Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ!!!!

Όσο ζεις μαθαίνεις, λέει ο σοφός λαός.
Αυτά που μάθαμε χθες δίνουν φως σε πολλά ερωτηματικά που σωρεύτηκαν στο τελευταίο διάστημα πριν ακόμη από τις εκλογές. Όντας στο περιθώριο τα βλέπαμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία αλλά δεν μπορούσαμε να τα ΄΄δέσουμε΄΄.

Τα ερωτηματικά προέκυπταν σε εμάς από κινήσεις και συμπεριφορές ορισμένων που θα συμμετείχαν στις εκλογές και οι οποίοι με προγραμματισμένο τρόπο άλλαξαν τακτικές.
Μόνο εκείνοι που γνωρίζουν την πολιτική γεωγραφία της πόλης θα είχαν αυτά τα ερωτηματικά. 
Τις περίεργες κινήσεις και τις αλλαγές σ΄αυτές τις συμπεριφορές προσπαθούσαμε να αναλύσουμε και να βρούμε τις αιτίες που τις γέννησαν και ποιοι ήταν οι στόχοι.....
Η απάντηση δόθηκε μετά από πληροφορίες που μας ήλθαν από τυχαίους συνδημότες σε συζητήσεις που κάναμε για τις εκλογές και τα γεγονότα. Μας μετέφεραν ένα παρασκήνιο που αναπτύχθηκε στην περίοδο των εκλογών. Οι ίδιοι δεν γνώριζαν τίποτα θεωρώντας ότι ήταν μια φυσιολογική ροή πολιτικών εξελίξεων. Για μας, όμως, όχι, δεν ήταν μια φυσιολογική ροή.
Αυτά ήταν για μας η λύση στο...μυστήριο. Το πάζλ έδεσε και ξετυλίχθηκε η αληθινή ιστορία που συντελέστηκε στην πόλη.
Δεν θα πούμε ανοιχτά την σκέψη μας. 
Αυτό, όμως, πού είναι άξιο να καταγραφεί είναι ότι οι εξελίξεις είχαν προδιαγραφεί από πολύ καιρό. Οι αδυναμίες της διοίκησης του δήμου προκάλεσαν κάποιες κρυφές πολιτικές δυνάμεις, που ίσως  παραμόνευαν για την κατάλληλη στιγμή για να ''χτυπήσουν''.
Η διοίκηση του δήμου αποκοιμήθηκε θεωρώντας ότι οι δημότες θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν και να ψηφίζουν με μόνο κριτήριο το....ρουσφέτι και την εξάρτηση. Αυτό ακριβώς ήταν που εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι. Εισήλθαν στα σπλάχνα της διοικούσας παράταξης, με έξυπνο και ταυτόχρονα πονηρό τρόπο άλωσαν τα εσωτερικά της παράταξης. Άφησαν όλους στις αλαζονικές τους συμπεριφορές και στράφηκαν στον πολιτικό τους σχεδιασμό.
Δεν μας πέφτει λόγος γι΄αυτή καθ΄αυτή την παράταξη, το λέμε για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση. 
Όπως στρώνει κανείς....κοιμάται. 
Όμως θέλουμε να ισχυριστούμε ότι ΄΄τίποτα δεν είναι τυχαίο΄΄.
Οι εξελίξεις και οι αλλαγές είχαν προδιαγραφεί από πολύ καιρό. Στελέχη της διοικούσας παράταξης μέσα από τα ελλείμματά τους και τις προσωπικές τους μωροφιλοδοξίες έγιναν το όχημα των εξελίξεων. 
Η διοίκηση κοιμόταν και αναπαύονταν. Τα  άπειρα στελέχη προκειμένου να διασώσουν τον εαυτό τους και να επιτύχουν κάποια προσωπικά οφέλη, ενέδωσαν. Πολιτικό προσωπικό που ήταν έξω από τα δημόσια πράγματα παραμόνευε αλλά δούλευε με σύστημα και πρόγραμμα. 
Καταρτίστηκαν τα ψηφοδέλτια μέσα σ΄ένα κλίμα αναζήτησης προσώπων που θα προκαλούσαν το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των δημοτών. Οι επί κεφαλής αναζήτησαν και πρόσωπα άλλων συνδυασμών προκειμένου να απομειώσουν τις άλλες παρατάξεις. Πόλεμος χαρακωμάτων!!! Οι δημότες θεώρησαν τιμή την πρόταση ένταξης στο ψηφοδέλτιο. Έτρεξαν, χωρίς σκέψη και γνώση!!! Πώς άλλωστε και από που να έλθει η γνώση αφού και κάποιοι επί κεφαλής ήταν τα όργανα και τα εργαλεία της νέας πραγματικότητας.
Όλοι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Οι εξελίξεις είχαν εντέχνως προδιαγραφεί. Το παρασκήνιο είχε δουλέψει με χειρουργική ακρίβεια. Οι στόχοι ήταν συγκεκριμένοι. Η διοικούσα παράταξη να ξεγυμνωθεί ενώ ταυτόχρονα ΄΄κάποιες΄΄ άλλες παρατάξεις να χάσουν την δυναμική τους.
Στον πρώτο παράγοντα συνέβαλε με αριστοτεχνικό τρόπο πολιτικό προσωπικό ΄΄αμέτοχο΄΄ φαινομενικά στις εξελίξεις. Ως ΄΄δούρειος ίππος΄΄ διέλυσε την διοικούσα παράταξη. Μέρος αυτής αποστασιωποιήθηκε, επιτέθηκε συμβάλλοντας στην τελική πολιτική πράξη. Το παρασκήνιο αποκόμιζε οφέλη από την νέα κίνηση, στην οποία συνέβαλε για την δημιουργία της.
Επικράτησε η υποκρισία και ο αποπροσανατολισμός. Θολούρα στο τοπίο. Τα πόστα είχαν πιαστεί προ πολλού, όμως.  Απόλυτος πολιτικός αποκλεισμός. Σχέδιο υψηλής στρατηγικής.
Ο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι έτρεχαν να ΄΄τσιμήσουν΄΄ κάποιο σταυρουδάκι. Μάταια όμως. Τα πόστα είχαν πιαστεί. Οι δρόμοι είχαν μπλοκαριστεί. Ήταν γραμμένο.

Το κείμενο αυτό γράφεται να δώσουμε κατ΄αρχήν ένα μήνυμα στο πολιτικό άγριο και διψασμένο για εξουσία παρασκήνιο. Καταλάβαμε (αργά βέβαια) τι συντελέστηκε στην πόλη. Δεν θέλουμε να ισχυριστούμε ότι θα βγει σίγουρα σε κακό της. Όμως να ξέρουν ότι κάποιοι σκέφτονται, έχουν γνώση και μπορούν να αναλύουν και να συνθέτουν. 

Τώρα για την επόμενη ημέρα.

Εμείς δεν είμαστε και βέβαιοι ότι τα πράγματα για κάποιους τουλάχιστον θα είναι εύκολα. Το σενάριο που αναπτύξαμε δεν τελειώνει με την κατάληψη της εξουσίας. Έχει μεγάλη ουρά. Θα αναβιώσουν παλαιές και γνώριμες διαδικασίες, προσαρμοσμένες στην σημερινή πραγματικότητα. Οι κακές εμπειρίες του παρελθόντος θα αποτελέσουν την βίβλο της επιτυχίας.  Τα λάθη που είχαν γίνει μετεξελίχθηκαν σε  μαθήματα. Η νέα πραγματικότητα που χτίζεται στην πόλη έχει ήδη βάλει τις ρίζες της. Αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι δυνάμεις της πονηρής εξουσίας λειτουργούν και οργανώνονται. Όλα θα είναι έτοιμα. Το παρελθόν θα αναγεννηθεί και μάλιστα θα είναι ισχυρότερο. 
Κάποιοι που θα διαβάσουν αυτό το κείμενο δεν θα καταλάβουν πολλά πράγματα. Κάποιοι, όμως, που γνωρίζουν καλά το παρελθόν όχι μόνο θα καταλάβουν αλλά και θα ...ξυπνήσουν!!!
Η απερχόμενη διοίκηση είναι τόσο αδύναμη και τόσο ανοργάνωτη που θα εξαϋλωθεί σε λίγο καιρό. Δεν έχει να ΄΄πατήσει΄΄ πουθενά. Ούτε καν στο κόμμα της δεν θα μπορεί να ζητήσει βοήθεια. Γιατί το κόμμα κι αυτό έχει μεταλλαχθεί. Δεν θα συμπέσουν οι γραμμές. Αντίθετης κατεύθυνσης οι κινήσεις. Κι αν ακόμη θελήσουν να ασκήσουν αντιπολίτευση γρήγορα θα καταλάβουν ότι είναι μάταιο. Στο κόμμα τους χαράσσονται άλλες πολιτικές, άλλες γραμμές, που θα συντονιστούν με την τοπική εξουσία. Αποτέλεσμα θα είναι ο πλήρης αφοπλισμός τους.

Μπορεί να φανεί ότι γράφουμε ως καφετζούδες με τα φλυτζάνια στα χέρια. Μπορεί. Ίσως. Πού ξέρεις εσύ που θα διαβάσεις το κείμενο και θα το απορρίψεις με τόση ευκολία. Που ξέρεις; 
Πάντως εμείς εδώ ούτε πιστέψαμε σε προφητείες ούτε και θα πιστέψουμε. Πιστεύουμε μόνο στην δύναμη της σκέψης, στην γνώση, στην δυνατότητα της ανάλυσης και της σύνθεσης. 
Κι αν ακόμη, αγαπητέ αναγνώστη δεν συμφωνείς, δεν πειράζει. Έχε μόνο στο μυαλό σου αυτές τις σκέψεις μας. Δεν είναι κουραστικό. Αποθήκευσέ τα. Δεν θα πληρώσεις τόκο. 
Άλλα πιθανόν να πληρώσεις.
Εμείς δεν θα αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο. Μετά απ΄αυτά που μάθαμε έχουμε την άποψη ότι πρέπει να κινηθούμε με άλλες πυξίδες  Να αλλάξουμε στόχους, ακόμη και δραστηριότητες ή ακόμη και να πιάσουμε ένα στασίδι ή και να αποχωρήσουμε. 
 Μας αρκούν αυτά που ΄΄είδαμε, ακούσαμε και μεταφέραμε΄΄.
Το τελευταίο εισαγωγικό κάτι θα θυμίζει στους ...παλαιούς. Ταυτότητα για την έντυπη εφημερίδα μας μιας άλλης εποχής, που έρχεται αναζωογονημένη φρέσκια και πολλά ΄΄υποσχόμενη΄΄.
Σε μερικούς που θα διαβάσουν το κείμενο θα έλθουν οι αναμνήσεις αυτού του παρελθόντος. 
Ίσως να μην συναντηθούμε ποτέ για να ανταλλάξουμε σκέψεις και ιδέες. Επιχειρήματα και άλλα. 
Να θυμούνται όμως όλοι ότι 
΄΄ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...