Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ....

Μόλις πριν λίγες ημέρες γράφαμε εδώ ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει συντονισμένη επίθεση με την λήψη μέτρων ελάφρυνσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Αναλύσαμε την άποψή μας με βάση την εικόνα που έδινε και δίνει η κυβέρνηση αλλά και οι ατολμίες ή οι καθυστερήσεις της στο πρόγραμμά της.

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και η επίθεση εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ακόμη ορμή απ΄ότι βλέπαμε. Η κυβέρνηση βλέποντας την έλλειψη συντονισμού στις κινήσεις των υπουργών, τις αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών και τις απειλές τους, την κοινωνία να στενάζει και να διαμαρτύρεται, την καθημερινή ταλαιπωρία του λαού στις ουρές, την τρόϊκα να εμμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων, το αποτέλεσμα της συνάντησης με την κ. Μέρκελ (που δεν φαίνεται να έφερε σημαντικές συμφωνίες) και την πίεση που ασκεί η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε την προσφυγή στην Βουλή να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποιούν το εργαλείο της ψήφου εμπιστοσύνης ως εκβιασμό απέναντι σε όλους ακόμη και στην....τρόϊκα, η οποία φαίνεται ν έχει εκπλαγεί από την απόφαση αυτή. Στέλνει το μήνυμα στους βουλευτές ότι αν θέλει κανείς ας μην ψηφίσει, θα θεωρηθεί ο υπαίτιος της πτώσης της κυβέρνησης. 

Είχαμε τονίσει ότι ο κ. Σαμαράς θέτει όλα τα χαρτιά του στο τραπέζι προκειμένου να επιμηκύνει τον βίο αυτής της κυβέρνησης. Σ΄αυτή του την προσπάθεια ασφαλώς βρίσκει απόλυτα σύμμαχο τον κ. Βενιζέλο χωρίς, όμως, να θεωρείται βέβαιη η σύμφωνη γνώμη και των κομματικών μηχανισμών τους. Φωνές διαμαρτυρίας από παντού εμφανίζονται. Πολλές οι αφορμές για απειλές απειθαρχίας σε διάφορα ψηφίσματα στην Βουλή. 

Η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί κανείς δεν θέλει να χρεωθεί την πτώση της κυβέρνησης βλέποντας συνάμα εκλογές το πολύ τον Μάρτιο 2015. 
Όμως η κυβέρνηση έχει λαβωθεί ακόμη μια φορά. Και λέμε έχει λαβωθεί γιατί η χαριστική βολή στην βιωσιμότητά της δόθηκε με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, και τα απανωτά λάθη. Ο φόρος αυτός, λέγαμε πριν λίγες ημέρες, ήταν η ταφόπλακα του κ. Σαμαρά, στον οποίο έχτισαν κάποιες ελπίδες πολλοί Έλληνες. 
Την ευκαιρία της δυσαρέσκειας του λαού εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση με αριστοτεχνικό τρόπο. Βρέθηκε στην επίθεση αρχής γενομένης με τις παρουσιάσεις στην ΔΕΘ. Τότε επισημάναμε ότι άρχιζε η μεγάλη μάχη, γράψαμε ότι, όλα άρχισαν με την ΔΕΘ!!!!  
Στην πολιτική έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος και το λάθος. Αν αυτά συμπέσουν και βρουν τον κατάλληλο αντίπαλο είναι βέβαιη η επιτυχία της αλλαγής.

Έτσι συνέβη με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι ενώ η κυβέρνηση βρίσκονταν σ΄ένα καλό δρόμο αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης με βελτιωμένους όρους στα δημοσιονομικά και όχι μόνο βρέθηκε να έχει αποτύχει πλήρως.
Όταν η πολιτική και υπέρμετρη φιλοδοξία υπερτερούν της λογικής και των οικονομικών αρχών είναι βέβαιη η ανατροπή και η σύγχυση. Η εργασιακή ειρήνη και συναίνεση αλλάζουν δρόμο. Ο λαός χάνει την εμπιστοσύνη και προσπαθεί να βρει καταφύγιο, εναλλακτικές λύσεις.

Η κυβέρνηση θα βγει τραυματισμένη απ΄αυτή την διαδικασία. Παρ΄όλο που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα έχει χάσει το δημόσιο αίσθημα της εμπιστοσύνης. Τον Μάρτιο είναι βέβαιο ότι θα έχουμε εκλογές και η χώρα θα περάσει σε νέες περιπέτειες χωρίς να φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί η προσδοκία για καλύτερες ημέρες. Θολό τοπίο. Δεν φαίνεται η λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα της κοινωνίας. 

Από χθες η χώρα μπήκε σε κανάλι νέων εντάσεων, νέων δυναμικών εξελίξεων. Οι μάχες πλέον δεν θα είναι στην αναζήτηση του οικονομικού μοντέλου που θα απαλλάξει τους πολίτες από τα βάρη και την πίεση. Περνά σε μια περίοδο σύγχυσης. Ο λαός βρίσκεται σε μεγάλη δοκιμασία. Οι πολιτικοί θα εξορμήσουν προς αναζήτηση ψήφων αλλά δεν θα έχουν την σιγουριά της επιτυχίας. Πολλοί πολιτικοί θα βρεθούν με την δική τους ψήφο μόνο. Θα αποχωρήσουν από τα προσφιλή έδρανα και τους υψηλούς μισθούς. Όσοι δεν έχουν τρόπους να επιβιώσουν και είναι αρκετοί αυτοί θα μάθουν να ζουν με λίγα, ίσως και τίποτα. Οι επιρροές τους στην κοινωνία δεν είναι αυτές των προηγούμενων δεκαετιών και των εκλογικών αναμετρήσεων. Είμαστε σε μια άλλη εποχή όπου ο λαός κατάλαβε τα πολιτικά παιχνίδια, κατάλαβε ότι δεν έχει κάτι να πάρει από τα παιδιά του πολιτικού σωλήνα. 

Αναμένουμε, λοιπόν, τις μεγάλες εξελίξεις που μας εκπλήξουν για άλλους ευχάριστα για άλλους δυσάρεστα.  

Εδώ θα είμαστε να σχολιάσουμε και πάλι τα δρώμενα στην πολιτική σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...