Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η διαδικασία 

Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος. 
Εκλέγεται από τη Bουλή για πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί μία φορά μόνο, με την ψήφο της εθνικής αντιπροσωπείας.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί όποιος έχει γίνει Έλληνας πολίτης πριν από τουλάχιστον πέντε έτη, έχει από πατέρα ή μητέρα ελληνική καταγωγή, έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του και έχει τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (άρθρο 31 του Συντάγματος).
H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική, φανερή, ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32).
Η πρώτη φάση της διαδικασίας εκλογής περιλαμβάνει τρεις ψηφοφορίες:
α) Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφοι.
β) Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται έπειτα από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία δηλαδή 200 βουλευτές. 
γ) Εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, διεξάγεται τρίτος γύρος ψηφοφορίας έπειτα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσονται εκλογές για ανάδειξη νέας Bουλής. 
H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, προχωρά στη δεύτερη φάση της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Η φάση αυτή περιλαμβάνει επίσης τρεις ψηφοφορίες:
α) Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.
β) Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται έπειτα από πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι.
γ) Τέλος, εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε έπειτα από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. 
Αν είναι ένας υποψήφιος τότε ισχύει η σχετική πλειοψηφία των βουλευτών.   




Γιατί καταγράψαμε σήμερα την διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα για την ανάδειξη του ΠτΔ;
Είναι συνυφασμένο με την σημερινή απόφαση του Εισαγγελέα κατά της Χρυσής Αυγής;
Η απόφαση αφήνει πολλά περιθώρια να σκεφθεί κανείς την διάσταση της πολιτικής που περιέχει αυτή η απόφαση. Μπορεί να εγείρει υποψίες ότι προκειμένου να εκλεγεί οπωσδήποτε ΠτΔ είναι δυνατό τα 3/5 της τρίτης εκλογής να μην αναχθούν στους 300 βουλευτές άρα 180 βουλευτές αλλά στους 300 μείον τους βουλευτές της Χ.Α. δηλαδή στους 171!!  Επομένως η κυβέρνηση θα ψάχνει για 16 βουλευτές, μαγικός αριθμός για την εκλογή.
Υπό το πρίσμα αυτό η απόφαση μπορεί να εγείρει τις υποψίες ότι περιέχει πολιτική διάσταση και όχι μόνο την δικαστική - νομική διάστασή της.
Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να υποψιαστούμε αλλά στα πηγαδάκια των μέσων ενημέρωσης και στα γραφεία τους κυριαρχεί μια τέτοια άποψη ενώ είναι το κύριο θέμα συζητήσεων από την ώρα που δημοσιεύθηκε η απόφαση του Εισαγγελέα. Στις επόμενες ημέρες εκτιμούμε ότι το θέμα αυτό θα είναι πρώτο στις συζητήσεις μέσα και έξω από την Βουλή.
Μια τέτοια περίπτωση καλύπτεται απόλυτα η Συνταγματική επιταγή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...