Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΗΧΗΡΟ ΡΑΠΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ!!

Είναι ωριμότητα;
Είναι τιμωρία;
Είναι απάντηση στην απαξιωτική μοντέρνα πολιτική αντίληψη;
Όλα μαζί;
Μπορεί. 
Το αποτέλεσμα θα παραμείνει στην ιστορία.

ΜΕΡΟΣ Α

Παρακολουθώντας βήμα - βήμα τις εξελίξεις ακούσαμε και είδαμε τόσα πολλά, τα περισσότερα έξω από την ρεαλιστική πραγματικότητα.
Περνούσε από την σκέψη μας όλη η διαδρομή της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά από τότε που αναμετρήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη για την προεδρία της ΝΔ μέχρι σήμερα. Το παρακολουθήσαμε γιατί ασκούσε την εξουσία.
Ως κινηματογραφική ταινία πέρασε η διαδρομή του από μπροστά μας ενώ προκληθήκαμε να γυρίσουμε και ακόμη πιο πριν, σε προηγούμενες παρουσίες του στην πολιτική σκηνή.
Στην διαδρομή αυτή διαπιστώσαμε την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να εισάγει μια νέα κουλτούρα (όχι και τόσο νέα) στα δημόσια πράγματα. Τεθλασμένες διαδρομές. Ο λαός μακριά.
Θυμόμαστε τις θεωρίες που ανέπτυσσε μέσα από τα γραπτά του κείμενα. Ο καλύτερος!!
Πήρε την ΝΔ σε κατάσταση αρχικής αποσύνθεσης. Τι κάνει κανείς τότε, ως υπεύθυνος άνθρωπος και πολιτικός καριέρας; Απλά προσπαθεί να την ανασυγκροτήσει. Τι έκανε εκείνος;
Προσπάθησε να εισάγει την νέα πολιτική κουλτούρα των εντυπώσεων και της παραπλάνησης.
Έστησε ένα προσωπικό μηχανισμό όπως ακριβώς έκανε και με την Πολιτική Άνοιξη.
Άλλαξε την πολιτική ατζέντα όσες φορές χρειάστηκε. Ο μηχανισμός ακολούθησε τα βήματα μιας  πολιτικής ρητορείας ψεύδους και παραπλάνησης.
Εκλογές 2010. Παρ΄όλο που η ΝΔ είχε προσανατολιστεί στην απελευθέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκείνος με επί κεφαλής τον κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο επανέφερε τις διαδικασίες στην παλαιά καθεστωτική αντίληψη της κομματικής νομενκλατούρας. Τα ψεύτικα επιχειρήματα έδωσαν όπλα πολιτικής επιχειρηματολογίας στα γρανάζια που έστησε ο ίδιος χωρίς καμιά σοβαρότητα. Το νέο πολιτικό στίγμα αυτής της πολιτικής δεν ήταν καθόλου νέο. Πολυδοκιμασμένο αλλά αναχρονιστικό.
2014. Εξ ανάγκης προέκυψε μια νέα πολιτική. Όχι χρίσματα στις τοπικές κοινωνίες με....εξαιρέσεις!! Αυτές οι εξαιρέσεις απέτυχαν παταγωδώς. Τελικά απέδειξε την ελαφρύτητα που κυριαρχεί στους στημένους μηχανισμούς της ΄΄νέας΄΄ κομματικής νομενκλατούρας.
Κυβερνήτης πια της χώρας χάραξε την δική του πολιτική για την χώρα. Πλήρως ταυτισμένος πια με την βασική πολιτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, απόλυτα ελεγχόμενο από την Γερμανική νεο-αυταρχική πολιτική λησμόνησε τα κευνσιανά επιχερήματα, λησμόνησε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της ιδρυτικής διακήρυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Λαών και ακολούθησε πιστά τα μερκελικά πολιτικά ίχνη.
Η πολιτική εκτροπή είχε συντελεστεί. Είχε προδιαγράψει την πολιτική αποτυχία της νέας πολιτικής που είχε προγραμματιστεί να επιβληθεί από τα κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη. Ο Λαός και πάλι στην άκρη. Άκουγε μόνο μια παρωχημένη επιχειρηματολογία μιας νέας πραγματικότητας που χτίζεται στην Ελλάδα. Δημιουργία εκτεταμένων προσδοκιών για ένα οργανωμένο κράτος στα ...πρότυπα της Ευρωπαϊκής κουλτούρας.
Το μόνο που έβλεπε, όμως, ο Έλληνας ήταν η συρρίκνωση του εισοδήματός του, η περιθωριοποίησή του, η υποβάθμισή του απ΄όλες τις κατευθύνσεις. Καμιά αντίδραση ακόμη και στους χαρακτηρισμούς τύπου ΄΄κλέφτες οι Έλληνες΄΄. Οι πολίτες καθημερινά δέχονταν ανελέητη επίθεση με ηθικό περιεχόμενο. Λησμόνησε την ιστορία ο κ. Σαμαράς ότι τον Έλληνα μην τον πατήσεις εκεί που θα πονέσει. Πόνεσε. Δέχθηκε αθεράπευτο πλήγμα αξιοπρέπειας. Χτυπήθηκε σε ευαίσθητα σημεία. Έγινε φτωχότερος ο φτωχός και ο πλούσιος έμεινε με τα λεφτά του.
Το χαμόγελο της χθεσινής ομιλίας του τα έδειχνε όλα. Κάποιος που γνωρίζει να διαβάζει κινήσεις και ανούσιες επιχειρηματολογίες κατάλαβε χθες το βράδυ ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει πια σοβαρή επιχειρηματολογία. Υπέγραψε την αποτυχία του ως πολιτικός ηγέτης μιας καταταλαιπωρημένης χώρας.
Είναι απορίας άξιο η αποστασιοποίηση του Κώστα Καραμανλή αλλά και οι ισχνές παρεμβάσεις τους όποτε απαιτούνταν. Πολλές υγιείς δυνάμεις της ΝΔ έχουν πάρει τον δρόμο του...στασιδιού!!! 
Έχει κανείς ευθύνη γι΄αυτό; Θα απολογηθεί κανείς;
Ο υγιής κομματικός μηχανισμός δεν φοβάται την αποτίμηση και την απολογία!! Αντίθετα ισχυροποιεί αξίες. 
Θα το ακούσουμε από κανένα;
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τα εκλογικά αποτελέσματα. Είναι η εικόνα της αποτυχίας.

ΜΕΡΟΣ Β

Η νέα επιβαλλόμενη πολιτική νεο-ψευτοκουλτούρα βρήκε οπαδούς. που αλλού, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμος Βριλησσίων γνώρισε μια πολιτική ....απολιτικ. Μια πολιτική χωρίς πολιτική. Ούτε απλή διαχείριση ενός σοβαρού επιπέδου. Διαδικασίες ευθυγραμμισμένες στην νομική πλευρά ενός ελλιπέστατου Καλλικρατικού πλαισίου. Κανένας χαρακτήρας πρωτοβουλίας. Παροχές με συγκεκριμένη κατεύθυνση και σκοπό. Η νέα επανεκλογή. Παρωχημένη τακτική μιας πολιτικής μαυρογιαλούρου. Τεθλασμένες, ψεύδη, αποπροσανατολισμός, ανικανότητα κυριάρχησαν σε όλο το φάσμα λειτουργίας του δήμου.
Η απερχόμενη διοίκηση πίστεψε ότι ο δημότης θα τα ξεπεράσει αυτά και θα ανανεώσει την ΄΄εντολή΄΄.  Στήθηκε κι εδώ ένας μηχανισμός παραπλάνησης, ψεύδους και συκοφαντίας. Επιχειρήματα ανάξια ακόμη κι αυτού του αξιώματος του δημάρχου, του πρώτου δημότη της πόλης!
Ένα αξίωμα, μια θέση εξουσίας δεν προσφέρει αξία. Εκείνος που καταλαμβάνει την θέση δίνει αξία και τιμή στην θέση. Εδώ συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Δυστυχώς για την διοίκηση και ασφαλώς για τους δημότες.
Δεν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε αν είναι τιμωρία ή κάτι άλλο το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι, όμως, μια πραγματικότητα. Οφείλει η διοίκηση να απολογηθεί αν μη τι άλλο για το αποτέλεσμα. Να απολογηθεί και να μην χρησιμοποιήσει ξανά μεθοδολογία προσωπικών επιθέσεων για να κρύψει τις μοναδικές αδυναμίες μιας μοναδικής άχρωμης πολιτικής. Να μην κρυφτεί και πάλι μέσα από φαρισαϊσμούς και υποκρισίες. Να δει την πραγματικότητα κατάματα.
Το αποτέλεσμα και τα γεγονότα υποβάθμισης και υποτίμησης της τελευταίας τριετίας, τουλάχιστον, δεν αφορά την αντιπολίτευση.  Είναι καθήκον της διοίκησης.
Αν έχουν απομείνει ίχνη ευαισθησίας και αξιοπρέπειας οφείλει μια συγγνώμη και ένα απολογισμό στην τοπική κοινωνία. Οφείλει να αποκαταστήσει την αλήθεια και την ισορροπία. Θα αποτελέσει και δείγμα ήθους και ηρωικής πράξης. Η τυπικότητα δεν αποτελεί πράξη εξιλέωσης.


ΜΕΡΟΣ Γ

Σ΄αυτές τις σελίδες είχαν γραφτεί όλες οι αλήθειες. Γνωρίζουμε ότι η διοίκηση διάβαζε τα κείμενά μας. Το αντιμετώπισε απαξιωτικά, ανεύθυνα και επιθετικά. Στην προεκλογική περίοδο προτιμήσαμε να μην εμπλακούμε στις έριδες της αντιπαλότητας. Αφήσαμε να επηρεάζουν άλλοι την εκλογική αναμέτρηση. Θα δίναμε ένα επιχείρημα στην διοίκηση να επικαλεστεί πόλεμο από παντού. Έτσι σκεφθήκαμε εμείς, καλώς ή κακώς. Θεωρούμε καλώς.
Το εκλογικό σώμα είχε τις εμπειρίες του. Είχε κατανοήσει απόλυτα την κατάσταση και δεν χρειάστηκε η δική μας συνδρομή. Ούτε σπουδάσαμε την επιστήμη της υποκρισίας και του λασποπολέμου. Μάθαμε να έχουμε την επιχειρηματολογία ως όπλο πειθούς.
Η λειτουργία της διοίκησης έδιωξε σημαντικούς ανθρώπους από τα πεδία κοινωνικής προσφοράς και αγάπης για την πόλη. Οι χείριστες συμπεριφορές είχαν ...αποτέλεσμα. Να φύγουν οι καλοί για να παραμείνει το παλιό και το ανίκανο.
Για μας το αποτέλεσμα βαρύνει αποκλειστικά την κεφαλή και όχι το σώμα. Οι κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής και των σχέσεων μεταξύ των δημοτών δίνονται από έναν. Αυτό είδαμε κι αυτό ισχυριζόμαστε.
Το κείμενο που δημοσιεύουμε επιλέξαμε να μην έχει στοιχεία κοινωνικής-οικονομικής και διαχειριστικής λειτουργίας του δήμου. Όχι γιατί δεν τα διαθέτουμε. Πήραμε πολιτική θέση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα που θεωρούμε ότι είναι τα απόνερα μιας ανούσιας πολιτικής διαδρομής.
Θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε. Η επιχειρηματολογία και η πραγματικότητα θα είναι τα εργαλεία μας. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε άλλα εργαλεία που δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρο από άλλους.
Πιστεύουμε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από ανθρώπους της ταπεινότητας και της προσφοράς. Και θα συμβάλλουμε να επανέλθουν όλες οι προσωπικότητες εκείνες που προσέφεραν, που κατέδειξαν την ικανότητά τους και την ανιδιοτέλεια τους. Είναι αναντίρρητη ανάγκη η κοινωνία να πειστεί ότι τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν και οφείλουμε να τις πείσουμε να επανέλθουν στην προσφορά, στην ενεργό δράση. Η ατυχής διαχείριση μιας εξουσίας δεν είναι αιτία αποχώρησης και περιθωριοποίησης καθαρών, ικανών και σοβαρών τοπικών δυνάμεων. Η διοίκηση όφειλε να αναδείξει τις δυνάμεις αυτές, να τις καλλιεργήσει και να τις προωθήσει. Δεν ακολούθησε αυτές τις τακτικές, δυστυχώς. Έστω κι έτσι εμείς θα αναπληρώσουμε το κενό της εξουσίας.
Κι ένα ερώτημα που μας είχε θέσει φίλος της συμπολίτευσης: Ποιος θα ασκήσει τον έλεγχο και την αντιπολίτευση τώρα;
Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια για την εκλογή της νέας διοίκησης και να ευχηθούμε να επιτύχει στο έργο της προς όφελος της πόλης και των δημοτών. Θα βρεθούμε αντικειμενικοί κριτές, αρωγοί και υποστηρικτές προς σ΄αυτή την κατεύθυνση.

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠ΄ΑΥΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...