Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Σημαντικές αλλαγές στο μέχρι τώρα σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να κλείσει τις οποίες εκκρεμότητες.
Το νέο εξεταστικό σύστημα θα προσιδιάζει σε εκείνο των δεσμών, που εφαρμόστηκε από το 1983 έως το 1998.
Μία από τις ανατροπές του νέου συστήματος εισαγωγής, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016 από τους μαθητές της φετινής Β' Λυκείου, είναι η εισαγωγή του έκτου επιστημονικού πεδίου.
Επιπλέον, οι υποψήφιοι ναι μεν θα εξακολουθούν να δηλώνουν σχολές από ένα μόνο επιστημονικό πεδίο, ωστόσο διάφορες σχολές θα ενταχθούν σε περισσότερα από ένα πεδία. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με τις στρατιωτικές σχολές, για τις οποίες το σύστημα εισαγωγής δεν θα αλλάξει.
Τι αλλάζει
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ των ηγεσιών της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής των Εξετάσεων, βρέθηκε στο τραπέζι ο τρόπος ένταξης του μαθήματος της Πληροφορικής από το 2016 στα μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές.
Ταυτόχρονα, μελετήθηκε σε ποιο επιστημονικό πεδίο θα ενταχθούν Σχολές και Τμήματα, τα οποία δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν εύκολα μεταξύ των δύο κατευθύνσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο μαθητής της Β΄Λυκείου καλείται να επιλέξει ανάμεσα στις κατευθύνσεις των Ανθρωπιστικών και των Θετικών Σπουδών. Στη συνέχεια, στη Γ' Λυκείου, βάσει του αρχικού συστήματος, θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ πέντε επιστημονικών πεδίων:
- Ανθρωπιστικές σπουδές
·         Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
·         Αρχαία
·         Ιστορία
·         Λατινικά
- Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες Ι
·         Νεοελληνική Γλώσσα
·         Μαθηματικά
·         Φυσική
·         Χημεία
- Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες ΙΙ
·         Νεοελληνική Γλώσσα
·         Φυσική
·         Μαθηματικά
·         Επιστήμη Πληροφορικής
- Επιστήμες Υγείας
·         Νεοελληνική Γλώσσα
·         Φυσική
·         Χημεία
·         Βιολογία
- Επιστήμες Οικονομίας Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες
·         Νεοελληνική Γλώσσα
·         Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
·         Οικονομία και Διοίκηση
·         Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
- Παιδαγωγικά Τμήματα
·         Νεοελληνική Γλώσσα
·         Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
·         Ιστορία
·         Αρχές Φυσικών Επιστημών
Μέχρι στιγμής, ενώ ο διάλογος για τις επικείμενες αλλαγές βρίσκεται σε εξέλιξη, προκρίνονται τα εξής:
1. Η ένταξη της Πληροφορικής θα δημιουργήσει νέο πεδίο, που θα είναι προέκταση του 2ου.  Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές Χημείας θα επιλέγουν το 2ο πεδίο, όσοι σε σχολές Πληροφορικής το 3ο, ενώ οι υπόλοιπες σχολές θα ενταχθούν και στα δύο πεδία.
2. Κάπως έτσι θα γίνει η διαχείριση και για τα τμήματα, τα οποία σήμερα είναι σε περισσότερα από ένα πεδία. Για παράδειγμα, τα ΤΕΦΑΑ θα ενταχθούν και στο 1ο και στο 6ο πεδίο, ενώ διπλή θέση θα έχουν και Τμήματα όπως Βρεφονηπιοκόμων και Ψυχολογίας. Από τη βασική κατηγοριοποίηση προκύπτουν τρεις ομάδες: Ανθρωπιστικών σπουδών, Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών σπουδών και Θετικών σπουδών.

3. Οι στρατιωτικές σχολές θα εντάσσονται σε διάφορα πεδία, όπως συμβαίνει σήμερα. Η δημιουργία αυτόνομου πεδίου δεν εξετάζεται, καθώς το ενδιαφέρον θα ήταν περιορισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...