Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΗΚΑΝ

Οι χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι ήταν η σφραγίδα των δραματικών αλλαγών στην χώρα.
Τα ΜΜΕ έχτισαν προσδοκίες και ελπίδες για μια ουσιαστική παρέμβαση της ΕΚΤ στην Ελληνική οικονομία. Πολλοί, να μην πούμε όλοι, ήταν βέβαιοι ότι η ΕΚΤ δια στόματος Ντράγκι θα ακολουθούσε μια άλλη πολιτική , κυρίως απέναντι στην Ελλάδα. Φρούδες ελπίδες.
Ο κ. Ντράγκι ακολούθησε πιστά και απαρέγκλιτα τις οδηγίες της Γερμανικής καθιερωμένης πολιτικής. Άδειασε τις Ελληνικές τράπεζες με τους αυστηρούς όρους που έθεσε για την παροχή ρευστότητας στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι όροι που τέθηκαν δεν θα δώσουν πάνω από 3-4 δις ευρώ για τα καλυμμένα ομόλογα και τα ABS.

Η χθεσινή παρουσίαση των όρων από τον κ. Ντράγκι μπορεί να ερμηνεύσει και την κακή εικόνα του κ. Σαμαρά όταν συναντήθηκε με την κ. Μέρκελ. Η έλλειψη συντονισμού στον λόγο του κ. Σαμαρά στις δηλώσεις, η φειδωλή κ. Μέρκελ και τα πολλά ΄΄ευχαριστώ΄΄ του Πρωθυπουργού έκρυβαν την αποτυχημένη συνάντηση ή καλύτερα το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν πέτυχε τίποτα, δεν πήρε τουλάχιστον την στήριξη της Γερμανικής πολιτικής σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εσωτερικά της χώρας. 

Το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζεται άκρως ανησυχητικό για το μέλλον αυτής της χώρας.
Η κυβέρνηση παρουσιάζεται ως ένας σερνόμενος, μεσαίας κατηγορίας θεατρικός θίασος, με τον υπεύθυνο της παράστασης να αγωνίζεται να την περισώσει. Οι εσωτερικές κόντρες δείχνουν την ένταση στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων ενώ και οι δυο εκπρόσωποί τους προσπαθούν να δείξουν μια άλλη εικόνα αγαθών και ειρηνικών σχέσεων. Η απόφαση του Πρωθυπουργού να δώσει έμφαση ότι η συζήτηση για την εκλογή ΠτΔ τον Φεβρουάριο και ταυτόχρονα ζητεί την ψήφο εμπιστοσύνης δείχνει με βεβαιότητα το αδιέξοδο του Πρωθυπουργού. 
Κι αν κερδίσει, που θα κερδίσει, την ψήφο εμπιστοσύνης έχει χάσει ήδη το λαϊκό αίσθημα, την εμπιστοσύνη του λαού.
Παρ΄όλο που θα κερδίσει τρεις ψηφοφορίες που ουσιαστικά θα είναι ψήφοι εμπιστοσύνης στη Βουλή δεν έχει κερδίσει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη του πονεμένου λαού. Αυτόν, η κυβέρνηση, τον ξέχασε υποθέτοντας ότι είναι σίγουρος ότι δεν καταλαβαίνει και ότι θα ξεπεράσει τις επιθέσεις στην τσέπη του και στην περιουσία του. Η ρήση Κ. Μητσοτάκη, ΄΄ο λαός ξεχνά εύκολα, δεν θα βρει εφαρμογή τώρα. Ο λαός έχει ξυπνήσει γιατί απλά έχασε τα χρήματά του, την σύνταξή του, την περίθαλψή του, την οργάνωση στην παιδεία, την οργάνωση του αδίστακτου και αχόρταγου κράτους, έχασε την ελπίδα του.

Το δυστύχημα είναι ότι η εναλλακτική για τον πολίτη - ψηφοφόρο δεν υπάρχει. Η θολούρα των πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον πείθει. Ρωτηθείς ένας από τους διαχειριστές τεράστιων ποσών χρημάτων στο Λονδίνο προχθές σε μια παρουσίαση οικονομικών στοιχείων και εταιρειών από την Bank of America χαρακτήρισε το ελλειπέστατο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΄΄μπάχαλο΄΄.
Η αξιωματική αντιπολίτευση παρ΄όλο που τώρα προσπαθεί να ορθώσει τεχνικό,πολιτικό, οικονομικό λόγο με τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα, θα κερδίσει τις εκλογές, θα είναι μπροστά από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν θα έχει κερδίσει όμως την σιγουριά του ψηφοφόρου, που είναι η κρισιμότερη στιγμή για εκείνον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σαφώς στον δρόμο της οργάνωσής του σ΄ένα συστημικό  αριστερίζον κόμμα, που βρίσκει την μεγάλη ευκαιρία να κυβερνήσει την χώρα.  Η εικόνα που εκπέμπει και οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις στελεχών του δείχνει ότι μόνο μια μικρή ομάδα στελεχών του έχει συνειδητοποιήσει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και των υποχρεώσεων του λαού και της χώρας. Μεταφέρει πλασματική εικόνα στον λαό, τον παραπλανεί λέγοντας περί κουρέματος του χρέους (τα περισσότερα στελέχη του) ενώ άλλα ομολογούν ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη λύση όπως τα επενδυτικά ομόλογα κλπ κλπ κλπ....

Η χώρα χρειάζεται ένα σαφή πολιτικό λόγο, μια σαφή και διαυγή πρόταση διακυβέρνησης, μια λογική και εμπεριστατωμένη πρόταση για την οικονομία. Δεν χρειάζεται αυτή την ώρα εντυπώσεις και προκλήσεις με μόνο σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου. Τα λάθη θα οδηγήσουν και πάλι στις πλάτες αυτού του παραπλανημένου λαού, που θα βρεθεί και πάλι σε αδιέξοδο. 
Οφείλει η αξιωματική αντιπολίτευση να ορθώσει πραγματικό, αληθινό λόγο αν θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού. Οι ρητορείες και οι φλυαρίες δεν πείθουν πια.

Γεγονός είναι ότι θα είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμένη γη όπως πολλές άλλες φορές συνέβη στο παρελθόν. Ο κ. Σαμαράς έστω με αυτό το πρόγραμμά του τουλάχιστον δεν θα έχει αφήσει ελλείμματα, δεν θα έχει αφήσει υψηλές δαπάνες. Σπουδαίο για μια διάδοχη κατάσταση. 
Ο κ. Σαμαράς θα χάσει τις εκλογές, θα τεθεί θέμα αντικατάστασής του στην ΝΔ και ακόμη η ίδια η ΝΔ είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσει να υπάρχει με την σημερινή της μορφή.
Στο ΠΑΣΟΚ οι εξελίξεις της μεταμόρφωσής του, της διάλυσής του έχει ήδη δρομολογηθεί. Ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη βρει τον μοναχικό του δρόμο. Τα στελέχη της παράταξης έχουν βρει πολιτική στέγη. 
Η επόμενη σελίδα στην πολιτική της χώρας θα έχει να κάνει με την αναμόρφωση του πολιτικού λόγου, με την διαμόρφωση άλλων κοινωνικων - πολιτικών προτάσεων ισχυρών για να πείσουν.

Ως τότε η χώρα θα μπει σε μια περίοδο αναστάτωσης, αναζήτησης  και εντάσεων. 
Να μάθουμε, όμως, επιτέλους ότι δεν πρέπει να χτίσουμε την χώρα μας στηριγμένοι στην βοήθεια των ξένων.  Αυτοί ποτέ δεν υπήρξαν και ποτέ δεν θα υπήρξαν. Η τελευταία περίπτωση Μέρκελ - Σαμαρά  είναι δυνατό παράδειγμα για τους σκεπτόμενους Έλληνες.
Ο διαχωρισμός δεξιάς και αριστεράς στην χώρα αποτελεί πια παρελθόν και μύθο. Η προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και ανοιχτές πόρτες στις κοινωνικές μάζες παγκοσμίως, απαιτεί μια χώρα ισχυρή οικονομικά αλλά ενωμένη ποτέ διχασμένη. Οι πολιτικοί οφείλουν να καλλιεργήσουν αυτό το στίγμα της νέας πραγματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...