Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΕΝΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!!!!

Μια πολύ σημαντική είδηση που βγήκε από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ήταν ότι ο φόρος ακινήτων που σήμερα εισπράττεται από την εφορία θα είναι έσοδο στην τοπική αυτοδιοίκηση πολύ σύντομα.

Το συμπέρασμα που εξάγεται απ΄αυτή την είδηση είναι ότι αυτός ο φόρος ήλθε και δεν θα φύγει. Θα συνοδεύει την ακίνητη περιουσία κατά τα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών κρατών. 
Επομένως να μην περιμένουμε ότι κάποια στιγμή θα καταργηθεί. Μπορεί να περιοριστεί αλλά να καταργηθεί ποτέ!!! Τέλος.

Το πως θα κατανέμεται στους δήμους είναι ένα θέμα προς διαβούλευση ή σε σκέψη, θα λέγαμε.
Θυμηθήκαμε την προ-προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών όταν οι δημοτικοί συνδυασμοί κατέγραφαν τα προβλήματα της πόλης και πρότειναν προγραμματικά τις λύσεις τους!!
Πουθενά δεν είδαμε να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο - πρόταση εξοικονόμησης πόρων, πουθενά δεν είδαμε καταγεγραμμένες, έστω στοιχειωδώς, μελέτες κάλυψης αυτών των καταγεγραμμένων αναγκών στην οικονομική τους βάση. Λόγια και υποσχέσεις αλλά πόροι αδιάφορο αν υπάρχουν ή όχι.
Εθισμένοι άπαντες στην υποσχεσιολογία και εν πολλοίς στην υποκρισία.

Είναι γνωστό και το επικαλέστηκαν όλοι οι δημοτικοί συνδυασμοί ότι οι πόροι προς την αυτοδιοίκηση έχουν περιοριστεί, έχουν περικοπεί πολλές φορές βάναυσα αλλά παρ΄όλα αυτά κανείς δεν είπε τον τρόπο που διαχειριστεί τα εναπομείναντα έσοδα. Κάποιοι στηρίχθηκαν αυθαίρετα θα λέγαμε στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Δεν είπαν, όμως, ότι το ΕΣΠΑ δεν είναι για ό,τι σκεφθεί ο καθένας υποψήφιος!!!! 
Αλλά, δυστυχώς, οι ψηφοφόροι στριμωγμένοι στις κομματικές τους υποχρεώσεις δεν είδαν και δεν διάβασαν αν κάποιοι μίλησαν τότε για χρηματοδοτήσεις και διεκδικήσεις ακόμη και προτάσεις που αφορούσαν αποκλειστικά την τοπική αυτοδιοίκηση.

Γιατί το λέμε αυτό; Να γιατί το λέμε.

Στα προγράμματα, στις προτάσεις και στις παρουσιάσεις υπήρξε μια πρόταση που ξεχώριζε. Και ξεχώριζε γιατί περιείχε όλα αυτά που ζητεί η τρόϊκα από την Ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή κοστολογημένες δαπάνες και πηγές εσόδων ώστε να μην αποτελεί η όποια πρόταση παραπλάνηση του εκλογικού σώματος.
Ποια ήταν η πρόταση.
Παρακολουθήσαμε την μοναδική ομιλία του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ΄΄Τα Βριλήσσια των Πολιτών΄΄ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, περίπου 2,5 μήνες πριν τις εκλογές. Ο δημοτικός συνδυασμός αυτός δεν συμμετείχε τελικά στις εκλογές για διάφορους λόγος, τους οποίους θα αναπτύξουμε στο μέλλον καταγράφοντας τα παρασκήνια της προεκλογικής περιόδου για τα οποία πολλοί δεν πρέπει να νιώθουν ούτε περήφανοι ούτε και καλά.

Στην προγραμματική εκείνη πρόταση αναφέρονταν ευθαρσώς και ευθέως στον ΕΝΦΙΑ!!!  Τότε!!!!

Και είχε αναφερθεί ότι :

΄΄η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικήσει από το κράτος τον φόρο ακινήτων, να περιέλθει ως έσοδο μόνο στους δήμους και μάλιστα με συγκεκριμένο τρόπο: 

Ο ΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΑ ΠΕΡΙΕΛΘΟΥΝ  Σ΄ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ''. 

Αυτά είχαν ειπωθεί τότε δημόσια και όχι σε κάποια γραφεία. Στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου!!!

Σήμερα ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την μεταφορά του μόνιμου φόρου, πια, του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είπε με ποιο τρόπο βέβαια. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι η βάση κατανομής των εσόδων αυτών θα στηρίζεται ακριβώς στην σκέψη και πρόταση που ακούστηκε από ΄΄Τα Βριλήσσια των Πολιτών΄΄.
 Για την αλήθεια αυτών που γράφονται εδώ σας παραπέμπουμε να διαβάσετε τα κείμενα εκείνα και θα διαπιστώσετε την αλήθεια του λόγου μας. 

Σημασία, βέβαια, έχει όχι ποιος το είπε, ποιος το πρότεινε, ποιος το σκέφθηκε, έχει σημασία όμως το γεγονός ότι ο φόρος αυτός μονιμοποιείται, παγιώνεται. Παρήγορο είναι ότι σχεδιάζεται να χαρακτηριστεί ανταποδοτικός, όπως τα δημοτικά τέλη, ας πούμε. Επομένως η τοπική αυτοδιοίκηση οδηγείται σε ένα τύπο ανεξαρτητοποίησης των εσόδων της αν βέβαια προσθέσουμε και άλλα στοιχεία σ΄αυτόν τον φόρο. Δεν είναι η αρχή και το τέλος αυτός ο φόρος για την αυτοδυναμία και την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φαίνεται, όμως, η πρόθεση της κυβέρνησης και του κράτους όπου οδηγεί και διαμορφώνει τις νέες δομές του.  Είναι χρήσιμο στους σημερινούς δημάρχους να μπορούν να διαγνώσουν αυτές τις προθέσεις ώστε να συμβάλλουν με διεκδικήσεις, πιέσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις με όλα τα συνδικαλιστικά  όργανα της Τ.Α να επιτύχουν γενναίες και ισχυρές χρηματοδοτήσεις.

Το κεφάλαιο ποιος θα μπορέσει να διαχειριστεί τα έσοδα αυτά, είναι πολύ μεγάλο και αγγίζει την δομική σκέψη του ψηφοφόρου και τις διαθέσεις των κομμάτων.
Δεν είναι καιρός να ανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο.

Έχουμε χρόνο και παράλληλα με τις εξελίξεις στα δημοτικά πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...