Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ.......

Η κυβέρνηση βρίσκεται ανάμεσα σε δύο δράκους, στην πρόταση Τσίπρα και στην τρόϊκα.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε το έναυσμα στην κυβέρνηση να προσαρμόσει μια νέα πρόταση προς την τρόϊκα. Την πρόταση επιθυμεί να διαμορφώσει με την κοινωνική συνάινεση. Έτσι καλεί τους κοινωνικούς φορείς (αυτή ήταν μια συμφωνία στην χθεσινή συνομιλία Σαμαρά - Βενιζέλου).

Αναζητεί συμμάχους μπροστά στην πρόταση Τσίπρα και με τον φόβο της παγιοποίησης της δημοσκοπικής διαφοράς ανάμεσά τους. Κάτω από τον φόβο αυτό διαμορφώνει μια νέα ήπια κοινωνική πολιτική και εκτιμούμε ότι θα λάβει περισσότερο ήπια μέτρα στο άμεσο μέλλον.
Οι εκλογές απ΄ότι φαίνεται είναι αναπόφευκτες παρ΄όλο που η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν να τις αποφύγει. 
Όμως η πρόταση Τσίπρα ξύπνησε τις δυνάμεις της αυτοσυντήρησης και παίρνει θέση.
Παίζει τα τελευταία της χαρτιά στο πολιτικό πόκερ. 

Από την άλλη η τρόϊκα παραμένει μέχρι τώρα τουλάχιστον ακλόνητη στις θέσεις της. 
Εμείς πιστεύουμε ότι στο ήδη αρνητικά διαμορφωμένο κλίμα στην Ευρώπη, με την Σκωτία στο προσκήνιο, την Καταλονία, τις εστίες εμφυλίων πολέμων στα σύνορά της και την ενδυνάμωση ακραίων κοινωνικών ρευμάτων, κυρίως της ακροδεξιάς θα εμφανιστεί με κάποιο άλλο πρόσωπο καθ΄υπόδειξη των κέντρων αποφάσεων στην Ευρώπη.

Με εντολή άνωθεν σταμάτησαν οι πλειστηριασμοί  σε αναμονή νέων εξελίξεων και αποφάσεων. Η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι η κοινωνία δεν έχει πια αντοχές και όσο κι αν πιέσει ή προσπαθήσει να πείσει για την έξοδο από την σπάθη των μνημονιακών δεσμεύσεων δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα είτε στο επίπεδο της κοινωνικής ανοχής είτε ως οικονομικό αποτέλεσμα. Ο ΕΝΦΙΑ έτσι όπως προσφέρθηκε στους πολίτες ήταν η αρχή μιας ισχυρής δοκιμασίας της κυβέρνησης. Και σ΄αυτό προστέθηκε η άλλη πρόταση, που βλέπει την Ευρώπη ως ισότιμο εταίρο και απαιτεί κοινωνική αλληλεγγύη, ως οφείλει να πράξει, ως καταστατική υποχρέωση. 
Για μας αυτό είναι το λεπτό σημείο της δυναμικής της πρότασης Τσίπρα. Σ΄αυτό η κυβέρνηση δεν έχει να απαντήσει τίποτα, φαίνεται αφοπλισμένη και προσπαθεί να ελιχθεί μέσα από τη προσέγγιση κοινωνικών φορέων να φανεί συναινετική προκειμένου να περισώσει την κατάσταση.

Είναι βέβαιο ότι η τρόϊκα που αυτές τις ημέρες επισκέπτεται εκ νέου την χώρα και μάλλον για τελευταία φορά θα φανεί με διαφορετική τακτική και αρκετά υποχωρητική.
Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Ίσως μια αλλαγή στην άσκηση της πίεσης σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, κάποιες ελαφρύνσεις, κάποιες νέες προτάσεις στην καθημερινότητα του πολίτη.

Εμείς αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε εμφανή σημάδια αλλαγών στην πολιτική της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...