Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σημαντικό βήμα προς την ενέργεια μέσω σύντηξης

Σε έναν νέο συμπαγή αντιδραστήρα σύντηξης (CFR-Compact Fusion Reactor) ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί και να αρχίσει να χρησιμοποιείται μέσα σε χρονικό διάστημα σχεδόν δέκα ετών δουλεύει η ομάδα Skunk Works της Lockheed Martin.
cfr-compact-fusion-reactor
Τα τελευταία χρόνια η Lockheed εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε μια ποικιλία προγραμμάτων εναλλακτικών μορφών ενέργειας, καθώς επιδιώκει να αντισταθμίσει τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών σε ΗΠΑ και Ε.Ε.
Σε έναν νέο συμπαγή αντιδραστήρα σύντηξης (CFR-Compact Fusion Reactor) ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί και να αρχίσει να χρησιμοποιείται μέσα σε χρονικό διάστημα σχεδόν δέκα ετών δουλεύει η ομάδα Skunk Works της Lockheed Martin.
Αν και η σύντηξη (συνένωση ελαφρών πυρήνων σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας) από μόνη της δεν είναι κάτι καινούριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Lockheed Martin, η Skunk Works έχει στηριχτεί σε πάνω από 60 χρόνια έρευνας πάνω στον τομέα για την ανάπτυξη μιας προσέγγισης η οποία συνεπάγεται σημαντική μείωση μεγέθους σε σχέση με τις «συμβατικές» προσπάθειες.
«Το concept μας συνδυάζει αρκετές εναλλακτικές προσεγγίσεις μαγνητικού περιορισμού, λαμβάνοντας τα καλύτερα στοιχεία της καθεμιάς, και προσφέρει μία μείωση μεγέθους 90% σε σχέση με προηγούμενα concepts» σημειώνει ο Τομ ΜακΓκουάιρ, επικεφαλής του σχετικού τμήματος στα Revolutionary Technology Programs της Skunk Works. «Το μικρότερο μέγεθος θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε, κατασκευάσουμε και δοκιμάσουμε το CFR σε λιγότερο από έναν χρόνο».
Μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς από κύκλους σχεδιασμού-κατασκευής-δοκιμών, η ομάδα αναμένει να είναι σε θέση να παράγει ένα πρωτότυπο σε πέντε χρόνια. Καθώς σημειώνεται πρόοδος με κάθε πείραμα, θα αναζητούνται επίσης συνεργάτες για περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Όπως σημειώνεται οι αντιδραστήρες τέτοιου τύπου θα είναι αρκετά μικροί για να χωρέσουν σε φορτηγά. Ειδικότερα, ο ΜακΓκουάιρ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η αρχική δουλειά πάνω στο αντικείμενο έχει δείξει ότι είναι εφικτή η κατασκευή ενός αντιδραστήρα των 100 megawatt, μεγέθους περίπου 2×3 μέτρων, που θα γίνει σχεδόν δέκα φορές πιο μικρός από τους σημερινούς αντιδραστήρες.
Τα τελευταία χρόνια η Lockheed εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε μια ποικιλία προγραμμάτων εναλλακτικών μορφών ενέργειας, που περιλαμβάνουν προγράμματα για ενέργεια από τον ωκεανό, καθώς επιδιώκει να αντισταθμίσει τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Όπως επεσήμανε ο ΜακΓκουάιρ, η δουλειά της εταιρείας στην ενέργεια μέσω σύντηξης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας εν μέσω αύξησης των συρράξεων για ενεργειακούς λόγους παγκοσμίως και προβλέψεων για σημαντική αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων στο κοντινό μέλλον.
cfr-compact-fusion-reactor
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η δουλειά της Lockheed θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις σε έναν τομέα ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια θεωρούνταν πολλά υποσχόμενος, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αποφέρει βιώσιμα συστήματα. Ως μορφή παραγωγής ενέργειας θεωρείται ασφαλέστερη και πιο αποδοτική σε σχέση με τους αντιδραστήρες που λειτουργούν με πυρηνική σχάση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...