Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

Σαν σήμερα πριν 15 χρόνια ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών έγραφε το υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, στις 6355,04 μονάδες.

Τότε οι αετονύχηδες και οι παντογνώστες της πολιτικής νομενκλατούρας γέμιζαν τον λαό με φρούδες ελπίδες λέγοντας ότι ο δείκτης οδεύει προς τις 10000 (!) μονάδες.
Από τότε όχι μόνο δεν είδαμε τις 10000 μονάδες αλλά γνωρίσαμε την...πτώχευση!!!

Αποτιμώντας πολλές φορές τα απομεινάρια αυτής της συμπεριφοράς και αντιμετώπισης του λαού και των ελπίδων από ανεύθυνους και ανίκανους πολιτικούς ένα συμπέρασμα συνάγεται: Μην εμπιστεύεσαι τον πολιτικό λόγο...

Ο πολιτικός τυχοδιοκτισμός της εποχής εκείνης και οι μετέπειτα εξελίξεις άφησαν πίσω τους συντρίμμια σε πολλές οικογένειες.
Χάθηκαν, εξαϋλώθηκαν περί τα 100 δις ευρώ κάνοντας μερικούς υπολογισμούς, που ίσως να είναι και πιο πολλά.

Στοιχειωμένο το 1999 με σεισμούς και οικονομικές καταστροφές. Από τότε πάρα πολλές επιχειρήσεις εισηγμένες τότε, σήμερα είναι είτε πτωχευμένες είτε κουφάρια, που αναζητούν τρόπους να εξαφανιστούν. Οι ΄΄μεγάλοι΄΄ τότε επιχειρηματίες που είχαν τον ΄΄τρόπο΄΄ τους να ΄΄πείσουν΄΄ την εξουσία για το εύκολο χρήμα με την είσοδό τους στην κεφαλαιαγορά, σήμερα άλλοι είναι πάμπλουτοι, δεν εργάζονται αλλά τρώνε τα έτοιμα γιατί είναι πάρα πολλά είτε είναι έτοιμοι για την φυλακή!!!
Η μεγάλη Μηχανική πιέζει να κλείσει τις διαδικασίες να κλείσει οριστικά  ως επιχειρηματική δραστηριότητα...Ποιος θα το πίστευε!!!!

Όλοι αυτοί φιγουράριζαν στο πελατολόγιο της πολιτικής κρατούσας κατάστασης ενώ μέχρι σήμερα ούτε ένας δεν τιμωρήθηκε αλλά οι ΄΄πιστοί΄΄ κομματικοί της εποχής πλήρωσαν τα λάθη και τις ανεύθυνες υποσχέσεις της πολιτικής εξουσίας.

Σημίτης: ΄΄Το χρηματιστήριο καθρεφτίζει την Ελληνική οικονομία΄΄.
Σημίτης (αργότερα) : ΄΄ έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί οι επενδυτές΄΄
Παπαντωνίου : ΄΄Η κρίση στο χρηματιστήριο έχει ημερομηνία λήξεως, την 9η Απριλίου 2000΄΄ 

Το τότε πολιτικό σύστημα επιδότησε τον κομματικό στρατό κάτω από ΄΄προϋποθέσεις΄΄ ασφαλώς χειραγωγώντας τυπικά και ουσιαστικά μια πονεμένη αλλά διψασμένη αγορά, την ΄΄Σοφοκλέους 10΄΄!! 
Το δυστύχημα είναι ότι από αυτόν τον κομματικό στρατό μερικοί άλλαξαν στρατόπεδα, δεν άλλαξαν λογικές, όμως. Έμειναν κολλημένοι στα απύθμενα ψεύδη μιας ψευδοσοσιαλιστικής ιδέας και εξακολουθούν σήμερα να αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό σε εκείνους που στέκονται με υγιή σκέψη.

Το 1999 εισήχθησαν στο χρηματιστήριο 46 εταιρίες ενώ το 2000, 50!! Αριθμοί ρεκόρ!!!
Σήμερα σχεδόν καμιά απ΄αυτές δεν υφίσταται ως επιχειρηματική οντότητα και αν βρίσκονται ακόμη στο ταμπλό στην πραγματικότητα ούε καν απ΄έξω από την ΄΄Σοφοκλέους 10΄΄ δεν είναι ικανές να περάσουν όχι να μπουν και μέσα!!

Έτσι φθάσαμε στο σήμερα, που καμιά σχέση δεν έχει με την τότε χρηματιστηριακή αγορά. Πολλά άλλαξαν, μένουν ακόμη κι άλλα να γίνουν για να χαρακτηριστούμε σοβαρή και βαθιά αγορά. Διάγουμε, δυστυχώς ακόμη, την νηπιακή ηλικία μας.
Σ΄αυτό δεν είναι εκτός ευθυνών και οι λεγόμενοι ΄΄ξένοι΄΄, που σήμερα φέρουν το όνομα ΄΄επενδυτικοί οίκοι΄΄ ενώ λέγαμε για ΄΄ξένους΄΄ ή ΄΄διεθνή λόμπι΄΄. Μόνο που εκείνοι φέρουν το όνομα αλλά είναι και κερδοσκόποι, όπως όλοι άλλωστε και να μην κρυβόμαστε.
Από την Κλωνατέξ, την Αλτεκ, την εσκιμω, ναύπακτο, Κωνσταντινίδη, Γκάλη και τόσες άλλες φτάσαμε σήμερα να συζητούμε για FTSE, για small caps, και άλλα τινά. Φτάσαμε, λοιπόν, να ανοίγει το χρηματιστήριο αλλά η πλειονότητα των τίτλων να μένουν χωρίς πράξεις και οι ΄΄ξένοι΄΄ να παίζουν με καλές ευκαιρίες τους τραπεζικούς μόνο τίτλους αναμένοντας τις εξελίξεις και βοηθώντας κιόλας για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Με όγκους συναλλαγών κατά μέσο όρο στα 70 εκατομμύρια προσπαθούμε να κερδίσουμε την...εμπιστοσύνη του επενδυτικού κεφαλαίου, προκαλώντας το με μια υποτιθέμενη κερδοφορία, ανάκαμψη και μεγάλη προσδοκία για μια άλλη Ελλάδα, μια άλλη οικονομία!!! 
Μια οικονομία που διεκδικεί εξέχουσα θέση στο παγκόσμιο πόκερ του χρήματος. Προσδοκούμε να επενδύσουν σ΄αυτό τον....παράδεισο όλοι οι  κολοσσοί του χρήματος!!!
Μα πού να έλθουν, σε μια χώρα που ούτε ένα σοβαρό, σταθερό και αξιόπιστοι φορολογικό σύστημα δεν είναι ικανή να κάνει. Πώς, αγαπητοί φίλοι;

Χειροκροτούμε σήμερα που η άνοδος είναι μικρή μεν αλλά πολλά υποσχόμενη με τις συναλλαγές αυτή την ώρα στα 67 εκατομμύρια τεμάχια και η αξία στα 82 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι στιγμής...!!!
Δόξα τω Θεω, περάσαμε τον μέσο όρο σήμερα....Θα βγει το μεροκάματο για μερικούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...