους βραχυπρόθεσμους και στους μακροπρόθεσμους. Και στις δύο περιπτώσεις σκοπός είναι τι κέρδος μέσα από τις υπεραξίες που δημιουργούνται από τις αυξήσεις των τιμών τους στις αγορές χρήματος (τα χρηματιστήρια). Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι περισσότερο κερδοσκόποι η μια κατηγορία απ΄ότι η άλλη. Και οι δύο στοχεύουν το κέρδος, η διαφορά είναι ο χρόνος.
Στην βάση αυτή, λοιπόν, αναπτύχθηκαν πολλές μέθοδοι πρόβλεψης τιμών αφού σκοπός είναι να αγοράσει κανείς το προϊόν σε χαμηλότερη τιμή απ΄αυτή που προσδοκά για να αποκομίσει κέρδη. Έτσι όλες οι μέθοδοι αποσκοπούν στην ΄΄χαμηλή τιμή΄΄ σε σχέση με αυτή που πρόκειται να οδηγηθεί στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον.
Η μέθοδος που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως είναι η Τεχνική Ανάλυση, την οποία ανέπτυξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι Αμερικάνοι επενδυτές και ακολούθησαν οι Ιάπωνες.
Η μέθοδος βασίζεται στην ΄΄πρόθεση΄΄ των ΄΄αγοραστών, τι έκαναν στο παρελθόν οι ΄΄πολλοί΄΄ και τι πρόκειται να κάνουν στο μέλλον. Δεν στηρίζεται σε πρόβλεψη μέσα από το ΄΄διάβασμα΄΄ του φλιτζανιού καφέ αλλά στην στατιστική μαθηματική παρατήρηση και στην ψυχολογία των επενδυτών.
Ένας τεχνικός αναλυτής δεν ΄΄ακούει΄΄ καμιά είδηση αν θέλει να είναι απόλυτα πιστός στην μέθοδο. Οι ειδήσεις είναι γεγονός ότι αλλάζουν την ψυχολογία των επενδυτών, η οποία αποτυπώνεται, ασφαλώς, στο διάγραμμα μιας μετοχής ή ενός άλλου προϊόντος.(Θα τονίσουμε ότι η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε κάθε δυναμικό προϊόν, του οποίου η τιμή παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την ΄΄προσφορά και τη ζήτηση΄΄ , όπως αναφέρεται στην γλώσσα της οικονομίας.
Τολμούμε κι εμείς σήμερα να δημοσιεύσουμε την τεχνική ανάλυση πάνω στον τίτλο του ΟΤΕ και στον γενικό δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Θα επισημάνουμε, επίσης, ότι η ανάλυση δεν αποτελεί την αρχή και το τέλος αλλά προσφέρει την δυνατότητα αν όχι μιας απόλυτης πρόβλεψης, την διαδικασία μέσα από την οποία κάποιος επενδυτής θα κάνει τα λιγότερα λάθη στις επιλογές του.
Ας ΄΄διαβάσουμε΄΄, λοιπόν, τα διαγράμματα όπως ένας καρδιολόγος ένα καρδιογράφημα.

Στο διάγραμμα που βλέπεται είναι η εξέλιξη των τιμών της μετοχής του ΟΤΕ στο τελευταίο εξάμηνο. Οι τιμές απεικονίζονται με τα λευκά ΄΄κουτάκια΄΄ που ονομάζονται ΄΄κεριά΄΄ από την Ιαπωνική μέθοδο.
Κατά πρώτο να παρατηρήσουμε ότι η τιμή της μετοχής σ΄αυτό το εξάμηνο κέρδισε, απέδωσε 100% από την τιμή που είχε. Το κλείσιμο της Παρασκευής βρήκε την μετοχή στα 12,47 ευρώ.
Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η μελλοντική κίνηση της τιμής.
Στα 12,3558 εμφανίζεται μια στήριξη (S3) και αν ξεπεράσει την τιμή αυτή θα κατέλθει ακόμη πιο πολύ στο δεύτερο στήριγμα στα 11,8561 ευρώ (S2). Ξεπερνώντας κι αυτό το στήριγμα βλέπουμε ισχυρή στήριξη στα 9,7997 ευρώ. Εκεί συμπίπτει και η πρόβλεψη επιπέδου από την μέθοδο Gan και γι΄αυτό θεωρούμε ότι εκεί (αν φτάσει) θα αντιδράσει ταχύτατα. Η πράσινη γραμμή δείχνει την βραχυπρόθεσμη τάση των τελευταίων 2,5 μηνών ενώ οι χρώματος καφέ παράλληλες γραμμές δείχνουν την κίνηση της μετοχής σ΄ένα μακροχρόνιο κανάλι ανοδικής τάσης, το οποίο επαληθεύτηκε πολλές φορές και γι΄αυτό αποτελεί σημαντική πληροφορία. Δύσκολα δηλαδή θα ξεπεράσει τα όρια αυτού του καναλιού η τιμή της μετοχής. Το κάτω άκρο ΄΄χτυπά΄΄ στην περιοχή των 10 ευρώ. Αν η μετοχή φτάσει εκεί και την ξεπεράσει προς τα κάτω τότε θα έχει ανατραπεί όλη η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς, δηλαδή για να χαρακτηρίσουμε καλύτερα, θα έχουμε οδηγηθεί στην πλήρη ανατροπή του κοινωνικού-πολιτικού-οικονομικού κλίματος που υφίσταται σήμερα, ευνοϊκό για την χρηματιστηριακή αγορά.
Για να μην ξεφύγουμε ακόμη περισσότερο σε λεπτομέρεια, πάμε στην πρόβλεψη.
Την Δευτέρα προβλέπουμε ότι αν κινηθεί η τιμή της μετοχής κάτω από τα 12,47 ευρώ θα οδηγηθεί στα 11,85 ευρώ. Η Δευτέρα θα δείξει αν θα επαληθευθεί το S3 ή το S2. Είναι πολύ πιθανό ο τίτλος να αντιδράσει και τότε με αυξημένο όγκο συναλλαγών, που θα δειχθεί αμέσως αυτό (στην αρχή της συνεδρίασης) τότε ΄΄θα φύγει΄΄ πάνω από το άνω όριο του καναλιού και ....ψάχνουμε να την βρούμε!!!!!



Στο διάγραμμα αυτό βλέπουμε τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου το τελευταίο εξάμηνο. Αντιλαμβάνεστε την απόδοσή του σ΄αυτό το διάστημα (κερδισμένοι πάρα πολύ είναι αυτοί που επένδυσαν σε συμβόλαια στον γενικό δείκτη, τεράστιες αποδόσεις)
Κι εδώ παρατηρούμε ότι ο γ.δ. κινήθηκε σ΄ένα ανοδικό κανάλι τιμών που τα όριά του επαληθεύθηκαν πολλές φορές. Τώρα κινείται στα άνω όρια του καναλιού και θα λέγαμε ότι απαιτείται ιδιαίτερη, όπως στον τίτλο του ΟΤΕ πιο πάνω, που αναφέρουμε.
Παρουσιάζεται μια στήριξη στα επίπεδα των 1301, 945 μονάδων και πιο κάτω με ασθενέστερες στηρίξεις, που προβλέπονται από τα επίπεδα Gan. Μια διόρθωση μέχρι τα επίπεδα S4 είναι πιθανό να συμβεί. Σημαντικό ρόλο θα παίξει ο όγκος των συναλλαγών, που αν την Δευτέρα παρουσιάσει αύξηση (θα το δούμε το πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης) τότε η τιμή θα αυξηθεί και θα δοκιμάσει να περάσει το άνω όριο του καναλιού. Τότε απαιτείται σημαντική αύξηση του τζίρου (πάνω από τα 30 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης). Άλλωστε αυτοί που έχουν μπροστά τους το ταμπλώ θα το κατανοήσουν αμέσως. 
Σ΄' αυτό το ενδεχόμενο ο γενικός δείκτης θα ΄΄χτυπήσει΄΄ το πάνω όριο του καναλιού και θα το ξεπεράσει και τότε θα .......΄΄ψάχνουμε΄΄ να τον βρούμε. Το ΄΄ταβάνι΄΄ δεν εμφανίζεται, δεν είναι ΄΄ορατό΄΄ άρα μπορούμε να ΄΄εκτιμήσουμε΄΄ πια ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 1600 μονάδων.
Οι δείκτες που παρουσιάζονται από κάτω από το βασικό διάγραμμα συνηγορούν στην διατήρηση της ανοδικής τάσης παρ΄όλο που ο ΄΄momentum΄΄ παρουσιάζει μια κάμψη αλλά κινείται μέσα σε ανοδικό επίσης κανάλι. Ο RSI (14) αξιόπιστος δείκτης αγγίζει την ουδέτερη ζώνη και ισχυροποιεί την άποψη της διατήρησης της ανοδικής πορείας άρα πολύ πιθανό να έχουμε την εβδομάδα που έρχεται διάσπαση του πάνω ορίου του καναλιού. 
Ελεύθερη εκτίμηση δεν είναι δυνατό να κάνουμε και όπως διαπιστώσατε δεν αναφερθήκαμε σε πολιτικές εξελίξεις, που θα δώσουν το ερέθισμα για την μια ή την άλλη κίνηση.
Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε μια εικόνα της μεθόδου πρόβλεψης των τιμών με εργαλεία που δεν αναλύσαμε περισσότερο σήμερα αλλά σιγά - σιγά θα αναφέρουμε αφού θα δημοσιεύουμε κάθε εβδομάδα (την Κυριακή μάλλον, έχοντας μπροστά μας την εβδομάδα) ανάλογα διαγράμματα και ευχόμαστε να είμαστε σωστοί στις προβλέψεις μας. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία - δείκτες που προσπαθούν να βοηθήσουν στην τελική μας απόφαση.
Θα δοκιμαστούμε.
Καλά .....κέρδη!!!!
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ. ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ. 

ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΓΕΝΘΥΝΕΤΕ ΜΕ COPY - PASTE

ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...