Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΕΡΝΑ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ

Μετά τις απαράδεκτες και ατυχείς δηλώσεις μερικών νεοδημοκρατικών στελεχών της κυβέρνησης και την συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς φαίνεται να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του προκειμένου να αποκαταστήσει τις δυσαρέσκειες που προκάλεσαν τα τελευταία γεγονότα.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των εξαγγελιών του στην ΔΕΘ, ( το είχαμε εντοπίσει εδώ ότι όλα άρχισαν απότην ΔΕΘ) προσαρμόζει το πρόγραμμα και κυρίως τον προϋπολογισμό του 2015 στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Μια σειρά μέτρων βρίσκονται στο τραπέζι, τα οποία επεξεργάζονται και βρίσκονται στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης της κοινωνίας από την πίεση ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η απόφαση να μην διώκονται ποινικά όσοι οφείλουν στο δημόσιο και σε οργανισμούς αρκεί να μην είναι φοροφυγάδες είναι μια εξαιρετικά προχωρημένη θέση. Να θυμηθούμε ότι πολλές ήταν οι περιπτώσεις που επιχειρηματίες ακόμη και φυσικά πρόσωπα δέχονταν κλήσεις και οδηγούνταν με χειροπέδες στην δικαιοσύνη ως κλέφτες και απατεώνες, γιατί χρωστούσαν λίγα ευρώ εξ αιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν.

Η μείωση των συντελεστών φορολόγησης. Το ύψος της ελάφρυνσης αποτελεί θέμα συζήτησης για την τελική του μορφή.

Η πληρωμή του ΦΠΑ των επιχειρήσεων μόνο όταν θα πληρώνεται το τιμολόγιο.

Η μείωση των τεκμηρίων των αυτοκινήτων έχει ήδη αποφασιστεί.

Η απόφαση για ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο σε 100 ή 72 δόσεις  με όριο αλλαγής στις δόσεις τις 20000 ευρώ.

Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων με ελαστικότερους όρους χρηματοδότησης.

Η σύσταση του φορέα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως το ανέφερε και η κ. Μέρκελ επανειλημμένα θα δώσει κάποια ανάσα στους μικρομεσαίους.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να απεξαρτηθεί από το ΔΝΤ είναι ένα βήμα με στόχο περισσότερο προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ψυχολογίας του πολίτη παρά στην ανάπτυξη ή σε κάποιους ρεαλιστικούς περιορισμούς.

Η στόχευση να βγει στις αγορές με την έκδοση νέων ομολόγων προκειμένου να αποδείξει ότι η χώρα μπορεί από μόνη της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της είναι απάντηση σ΄εκείνους που θεωρούν ότι η χώρα δεν μπορεί να αντιδράσει μπροστά στο πλήθος των υποχρεώσεών της.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη και μη έχοντας την συγκατάθεση της τρόϊκας ή στοχεύει να την ΄΄εκβιάσει΄΄ με όπλο τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Τα μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα ως ένα μεγάλο πακέτο στήριξης της Ελληνικής κοινωνίας ενώ ταυτόχρονα έμμεσα πιέζουν τις τράπεζες να ακολουθήσουν άλλες πολιτικές απ΄αυτές που εφάρμοζαν ως τώρα απέναντι στους δανειολήπτες - πελάτες τους.

Διακρίνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα πλέγμα πολιτικών αποφάσεων, που θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2015 και που θα στοχεύουν στην αλλαγή του βεβαρημένου πολιτικού κλίματος για την ίδια. 
Έχοντας το βλέμμα στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες είτε σύντομα είτε τον Μάρτιο με την εκλογή του Π.τ.Δ. η κυβέρνηση περνά στην επίθεση. Ο κ. Σαμαράς παίζει τα τελευταία του χαρτιά, τα ρίχνει στο τραπέζι προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση.

Θα δούμε το σύνολο των αποφάσεών της και θα επανέλθουμε να κρίνουμε αν θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση ή θα ενισχυθεί η επικρατούσα άποψη ότι οδεύουμε σίγουρα σε εκλογές. Σε κάθε περίπτωση πάντως μάλλον θα έχουμε ελάφρυνση των υποχρεώσεων των οικογενειακών προϋπολογισμών και της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...