Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως τα είχαμε προβλέψει και ακόμη πιο επιθετικά.
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία στην ΔΕΘ ήταν άκρως αποκαλυπτικός, επιθετικός, έτοιμος και πλήρως κατατοπισμένος με αυτά που πρόκειται να συμβούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μάλιστα σε πολλά σημεία της ομιλίας του ήταν πολύ πιο προχωρημένος απ΄ότι οι δικές μας εκτιμήσεις και πληροφορίες ανέφεραν.
Για παράδειγμα η διαβεβαίωση ότι στις επόμενες ημέρες ΄΄το χρέος της χώρας θα χαρακτηριστεί βιώσιμο΄΄ ούτε καν είχαμε σκεφθεί ή ακόμη πληροφορηθεί. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της κυβέρνησης φόρτωσαν με βαριά όπλα τον κ. Σαμαρά ώστε σε κάθε ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει τον κ. Τσίπρα και την αντιπολίτευση.

Εμείς αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι στα Ευρωπαϊκά σαλόνια της πολιτικής διενεργούνται πολύ σημαντικά γεγονότα, συμφωνίες, καλύψεις και στηρίξεις μπροστά σε εξελίξεις αρνητικές για την Ευρωπαϊκή Δεξιά, η οποία μας φαίνεται να είναι πέραν του αναμενόμενου συσπειρωμένη!!

Τα μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης που επέβαλε η Γερμανική πολιτική έφεραν τους λαούς απέναντι από την κυριαρχούσα δεξιά στην Ευρώπη. Κι εκείνη αντιλαμαβανόμενη την πραγματικότητα ανέλαβε δράσεις με αιχμή της νέας πολιτικής, που ξετυλίγεται τον κ. Σαμαρά και την Ελληνική κυβέρνηση. Ουσιαστικά νιώθουμε ότι η χώρα και πάλι θα αποτελέσει την πειραματική διάταξη επιτυχίας ή αποτυχίας της νέας πολιτικής πραγματικότητας. Μικρότερος κρίκος σ΄αυτή την εξέλιξη θεωρούμε πως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, κρυφά χαρτιά σε ένα δεύτερο γύρο πιο επιθετικό.

Ποιος από την συγκυβέρνηση δεν θα το ήθελε αυτό; Κανείς. Άρα και ο εταίρος της συγκυβέρνησης βολεύεται απόλυτα με αυτές τις πρωτοβουλίες και στοχεύει σε μια ανάκαμψη της εκλογικής της δύναμης. Εξ ου και η ρήση του Ε. Βενιζέλου, μόλις προχθές, ΄΄πίσω από το παραβάν να ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ΄΄. Κάτι ήξερε από τις τελευταίες εκλογές όπου ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στις ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Η διπροσωπία αυτή εντοπίστηκε από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος προσδοκά μεγάλα οφέλη από το ενδεχόμενο μιας οικονομικής ανάκαμψης ή ακόμη και από τα υποσχόμενα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών φτάνουν στο τέλος τους αναμένοντας μια επιθετική πολιτική από την πλευρά των τραπεζιτών, οι οποίοι σαφώς και ευνοούνται από τον συνδυασμό των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Ντάγκι και αυτών που είπε ο κ. Σαμαράς.

Σε μια αποστροφή του λόγου, προς το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς είπε: ΄΄Οι Έλληνες ξέρουν τι θα επιλέξουν.....΄΄.
Αυτό μας φάνηκε λίγο μυστηριώδες αλλά είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ουσία της ομιλίας του, η οποία για πολλούς χαρακτηρίστηκε ΄΄προεκλογική΄΄.

Δεν έχουμε την ίδια άποψη. Εκτιμούμε ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει εκλογές με κανένα τρόπο ούτε πρόκειται να αιφνιδιάσει. Αυτό που λέει και τονίζει συνεχώς ΄΄η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές΄΄ είναι αλήθεια και σκοπεύει να εξαντλήσει την θητεία του. Άλλωστε γιατί να πάει σε εκλογές όταν ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος βρίσκεται μπροστά σε όλες τις δημοσκοπικές έρευνες;

Να μην ξεχνούμε ότι, το έχουμε γράψει εμείς εδώ από πολύ καιρό, οι προθέσεις και στην στρατηγική του βρίσκεται σχέδιο αναμόρφωσης και συσπείρωσης της δεξιάς. Το σχέδιο αυτό δεν έχει ακόμη αποδώσει, Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Προπομπός σ΄αυτό είναι στελέχη της ΝΔ και εκτός της ΝΔ.

θα διατηρήσουμε μια μικρή επιφύλαξη στις εκτιμήσεις μας σχετικά με τις εκλογές. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει υπόγεια διαδρομή μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης όπου καλλιεργείται το έδαφος για μια συγκυβέρνηση ΝΔ_ΣΥΡΙΖΑ μετά από εκλογές όπου δεν θα αναδειχθεί κανείς νικητής ή δεν θα μπορεί κανείς να σχηματίσει κυβέρνηση. Με το πρόσχημα και τον φόβο ακυβερνησίας  και πολιτικής ανωμαλίας σε μια πολύ σοβαρή περίοδο, είναι πιθανή ο σχηματισμός συγκυβέρνησης ΝΔ _ ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι παράθυρο για αλλαγές και που στοχεύουν περισσότερο στο εθιμικό του πολίτη παρά στην αναδόμηση της νέας οικονομικής πραγματικότητας στην χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...