Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ

Από το δήμαρχο Βριλησσίων λάβαμε απαντητική επιστολή στις καταγγελίες της ΠΟΕ - ΟΤΑ που αφορούσε εργαζόμενο του δήμου. Την επιστολή δημοσιεύουμε όπως παραλάβαμε και οφείλουμε να κάνουμε.


                                                              Αιθμ. Πρωτ.: ΓΔ/014/03
Βριλήσσια 24 Ιανουαρίου 2014


Αξιότιμοι Κύριοι,

Σε απάντηση από 23 Ιανουαρίου 2014 ανακοίνωσή σας επαγόμεθα τα κάτωθι:
            Με αγανάκτηση τόσο εγώ όσο κι ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Μακρής αναγνώσαμε την παραπάνω ανακοίνωσή της Ομοσπονδίας η οποία προφανώς προήλθε από εσκεμμένα παραπειστική ενημέρωση σας. 
            Οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης του Δήμου Βριλησσίων ήταν και παραμένουν πάντοτε άριστες, αφού τους Υπαλλήλους του Δήμου τους αντιμετωπίζουμε ως συνεργάτες κι όχι απλά ως εργαζόμενους. Ιδίως στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία έχουμε συμπαρασταθεί προς αυτούς με κάθε τρόπο ακόμα κι ενώπιων δικαστηρίων αλλά και με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας σας.
            Η καταγγελία που σας έγινε για τη δήθεν απομάκρυνση του κ. Μήτση από τα καθήκοντά του είναι παντελώς ψευδής. Ο κ. Μήτσης ήταν και παραμένει στέλεχος του Γραφείου Κίνησης της  Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου. Τα καθήκοντά του κατόπιν του επισήμου εγγράφου καθηκοντολογίου και σχετικών εντολών του κ. Αντιδημάρχου όσο και του κ. Διευθυντού Περιβάλλοντος είναι η συνεχής παρακολούθηση του στόλου των οχημάτων του Δήμου, η διάγνωση των τυχών προβλημάτων λειτουργίας τους και η έγγραφη αναφορά αυτών προς την «Επιτροπή Επισκευής και Συντήρησης Οχημάτων» του Δήμου. Ως εκ τούτου ουδεμία απομάκρυνση από τα καθήκοντά του υφίσταται. Αντιθέτως συμμετείχε και μάλιστα με καθοριστική συμβολή στη σύνταξη του περιεχομένου της διακήρυξης των διαγωνισμών συντήρησης κι επισκευής των οχημάτων του 2013. Επιπλέον δε μέχρι το τέλος του 2013 ήταν μέλος της επιτροπής επισκευής και συντήρησης των οχημάτων του Δήμου μετά από σχετική κλήρωση που έγινε στις αρχές του 2013 σύμφωνα με το Νόμο.
            Κατόπιν αυτών μας προξενεί κατάπληξη η καταγγελία περί δήθεν αποκλεισμού του από την παραπάνω Επιτροπή, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι τα μέλη των επιτροπών αυτών κληρώνονται-και δεν ορίζονται-μεταξύ των Υπαλλήλων του Δήμου που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις και τα προσόντα που θέτει ο Νόμος και οι σχετικές Εγκύκλιοι και στην προκειμένη περίπτωση των συναδέλφων του ΠΕ και ΤΕ Μηχανολόγων και άλλων τεχνικών ειδικοτήτων.  
Πέραν όμως αυτών, πραγματικά εγείρει ερωτηματικά η εμμονή στη συμμετοχή του παραπάνω εργαζόμενου στην «Επιτροπή Επισκευής και Συντήρησης Οχημάτων», η οποία σύμφωνα με το Νόμο συγκροτείται από Υπαλλήλους του Δήμου εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον πρέπει να είναι τεχνικός, η οποία δείχνει πέραν των άλλων και άγνοια βασικών διατάξεων του Νόμου. Οποιαδήποτε δε απόφαση περί διορισμού του στην επιτροπή κατά παράβαση του Νόμου που επιβάλλει την κλήρωση, θα ήταν προφανώς παράνομη.
Τέλος, μου γεννά απορία το γεγονός ότι η ανακοίνωσή σας αντιπαρέρχεται με  απαράδεκτη ευκολία τους εις βάρος του προσώπου μου προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που περιέχονται στην ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Βριλησσίων, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου ενέργειάς μου.    
           

Κωνσταντίνος Ιωαννίδης



Δήμαρχος Βριλησσίων

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΙΜΙΑ. ΕΠΕΤΕΙΟΣ. (ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ)


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ

                                         ΤΟ  ΠΟΔΗΛΑΤΟ

 Στις 29 Ιανουαρίου του 1870 δημοσιεύεται στην εφημερίδα Αλήθεια ότι το 1869 είναι έτος εισαγωγής στην Ελλάδα του ποδηλάτου, του «περίεργου τούτου και δυσκόλου άμα είδους παιδιάς και ταχυδρομίας», όπως γράφει η εφημερίδα, και εισαγωγείς του ο βασιλιάς Γεώργιος Α' και ο Παύλος Δαμαλάς, γιατρός και Δήμαρχος Πειραιώς.
Η πρώτη ιδέα για τη δημιουργία του ποδηλάτου ήταν τον 15ο αιώνα από τον Λεονάρδο ντα Βίντσι , αν και είναι ένα από τα μυστήρια που περιβάλλουν τη ζωή και το έργο του .Κατά την αποκατάσταση του Codex Atlantius βρέθηκαν δύο κολλημένες μεταξύ τους σελίδες, στις οποίες απεικονιζόταν το ποδήλατο . Η σχεδίαση, η έλλειψη λεπτομερειών και η υπογραφή του μαθητή του ντα Βίντσι,< Σαλάι> , καταδεικνύει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν ήταν του ντα Βίντσι αλλά του μαθητή του που ίσως αντέγραψε το ποδήλατο από ένα μοντέλο που είδε στο εργαστήριο του δασκάλου του .
 Το 1880 το ποδήλατο πήρε τη μορφή  του σημερινού και το 1890, τη χρονιά ίδρυσης της Διεθνούς Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, έγιναν οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες στην Ελλάδα. Το πρώτο ποδηλατοδρόμιο της χώρας κατασκευάζεται στην Αθήνα για τις ανάγκες των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, Πρόκειται για το μετέπειτα ποδοσφαιρικό Γήπεδο Καραϊσκάκη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 οι ποδηλάτες Αριστείδης Κωνσταντινίδης και Γεώργιος Παρασκευόπουλος αναδεικνύονται Ολυμπιονίκες στα δύο αγωνίσματα ποδηλασίας (85 και 320 χιλιόμετρα αντίστοιχα).
Στην Ελλάδα το πρώτο ελληνικό ποδήλατο με χειροποίητο σκελετό κατασκευάστηκε από την Rafbikes (HERMES) στο Ναύπλιο.
Σήμερα ο αριθμός των ποδηλάτων σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι φίλοι του, οι οποίοι το αγαπούν ως μέσο μετακίνησης, άθλησης και ψυχαγωγίας.
Σε αρκετές πόλεις του πλανήτη προωθείται η χρήση του ποδηλάτου ως βασικού μέσου μετακίνησης με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το Άμστερνταμ,να βρίσκεται πρώτο στη λίστα των φιλικότερων χωρών προς το ποδήλατο , διαθέτοντας 400 χιλ. ποδηλατοδρόμων , θέτοντας συνεχώς ως στόχο την επέκταση και βελτίωσή τους .Το ποσοστό μετακινήσεων με ποδήλατο φτάνει το 28%του συνόλου των μετακινήσεων) . Ακολουθούν η Κοπεγχάγη και η Βαρκελώνη. Οι ευρωπαϊκές πόλεις γεμίζουν όλο και περισσότερο με δίκτυα ποδηλατοδρόμων και θέσεων στάθμευσης για τα ποδήλατα. Από τη δεκαετία του 80 προωθούνται ειδικές υποδομές και ασκούνται πολιτικές ευαισθητοποίησης για την αλλαγή των συμπεριφορών μετακίνησης .

Η Ελληνική πολιτεία ακολούθησε πολύ καθυστερημένα αυτές τις πρακτικές.  Παράδειγμα εκτεταμένης χρήσης του ποδηλάτου αποτελεί η πόλη της Καρδίτσας που ήταν η πρώτη πόλη που δημιούργησε ποδηλατοδρόμους . 

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ!!!

Σήμερα διαβάσαμε στην εφημερίδα ΄΄ΤΟ ΕΘΝΟΣ΄΄, το αποτέλεσμα δημοσκόπησης με ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: ΄΄το ενδεχόμενο σύμπτωσης και συνέργειας δεξιάς - αριστεράς΄΄. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση απάντησαν σε ποσοστό 58% θετικά ενώ το υπόλοιπο αρνητικά.

Πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει και είχαμε προβλέψει ότι είναι πιθανή μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Τότε κάποιοι όχι μόνο απέρριψαν την άποψη αυτή αλλά διαμαρτυρήθηκαν έντονα, που θέτουμε τέτοια ζητήματα. Η απάντηση ήλθε από την δημοσκόπηση, που σε Πανελλαδικό επίπεδο φαίνεται να ωριμάζει η άποψη αυτή. 

Δύο είναι τα αδιέξοδα που ενισχύουν την θέση αυτή και που την βλέπουμε πολύ εφικτή και ίσως η μόνη λύση.
Το πρώτο είναι η αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, την οποία έχουμε την άποψη ότι στην ουσία δεν την επιθυμεί κανείς. Η ευθύνη είναι πολύ βαριά να πέσει στις πλάτες ενός κόμματος ή ενός ανθρώπου-κυβερνήτη!!! Καλύτερη η διάχυση της ευθύνης και της εξουσίας άρα και των αποφάσεων στο μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος.

Το δεύτερο είναι ότι κανένα μοντέλο (αν υποθέσουμε ότι υφίσταται μοντέλο) διαχείρισης της σημερινής κατάστασης δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχές για την έξοδο της χώρας από την οικονομική δυσχέρεια. Το μεν μοντέλο της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει η ευρωζώνη και ιδιαίτερα η Γερμανία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Μετά από τόσες θυσίες και περιορισμούς στα εισοδήματα αυτό που επετεύχθη είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης μερικών εκατομμυρίων (600 αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες από 1 δις πριν λίγο καιρό) κι αυτό αμφισβητούμενης βιωσιμότητας. Η ρητορεία της κυβέρνησης περί εξόδου της χώρας στις αγορές δεν φαίνεται να βρίσκει συμμάχους στην ίδια την αγορά, που καταγράφει σημαντικές αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελεύθερης αγοράς.
Αλλά και η ασαφής πολιτική, που εκφράζεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί αβεβαιότητα ακόμη και στο ίδιο αυτό το κόμμα. Εξ ου και η διαφορετικότητα στις πολιτικές θέσεις των στελεχών του. Η έλλειψη ενός συγκεκριμένου μοντέλου διαχείρισης της οικονομίας και η πολυφωνία μεταξύ των στελεχών του απομακρύνει το εκλογικό σώμα να προσφέρει την ζητούμενη αυτοδυναμία.Οι μετακινήσεις του συνεχώς από αρχικές δογματικές θέσεις δείχνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Αναγνωρίζουν έμμεσα τις μεγάλες προκλήσεις.
Η έλλειψη ακόμη και της εμπειρίας των στελεχών του κόμματος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομικής αναστάτωσης, προστίθεται στις αρνητικές παραμέτρους σχηματισμού αυτοδυναμίας και αυτοδιαχείρισης. Γι΄αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για συνέργειες μετεκλογικά.  

Από μόνη της η χώρα δεν είναι δυνατόν να αποφασίσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες της μέσα από την ελεύθερη αγορά με το χρέος να βρίσκεται στα 320 δις. Μόνο το επιτόκιο να συγκρίνουμε αρκεί να κατανοήσουμε τι πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα. Είναι βέβαιη η αποτυχία ακόμη και  μιας μικρής έκδοσης ομολόγου!!!
Η Ευρώπη δεν φαίνεται διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρέους με γενναιότητα. Ένα γενναίο κούρεμα στο χρέος ίσως να αποτελούσε μια λύση κι ύστερα να συζητηθεί η έξοδος προς τις αγορές.

Μια ενδεχόμενη συνέργεια υπό το πρίσμα της διάσωσης της χώρας με την συμμετοχή όλων σε μια διακυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα βόλευε ακόμη και την ίδια την Ευρώπη. Θα ηρεμούσε τις αγορές,θα απάλλασσε τις αγορές από τον φόβο της αμφιβολίας στη βιωσιμότητα του σταθερού πολιτικού κλίματος στη χώρα. θα έδινε λύσεις στα ίδια τα κόμματα, τα οποία διακινδυνεύουν την ίδια τους την ύπαρξη και θα αποφύγουν την διάλυσή τους. Θα δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθούν ελεύθερα μοντέλα διάσωσης της οικονομίας από ένα μείγμα πολιτικής, που δεν θα γέρνει ούτε προς την αριστερά ούτε προς την δεξιά αντίληψη ων πολιτικών αλλά θα έχει ως μοναδικό στόχο της διάσωση της χώρας. Θα επέλθει εσωτερική ηρεμία αναγκαία για την περίοδο αυτή για την χώρα. Κάποιοι από το πολιτικό σύστημα, που δεν κατάφεραν παρά μόνο να προκαλούν και να μην προσφέρουν, θα εξαφανιστούν ταχύτατα. 
Οι συνέργειες παρ΄όλο που στην χώρα μας δεν αποτελούσαν ποτέ λύσεις, η συνδιαχείριση τριών πριν λίγο καιρό και των δυο σήμερα ακόμη και με τον φόβο της πολιτικής εξαφάνισής τους, κάτω από τον κοινό σκοπό της διάσωσης της χώρας θα έδινε θετικά αποτελέσματα. Η επίτευξη των μεταρρυθμίσεων θα έρχονταν γρηγορότερα και με δικαιότερο σύστημα, χωρίς ακρότητες και βιαιότητες.

Μην μας φαίνεται αδύνατο ένα τέτοιο, λοιπόν, ενδεχόμενο. Δεν αποτελεί για μας ένα σενάριο αλλά εκτιμούμε ότι στην περίοδο που βρισκόμαστε αφού το πολιτικό σύστημα του παρελθόντος απέτυχε να κυβερνήσει την χώρα και να προσφέρει αυτά που ανέμενε ο Έλληνας ύστερα από τόσους πολέμους και τόσες στερήσεις, είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα. Οι πολιτικές αντιπαλότητες χωρίς ουσία και περιεχόμενο είδαμε που οδήγησαν την χώρα. Καταστροφή και διάβρωση. 

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

Συνηθίζουμε να αρθρογραφούμε όταν έχουμε κάτι να πούμε. Κι αυτό το κάτι δεν αποτελεί μια είδηση αλλά ένα σενάριο, ένα ενδεχόμενο στις εξελίξεις της πολιτικής.
Αφορμές για να αρθρογραφήσουμε είναι πολλές. Οι προκλήσεις είναι ακόμη περισσότερες αλλά οι δυνάμεις της αυτοσυγκράτησης, πολλάκις, είναι ισχυρότερες ώστε να εκφράζουμε άποψη ή σενάριο και να αναμένουμε τον χρόνο να επαληθευθεί ή όχι.
Οι τελευταίες, όμως, εξελίξεις και σε συνδυασμό με τις ερχόμενες εκλογές ήταν ισχυρότατες.

Παρατηρούμε τις εξελίξεις στο οικονομικό επίπεδο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκόσμιο θα λέγαμε. Βρίσκουμε σημαντικές αναταράξεις, που μπορεί να αποτελέσουν πηγές ανατροπών. 
Πολλές φορές και σε πολλούς υπάρχει το ερώτημα ΄΄πως οι Έλληνες υπομένουν τόσα χρόνια αυτή την τρομακτική πίεση και δεν αντιδρούν΄΄. Κι εμείς έχουμε αυτό το ερώτημα.
Η εκτίμησή μας είναι ότι οι πολίτες της χώρας υπέμειναν, τουλάχιστον ως τώρα, γιατί υπήρχαν αντοχές. Το παρκαρισμένο χρήμα είτε στις τράπεζες είτε στα...΄΄μπαούλα΄΄ ή ακόμη οι κρυφές πηγές εσόδων έχει εξαντληθεί. Παράλληλα οι αρχικές εκτιμήσεις των πολιτών ότι η ΄΄μπόρα΄΄ θα περάσει σύντομα διαψεύστηκαν. Φαίνεται να επανεκτιμούν όλοι τα δεδομένα και να παίρνουν νέες θέσεις.

Το πολιτικό σύστημα κινείται με πολύ προσεκτικές κινήσεις θέτοντας νέους στόχους γιατί ακριβώς έχει αντιληφθεί ότι με τα δεδομένα αυτών πριν τρία χρόνια δεν είναι δυνατόν να φθάσει στις εκλογές.
Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στον κυβερνητικό σχηματισμό, ο οποίος βλέπει αφ΄ενός την αλλαγή στάσης του εκλογικού σώματος με τις αντοχές του να έχουν μηδενιστεί και αφ΄ετέρου τον σύμμαχο και εταίρο Ευρώπη να αδυνατεί να ανταποκριθεί. Κι ενώ ανέμενε πρωτοβουλίες κυρίως από την Γερμανική πολιτική φαίνεται να διαψεύδεται. 
Η Γερμανία κρατεί στάση αναμονής ενώ δείχνει με μικρές και προσεκτικές δηλώσεις ότι προτεραιότητα θέτει την ενδυνάμωση των εσωτερικών αντοχών της. Προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο στο αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών. Φαίνεται να ΄΄βλέπει΄΄ αλλαγές στην σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να ενισχύονται. Οι φωνές αυτές ταυτίζονται σε ένα καίριο σημείο, ΄΄οι σημερινές πολιτικές κατευθύνσεις δεν οδηγούν σε επιτυχία΄΄. Πάνω σ΄αυτό κάθε πλευρά συνθέτει την δική της πολιτική και με αυτή θα εμφανιστεί στις εκλογές με στόχο να ανατραπεί η σημερινή πολιτική κατεύθυνση.
Σε όλη της Ευρώπη φαίνεται να βρίσκονται σε άνοδο οι δυνάμεις αυτών των ανατροπών. Οι δυνάμεις αυτές έχουν ήδη προσαρμοστεί στις επιθυμίες των λαών. Έτσι διαφαίνεται να υπάρχει ένας συντονισμός που δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα παρά τις αλλαγές στις πολιτικές και στις απόψεις και οικονομικές που έχουν ΄΄επιβληθεί΄΄ έως τώρα.

Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο, που να προτείνεται σε αντιστάθμισμα του σημερινού αλλά προσπαθεί τώρα να διαμορφωθεί. Δεν υφίσταται συγκεκριμένη πολιτική ή ιδεολογική πρόταση αλλά κυριαρχεί η ΄΄αντίδραση΄΄ ή αν θέλετε η αντίσταση.

Η χώρα μας δεν βρίσκεται εκτός αυτού του κλίματος. Οι δύο βασικές προτάσεις, που διαφαίνονται είναι αυτή της κυβέρνησης και η άλλη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μικρότερα κομματική σχήματα, που κινούνται πέριξ αυτής της θέσης. 
Στο κυβερνητικό σχήμα δεν εμφανίζονται σύμμαχοι και γι΄αυτό υστερεί, μειονεκτεί απέναντι σε μια δυναμική που αναπτύσσεται με ρυθμό. Το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει πολιτικές δυνάμεις, που συνέβαλαν στην διαμόρφωση των σημερινών οικονομικών καταστάσεων και γι΄αυτό βαρύνεται. Είναι ένοχο και προσπαθεί να αποβάλλει τις κατηγορίες από πάνω του προσφέροντας στην κοινή γνώμη μια εικόνα επιτυχίας στα σχέδια της εφαρμοσμένης νέας πολιτικής. Προσπαθεί να δημιουργήσει προσδοκίες μιας νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης βασισμένη σε σύγχρονα πρότυπα και νέα μοντέλα.Όμως φαίνεται να μην πείθει.

Η μείωση των εισοδημάτων, η φτωχοποίηση, η πτώση στο βιοτικό επίπεδο και η επιστροφή σε συνθήκες μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων θα είναι το κυρίαρχο διακύβευμα στις ερχόμενες εκλογές. Κι αυτό θα εκμεταλλευθεί η μια πλευρά του πολιτικού συστήματος κατηγορώντας το κυβερνόν σχήμα ως υπαίτιο αυτής της κατάστασης.
. Η προσδοκία και η υπόσχεση μιας αλλαγής στην πολιτική του παρελθόντος θα είναι το πολιτικό όπλο του αντιπάλου χωρίς αποδείξεις, χωρίς σοβαρά στοιχεία, που αν δείχνουν μια επιτυχία στο εγχείρημα. Οι συμπεριφορές και η διατήρηση πολλών σταθερών πακτωμένων στο παρελθόν θα απομακρύνουν το εκλογικό σώμα παρά θα το προσελκύσουν. 

Χωρίς να εισέλθουμε σε λεπτομέρειες εκτιμούμε ότι κερδισμένος θα είναι ο χώρος των αντίθετων θέσεων από τον σημερινό κυβερνητικό σχηματισμό, που τέλος - τέλος δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στις νέες προκλήσεις. Πείθει, όμως, ότι είναι μια συνταγή του παρελθόντος που προσπαθεί να παρασύρει και πάλι με υποσχέσεις. Υπ αυτή την έννοια το εκλογικό σώμα δεν είναι διατεθειμένο  να υποκύψει σήμερα, να πιστέψει και πάλι και να δώσει ΄΄συγχωροχάρτι΄΄. 

Έτσι εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε στην έναρξη μιας νέας σελίδας στην ιστορία της ανθρωπότητας και κυρίως στην Ευρώπη. Από εκεί θα αρχίσει μια ΄΄ειρηνική΄΄ επανάσταση, που θα περάσει στις άλλες ηπείρους. Όλοι οι λαοί αυτό φαίνεται να περιμένουν. Δείτε σε πόσα σημεία του πλανήτη βρίσκονται σε εξέλιξη μικρές, ίσως, σημαντικές, όμως, εστίες αντίδρασης, που αναμένουν τον συντονιστή, αυτό που θα οδηγήσει. 
Συρία, Ιράκ, Κορέα, Αραβία, ανατολικές χώρες του πρώην σοβιέτ, κεντρική και ανατολική Ευρώπη, Κίνα και τόσα άλλα σημεία.

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας παλιάς και κουρασμένης πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικής διαχείρισης των κοινών ενδιαφερόντων των λαών. Το σημερινό πολιτικό σύστημα διαχείρισης δείχνει ότι είναι στο τέλος του ενώ νέες δυνάμεις με νέες απόψεις και θέσεις περί διαχείρισης της κοινωνίας, χωρίς έως τώρα να έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένη ιδεολογική και κοινωνική κατεύθυνση.

Ασφαλώς δεν θα χρησιμοποιηθούν μέσα επιβολής του παρελθόντος, με όπλα και πολέμους. Σ΄αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι οι λαοί έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμοι να δεχθούν τις νέες αυτές πολιτικές.
Παρωνυχίδα σ΄αυτή την θεώρηση είναι οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση στην χώρα μας. Όμως δεν θα υστερήσει στην αποδοχή αυτής της δυναμικής. 
Οι παλαιά ασχολούμενοι με αυτήν κάτω από το πρίσμα της θεωρητικής της εξέλιξης, που έβλεπαν την αποτυχία της παλαιάς καθεστωτικής αντίληψης έκρουαν τον κώδωνα ακόμη και από τις τελευταίες εκλογές του 2010. Λίγοι, όμως, είχαν αντιληφθεί από τότε τις επικείμενες αλλαγές. Ίσως και σήμερα ακόμη να παραμένουν στις ίδιες θέσεις. Θα είναι οι χαμένοι της υπόθεσης. Είναι βέβαιοι ότι στην αποτυχία τους θα προσπαθήσουν να βρουν τα εξιλαστήρια θύματα για να δικαιολογηθούν.  
Θα είναι πολύ αργά γιατί απλά θα είναι οι χαμένοι. 
Για δε τους παλαιά θεωρητικούς το γεγονός των αλλαγών θα είναι μια ακόμη επιβεβαίωση των προβλέψεών τους. 
Ένα θα είναι το γεγονός. Η απώλεια χρόνου, η απώλεια της δυνατότητας των ήπιων αλλαγών και όχι των βίαιων μη προσανατολισμένων και επιβαλλόμενων αυταρχικών πολιτικών.
Εκεί θα είναι το...΄΄κρίμα΄΄!!

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ύστερα από την καταγγελία του  Συλλόγου των εργαζομένων του Δήμου εναντίον της διοίκησης του καμιά απάντηση δεν είχαμε από την πλευρά της διοίκησης ούτε και δημοσιεύθηκε (απ΄ότι γνωρίζουμε) κάτι σε απάντηση αυτής της καταγγελίας.
Παρ΄όλα αυτά σήμερα λάβαμε νέο μήνυμα από την πλευρά των εργαζομένων όπου μας επισυνάπτουν έγγραφο παρέμβασης της ΠΟΕ - ΟΤΑ (συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων). 
Στο έγγραφο το Συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων καλεί την διοίκηση να ανακαλέσει όλα αυτά που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Δήμου. Το έγγραφο έχει ήδη δημοσιευθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δημοσιεύουμε το έγγραφο και αναζητούμε και πάλι την απάντηση της διοίκησης.




                                                                                     Αθήνα,  23 Ιανουαρίου 2014
                                                                                     Αριθμ. Πρωτ.: 67



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Βριλησσίων και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτη Μακρή για την υπηρεσιακή δίωξη και απαξίωση σε βάρος του Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Νίκου Μήτση εξ΄ αιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης.
Με πρωτοφανή και παράνομο τρόπο ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος ουσιαστικά απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον επί 14 έτη υπηρετούντα υπάλληλο κ. Νίκο Μήτση αμέσως μετά την εκλογή του στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων.
Δυστυχώς οι συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του ίδιου εργαζόμενου με το Δήμαρχο κ. Κώστα Ιωαννίδη αλλά και με την Πρόεδρο του Συλλόγου ώστε να λυθεί το θέμα ομαλά δεν καρποφόρησαν. Αντιθέτως, η συμπεριφορά σε βάρος του υπαλλήλου έγινε ακόμη πιο εκδικητική, με τη νέα προκλητική απόφαση αποκλεισμού του από τις επιτροπές «Παραλαβής και Επισκευών οχημάτων του Δήμου», όπου λόγω ειδικότητας ως μοναδικός μηχανοτεχνίτης επιβάλλεται να συμμετέχει.
Θεωρούμε ότι η απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού και οι συνδικαλιστικές διώξεις από πλευράς των Διοικήσεων υπηρετούν μόνο τις μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης που βασικό στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να κάμψουν κάθε φωνή αντίδρασης ώστε να επιβάλλουν την κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τ.Α.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί το Δήμαρχο Βριλησσίων κ. Κώστα Ιωαννίδη να ανακαλέσει ΑΜΕΣΑ την παράνομη απομάκρυνση του συνδικαλιστική Νίκου Μήτση από τα καθήκοντά του. Σε αντίθετη περίπτωση, πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει τη συνολική αντίδραση των εργαζομένων του Δήμου και όχι μόνο, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις αυθαίρετες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής.
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

         Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γεν. Γραμματέας


Θέμης Μπαλασόπουλος                                                            Γιάννης Τσούνης

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Από τον Σύλλογο εργαζομένων του δήμου Βριλησσίων λάβαμε την πιο κάτω καταγγελία, την οποία δημοσιεύουμε. Να σημειώσουμε ότι η καταγγελία αυτή έχει ήδη δημοσιευθεί σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες. Θα περιμένουμε την απάντηση από την πλευρά του δήμου και την οποία θα δημοσιεύσουμε με τον ίδιο τρόπο στην ιστοσελίδα μας χωρίς να παίρνουμε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Το θέμα θεωρούμε πολύ σοβαρό και απαιτείται περαιτέρω διερεύνησης. Θα προσπαθήσουμε κι εμείς να ερευνήσουμε το ζήτημα και θα ενημερώσουμε δεόντως.
Ενημερωθήκαμε από μέλος του ΔΣ του Συλλόγου για να διατσαυρώσουμε την αλήθεια της καταγγελίας και διαπιστώσαμε ότι πράγματι υφίσταται το θέμα χωρίς και πάλι να γνωρίζουμε λεπτομέρειες και πολύ περισσότερο που βρίσκεται το δίκιο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Ανακοίνωση – Καταγγελία

Καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη υπηρεσιακή απαξίωση του Γραμματέα του Συλλόγου μας, Νίκου Μήτση, εργαζόμενου στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας με ειδικότητα ΔΕ Μηχανοτεχνιτών, που προφανή στόχο έχει την κάμψη της συνδικαλιστικής του δραστηριότητας και αγγίζει τα όρια του πολιτικού διωγμού.
Η εκδικητική συμπεριφορά στελεχών της Διοίκησης, απέναντι στον συνάδελφο Νίκο Μήτση, ξεκίνησε το Μάιο του 2012 αμέσως μετά την εκλογή του ως αντιπροσώπου των εργαζομένων του Δήμου στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και έγινε απροκάλυπτη μετά την εκλογή του στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, με την «φιλική προειδοποίηση» που δέχθηκε από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτη Μακρή με τη φράση «θα σου γυρίσει μπούμεραγκ η εκλογή σου στο σωματείο».
Η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο «φιλική». Ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Μακρής, εισέβαλε στο γραφείο του Νίκου Μήτση τον Απρίλιο του 2013 και του αφαίρεσε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μην έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα  καταγραφής καυσίμων και συντηρήσεων, το οποίο δεν έχει ενημερωθεί από τότε.                    Η απομάκρυνση του Η.Υ. έγινε βέβαια, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών (πρωτόκολλο παραλαβής, εξασφάλιση ηλεκτρονικών αρχείων).
Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα επίλυσης του θέματος στα πλαίσια του διαλόγου και της συνεννόησης με την Διοίκηση του Δήμου.
Δυστυχώς οι συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του Δημάρχου κ. Κώστα Ιωαννίδη, τόσο με τον Γραμματέα του Συλλόγου μας Νίκο Μήτση, όσο και με την Πρόεδρο του Συλλόγου  Βίκυ Χαλκιά, για να διευθετηθεί το θέμα χωρίς οξύνσεις που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, η κατάσταση δεν άλλαξε. Αντιθέτως πρόσφατα οξύνθηκε με την νέα προκλητική απόφαση αποκλεισμού του από τις επιτροπές «Παραλαβής και επισκευών οχημάτων του Δήμου» όπου λόγω ειδικότητας  ως μοναδικός στον Δήμο Μηχανοτεχνίτης, καταφανώς επιβάλλεται να συμμετέχει.
Απαιτούμε την απεμπλοκή της υπηρεσιακής αντιμετώπισης του Νίκου Μήτση,  από την συνδικαλιστική του δράση.
Απαιτούμε την άμεση επαναφορά του συναδέλφου μας, στα καθήκοντά του στο Γραφείο κίνησης, συντήρησης και επισκευών οχημάτων του Δήμου, όπως προβλέπεται από την ειδικότητά του και από τις αρμοδιότητες του Γραφείου όπως περιγράφονται στον Ο.Ε.Υ. ΦΕΚ113Β/05-02-2010.                  Θέση στην οποία υπηρετεί 14 έτη και από την οποία απομακρύνθηκε μετά την εκλογή του στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η συνδικαλιστική μας δραστηριότητα, η επιλογή μας να απορρίψουμε τον παραδοσιακό εργοδοτικό συνδικαλισμό και να σταθούμε απέναντι σε όλες τις μνημονιακι﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽καθαρισμοη ιδιωτικοποίές – κυβερνητικές επιλογές  που θίγουν  τα εργασιακά μας δικαιώματα, ενοχλεί την Διοίκηση του του Δήμου και δυσχεραίνει επιλογές της όπως η ιδιωτικοποίηση του οδοκαθαρισμού και οι συμβάσεις του Δήμου με ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Κατανοούμε ότι η ενεργή παρουσία μας σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων, στα ναυπηγεία, στην ΕΡΤ, στον ΕΟΠΥΥ, στο πλάι των Σχολικών Φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας δεν αρέσουν στους κρυφούς συνομιλητές του Φούχτελ.
Πρέπει να γνωρίζουν όμως, ότι οι μεθοδεύσεις τους δεν θα κάμψουν το φρόνημα των εργαζομένων στο Δήμο μας, πολύ περισσότερο δεν θα φιμώσουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους, με πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές.
Η υποβάθμιση, η απαξίωση και η αναξιοκρατία αφορά όλους τους εργαζόμενους  και  θα  αντιμετωπιστεί  ενωτικά  και  δυναμικά.
Ας το καταλάβουν όλοι, ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου Βριλησσίων, δεν υπονομεύονται, δεν τρομοκρατούνται, δεν διασπώνται!


ΤΟ Δ.Σ.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ





Σας προσκαλώ σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010, σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων, οδός Κισσάβου 11, στις 22/1/2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, για λήψη απόφασης επί των εξής θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:


1.      Θέμα 1ο: Συμπλήρωση της αριθ. 154/2013 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βριλησσίων ως προς τους Πίνακες Στοχοθεσίας των Νομικών Προσώπων του Α «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων» και Β «Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Βριλησσίων» και ψήφιση του Ενοποιημένου Ο.Π.Δ. του Δήμου Βριλησσίων οικονομικού έτους 2014
2.      Θέμα 2ο: Καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας, καθώς και λειτουργίας κατά το Σάββατο, τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες και των υπηρεσιών Ύδρευσης, Αυτεπιστασίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βριλησσίων (άρθρο 36 παρ. 3 και παρ. 8, παρ. 9 και παρ. 10 του Ν. 3584/07)
3.      Θέμα 3ο: Έγκριση παρατάσεως της προθεσμίας του έργου: «Κατασκευή Εξωτερικών Διακλαδώσεων Ακινήτων Ομάδας Δ2/2012»
4.      Θέμα 4ο: Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα (Τακτοποιητικού) του έργου: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Δ1/2012
5.      Θέμα 5ο: Έγκριση της υπ’ αριθ. 72/2013 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων», που αφορά στην έγκριση τροποποίησης της 67/2013 απόφασης περί «ψήφισης προϋπολογισμού οικ. έτους 2014»
6.      Θέμα 6ο  Έγκριση της υπ’ αριθ. 97/2013 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων», που αφορά στην «Έγκριση Απολογισμού οικονομικού έτους 2012»
7.      Θέμα 7ο: Έγκριση της υπ’ αριθ. 98/2013 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων», που αφορά στην «Έγκριση Ισολογισμού οικονομικού έτους 2012»
8.      Θέμα 8ο: Ορισμός μέλους της Επιτροπής Επίλυσης με Συμβιβασμό Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων
9.      Θέμα 9ο: Διαγραφή οφειλής της OLYMPIC ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ από Βεβαιωτικό Χρηματικό Κατάλογο και Επανεγγραφή
10.  Θέμα 10ο: Διαγραφή οφειλής ΜΕΝΤΖΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ από Βεβαιωτικό Χρηματικό Κατάλογο
11.  Θέμα 11ο: Διαγραφή οφειλής της ALPHA LEASING από Βεβαιωμένο Χρηματικό Κατάλογο και επανεγγραφή
12.  Θέμα 12ο: Διαγραφή οφειλής της ALPHA LEASING από Βεβαιωμένο Χρηματικό Κατάλογο και επανεγγραφή
13.  Θέμα 13ο: Διαγραφή οφειλής της εταιρίας Πειραιώς Multifin Α.Ε. από Βεβαιωμένο Χρηματικό Κατάλογο
14.  Θέμα 14ο: Διαγραφή οφειλής Σ.Κ. ΠΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. από Βεβαιωμένο Χρηματικό Κατάλογο και επανεγγραφή
15.  Θέμα 15ο: Διαγραφή οφειλής του ΣΑΡΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥ από Βεβαιωμένο Χρηματικό Κατάλογο και επανεγγραφή
16.  Θέμα 16ο: Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής προμηθειών που διενεργούνται με διαγωνισμό και απ’ ευθείας ανάθεση σύμφωνα με το άρθρο 28 του ΕΚΠΟΤΑ
17.  Θέμα 17ο: Ορισμός Δημοτικού Συμβούλου ως μέλος της επιτροπής παραλαβής – βεβαίωσης καλής εκτέλεσης εργασιών (παροχής υπηρεσιών) που διενεργούνται με διαγωνισμό και απ’ ευθείας ανάθεση σύμφωνα με το αρ. 67 του Π.Δ. 28/80 πλην οχημάτων
18.  Θέμα 18ο: Ορισμός Δημοτικού Συμβούλου ως μέλος της επιτροπής παραλαβής – βεβαίωσης καλής εκτέλεσης εργασιών (παροχής υπηρεσιών) και προμηθειών για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων – μηχανημάτων του Δήμου που διενεργούνται με διαγωνισμό και απ’ ευθείας ανάθεση σύμφωνα με το αρ. 67 του Π.Δ. 28/80
19.  Θέμα 19ο: Έγκριση υποβολής πρότασης έργου στα πλαίσια της πρόσκλησης της ΕΕΤΑΑ με τίτλο «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΤΑ»

Συνημμένα: Εισηγήσεις επί των θεμάτων

Οι κ.κ. Σύμβουλοι που επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα, μπορούν να λάβουν γνώση αυτών από τους φακέλους που τηρούνται στο Τμήμα Συλλογικών Οργάνων του Δήμου.
Η παρούσα να επιδοθεί στο Δήμαρχο και τα μέλη του Δ.Σ. και να αναρτηθεί, συντασσομένου σχετικού αποδεικτικού, στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου.

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

                                                     ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ

Κοινοποίηση
1.                 Γενικό Γραμματέα του Δήμου
2.                 Διευθυντές υπηρεσιών του Δήμου
3.                 Τμήμα συλλογικών οργάνων του Δήμου

4.                 Γραφείο ηχογράφησης πρακτικών

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Δύο σχολεία σε τροχιά εκτόξευσης


Δύο ελληνικά σχολεία, ένα στη Μυτιλήνη και ένα στην Κρήτη, βρίσκονται ανάμεσα στους εννέα φιναλίστ από όλη την Ευρώπη, του εκπαιδευτικού προγράμματος CanSat της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Το CanSat
Πρόκειται για έναν διαγωνισμό προσομοιώσεων πραγματικών δορυφόρων, με τους μαθητές και τους καθηγητές τους να σχεδιάζουν μία ολοκληρωμένη επιστημονική αποστολή σε μέγεθος μίας φιάλης αναψυκτικού (350ml). Έπειτα από την αρχική πρόκληση του σχεδιασμού όλων των υποσυστημάτων σε τόσο περιορισμένο όγκο, οι μαθητές ταξιδεύουν στις αρχές του καλοκαιριού στη Νορβηγία προκειμένου να δουν την αποστολή τους να εκτοξεύεται.
Ο πρώτος διαγωνισμός αυτού του είδους είχε πραγματοποιηθεί στην Αμερική το 1999, κι έκτοτε έχει επαναληφθεί πολλές φορές σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Η ESA πραγματοποιεί το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το 2010, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολείων ανά την Ευρώπη είναι έντονος με περισσότερες από 50 αιτήσεις να υποβλήθηκαν για φέτος.
Κάθε δορυφόρος που θα συμμετάσχει στο CanSat οφείλει να εκτελέσει μία πρωτεύουσα επιστημονική αποστολή, η οποία για το 2014 θα είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας του αέρα αλλά και της ατμοσφαιρικής πίεσης κατά την επιστροφή του δορυφόρου προς τη Γη. Οι μετρήσεις θα πρέπει να μεταδίδονται στους επίγειους δέκτες τουλάχιστον μία φορά ανά δευτερόλεπτο.
Επίσης, κάθε ομάδα θα πρέπει να επιλέξει και μία δευτερεύουσα αποστολή που θα εκτελέσει παράλληλα με την πρώτη. Ο στόχος της αποστολής αυτής διαφοροποιεί τους δορυφόρους μεταξύ τους.  
O Αρίσταρχος της Μυτιλήνης


Το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης λαμβάνει μέρος στο διαγωνισμό για τρίτη φορά, έχοντας μάλιστα κατακτήσει στο παρελθόν τη δεύτερη θέση. Οι δέκα μαθητές, με την καθοδήγηση του καθηγητή φυσικής κ. Γιώργου Κοντέλλη, σχεδίασαν τον Αρίσταρχο, ο οποίος πέρα από την πρωταρχική αποστολή, θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου θέσης μέσω GPS, ενώ θα εκτελέσει παρατηρήσεις του Ήλιου με τη βοήθεια ενός ρομποτικού μηχανισμού που θα τον εντοπίζει και θα προσανατολίζει προς αυτόν μια κάμερα και ένα φασματοσκόπιο. Τ

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ON LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ



Έρχεται το πρώτο σουπερμάρκετ αγροτών, χωρίς μεσάζοντες, που θα λειτουργεί στον Άγιο Στέφανο, τόσο με νωπά όσο και τυποποιημένα προϊόντα από 150 παραγωγούς, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα για online παραγγελίες και διανομή στο σπίτι.
Πρόκειται για μια ιδέα του επιχειρηματία Δημήτρη Κουτσολιούτσου, που μετά το "Γίνε Αγρότης", εφαρμόζει τώρα και στην Ελλάδα έναν θεσμό δοκιμασμένο στο εξωτερικό, τις αγορές παραγωγών, γνωστές ως farmer markets, όπου μικροί αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές.
Με τη διαφορά ότι η συγκεκριμένη αγορά θα είναι στεγασμένη, θα έχει σε πρώτη φάση έκταση 1.200 τ.μ., θα διαθέτει ράφια για τουλάχιστον 100 τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα, ενώ θα λειτουργεί καθημερινά ως σουπερμάρκετ, αλλά τα Σάββατα και ως λαϊκή αγορά με 40 πάγκους.
Ως περιοχή επελέγη ο Άγιος Στέφανος επειδή είναι εύκολη η πρόσβαση από την Εθνική Οδό και τα εγκαίνια του Farmers Republic, όπως ονομάζεται το εγχείρημα, έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου. Σημειωτέον ότι η έναρξη λειτουργίας της επιχειρηματικής αυτής ιδέας συμπίπτει χρονικά με τη θεσμοθέτηση των λαϊκών αγορών για παραγωγούς, καθώς τις ημέρες αυτές συζητείται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οπως λέει ο Δ. Κουτσολιούτσος στην
 εφημερίδα "Τα Νέα"
, το Farmers Republic θα λειτουργεί ως εξής: καταρχάς επιλέγονται οι αγρότες, οι οποίοι πρέπει να είναι κατ' επάγγελμα παραγωγοί και τα προϊόντα τους να είναι κατά προτίμηση βιολογικά (τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση της λειτουργίας), γι' αυτό και πρέπει να συνοδεύονται από σχετικές πιστοποιήσεις, οι οποίες και ελέγχονται.
Από την πλευρά της η επιχείρηση βάζει τον χώρο και τη διαχείρισή του, δηλαδή το σκέλος των logistics. Έναντι ενός ενοικίου, τα Σάββατα οι παραγωγοί θα διαθέτουν τα νωπά προϊόντα τους σε πάγκους, αφού τις ημέρες αυτές ο χώρος θα λειτουργεί και ως λαϊκή αγορά. Σε αυτήν οι καταναλωτές θα βρίσκουν νωπά προϊόντα προερχόμενα αποκλειστικά από γειτονικές περιοχές (π.χ. Αττική, Βοιωτία).
Και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, όπου ο χώρος θα λειτουργεί ως στεγασμένο παντοπωλείο, ένα είδος πρωτότυπου σουπερμάρκετ, η επιχείρηση θα φιλοξενεί στα ράφια τυποποιημένα προϊόντα αγροτών απ' όλη την Ελλάδα έναντι μιας μικρής προμήθειας.
Τέτοια προϊόντα θα είναι από ελαιόλαδα, τυροκομικά, αλλαντικά και κρέας, μέχρι μέλι, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά, σπιτικά γλυκά και είδη αρτοποιίας.
«Πρόκειται στην ουσία για ένα μοντέλο δίκαιου εμπορίου, με δίκαιες τιμές για τον καταναλωτή, αλλά και για τον αγρότη», λέει ο κ. Κουτσιολούτσος.
Ο χώρος θα διαθέτει και κουζίνα, όπου κάποιος θα μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα. Πέραν των παραπάνω, η επιχείρηση θα παρέχει στους παραγωγούς υπηρεσίες marketing και βελτίωσης των καλλιεργειών τους, καθώς συνεργάζεται με γεωπόνους, τεχνολόγους τροφίμων, φορείς ελέγχου και πιστοποίησης, εταιρείες διάθεσης σπόρων, αγροτικών εργαλείων, εξοπλισμού κ.ά.
Επίσης, σε ειδικές προθήκες στους πάγκους και στο σουπερμάρκετ θα παρουσιάζεται το βιογραφικό του κάθε παραγωγού, η μέθοδος καλλιέργειας και παρασκευής των προϊόντων του κ.ο.κ.
Τέλος, στον χώρο θα λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) μέσω του οποίου ο καταναλωτής θα μπορεί να παραγγέλνει ηλεκτρονικά τα προϊόντα της επιλογής του, κατά το μοντέλο του "Γίνε Αγρότης".

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΣΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Δέσμια των πολιτικών εξελίξεων είναι η αγορά του χρήματος στην χώρα μας.
Η πολιτική ρευστότητα οδηγεί την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα όταν μόλις λίγες ημέρες πριν διαχέονταν μεγάλη προσδοκία θετικών εξελίξεων. 
Σήμερα τα σενάρια που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και που φέρουν τις εξελίξεις με τον ερχομό της τρόϊκας σε αρνητικά πεδία, η χρηματαγορά γκρεμίζεται δίνοντας σήμα απομάκρυνσης.
Το ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης πριν την ώρα τους φαίνεται να δίνει μια νέα εικόνα στην αγορά.
Τα spreads σήμερα αυξάνουν τις αποδόσεις τους και βρίσκονται στο 7,8% όταν της Ισπανίας μειώνεται στα 5,1%.
Οι σχετικά υψηλές συναλλαγές από την περασμένη Πέμπτη με μικρής άνοδο ή πτώση στην χρηματιστηριακή αγορά δείχνει την φυγή κεφαλαίων κάτω από την πολιτική ρευστότητα για την οποία μίλησε έμμεσα και η κ. Lagard σήμερα.
Η Ελληνική οικονομία φαίνεται να μην μπορεί να ξεφύγει από τα δημοσιονομικά προβλήματα και την πολιτική αβεβαιότητα. Φουντώνουν οι φήμες για εκλογές σε μια περίοδο που η αγορά αναζητεί σταθερά στηρίγματα και δεν τα βρίσκει. Το κερδοσκοπικό χρήμα κάνει πολύ καλά την δουλειά του εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες αυτές και κερδοσκοπεί σε μεγάλο βαθμό. Οι μακροχρόνιες επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί. Δεν πιστεύουν ακόμη ότι η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Οι ανακοινώσεις περί πρωτογενούς πλεονάσματος δεν έπεισαν παρά μόνο συγκυριακά.
Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει ισορροπία στην αγορά αλλά δεν φαίνεται να το καταφέρνει. Κι αυτό έχει τις συνέπειές της.
Η εγχώρια εμπιστοσύνη προς της κυβέρνηση βρίσκεται στο ναδίρ.Σ΄αυτό αν προσθέσουμε τις δηλώσεις περί εκλογών είτε το 2015 είτε και συντομότερα, οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας περί της κοπής της πίτας και η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόϊκας επιτείνουν το κλίμα αβεβαιότητας. 
Οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τα κυβερνώντα κόμματα στα χαμηλά τους με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται κάτω το 3% και την ΝΔ στα επίπεδα κοντά στην Χρυσή Αυγή ξετυλίγουν νέες αρνητικές προοπτικές στην αγορά και στο πολιτικό προσκήνιο.
Όλα αυτά είναι τα τεκμήρια της πτωτικής εικόνας που έχουμε σήμερα στην αγορά. 
Να δούμε ποιοι θα επιβεβαιωθούν τελικά, οι αισιόδοξοι ή οι απαισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μπορεί να έχει ισχυρές απόψεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πολλά ζητήματα αλλά στο θέμα των τραπεζών είτε κάνει λάθος εκτιμήσεις είτε σκοπίμως ισχυρίζεται ορισμένα θέματα του τραπεζικού γίγνεσθαι. 
Δεν θα ισχυριστούμε ότι είναι ασαφής οι θέσεις του αλλά παρακολουθώντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα διαπιστώνουμε ανακρίβειες που μπορεί να εντάσσονται στην πρόκληση εντυπώσεων σε προεκλογική περίοδο.

Κατ΄αρχής ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το Ελληνικό δημόσιο επένδυσε άρα παρείχε 205 δις ευρώ στον τραπεζικό τομέα. Αυτό αν μη τι άλλο αποτελεί ανακρίβεια.
Η πραγματικότητα είναι η εξής: Το ΤΧΣ ως φορέας δημοσίου και υπεύθυνο για την διαχείριση των τραπεζικών κεφαλαίων άρα της επάρκειάς του, επένδυσε 39,5 δις ευρώ εκ των οποίων 26,5 σε πραγματικά κεφάλαια, 13 δις σε Funding gap και 4,4 δις απ΄ευθείας το Ελληνικό δημόσιο με την έκδοση των προνομιούχων μετοχών το 2009 (αν ενθυμούμαι καλά).
Επειδή οι όροι είναι άγνωστοι αναφέρουμε τι είναι το funding gap.  
Όταν κάποιες τράπεζες χωρίστηκαν σε good και bad προέκυψε διαφορά ανάμεσα στο ενεργητικό και το παθητικό τους. Το ενεργητικό περιλαμβάνει τα δάνεια και τις επενδύσεις της κάθε τράπεζας ενώ το παθητικό περιλαμβάνει τις καταθέσεις και τα κεφάλαιά τους. Το ΤΧΣ κάλυψε την διαφορά αυτή των χωρισμένων τραπεζών με 13 δις. Το κεφάλαιο αυτό βρίσκεται στο ενεργητικό των τραπεζών και αποτελεί υπαρκτή ρευστότητα και δεν κινδυνεύει να χαθεί. Μπορεί όμως αυτό το κεφάλαιο να ανακτηθεί από το Ελληνικό δημόσιο; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Πώς θα μπορούσε να ανακτηθεί. Με την δημιουργία κερδών των τραπεζών άρα αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους άρα παραγωγή χρήματος - κέρδους. Στην συγκεκριμένη συγκυρία φαίνεται αυτή η περίοδος να μην ευνοεί κάτι τέτοιο. 
Όμως η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθουν τα χρήματα αυτά στο Ελληνικό δημόσιο είναι αληθής και ρεαλιστική. Θα έλθει κάποια στιγμή αν και εφόσον η αγορά επανέλθει σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας. Αν, όμως, το τραπεζικό σύστημα εθνικοποιηθεί θα επανέλθει το κεφάλαιο αυτό; Μάλλον όχι και ίσως ποτέ!!!
Ένας άλλος όρος, επίσης, που ίσως δεν έχει κατανοηθεί και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στις εξελίξεις και πολιτικά και οικονομικά είναι ΄΄τα κόκκινα δάνεια΄΄. Ο όρος αναφέρεται σε δάνεια τα οποία έχουν ξεπεράσει τον κρίσιμο χρόνο των 90 ημερών που δεν έχουν εξυπηρετηθεί και εκτιμάται ότι δεν θα εξυπηρετηθούν ποτέ, τουλάχιστον με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς.
Όμως τα δάνεια δεν είναι όλα ΄΄κόκκινα΄΄. Πολλά των δανείων εξυπηρετούνται έστω και με καθυστερήσεις. 
Αυτός ο παράγοντας είναι μήλον της έριδος μεταξύ των τραπεζών και της τρόϊκας. .
Στον παράγοντα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά δεν απαντά αν και κατά πόσο θα τα διεκδικήσει και από που.  όταν επέλθει εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Τα 39,5 δις έχουν εγγραφεί στο δημόσιο χρέος και ζητείται να βρεθεί τρόπος να ανακτηθούν. Υπ΄αυτές τις συνθήκες φαίνεται να είναι αδύνατο. Πάντως με την εθνικοποίηση είναι βέβαιο ότι αυτά όλα χάνονται. Σε άλλη περίπτωση αν και εφόσον η αγορά ΄΄ισορροπήσει΄΄ κάτω από την λήψη μέτρων όχι είσπραξης αλλά ανάκτησης και αύξησης του ΑΕΠ είναι δυνατόν να επανέλθουν στο δημόσιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επομένως επιλέγει τον δρόμο της οριστικής απώλειας των χρημάτων αυτών.
Αν και εφόσον, λοιπόν, η αγορά ΄΄ισορροπήσει΄΄ είναι βέβαιο ότι κατ΄αρχήν το funding gap και οι προνομιούχες μετοχές επανέρχονται άμεσα.
Δεύτερον. Αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίων με την συμμετοχή ΄΄εισαγόμενου΄΄ χρήματος αφού στην χώρα δεν υπάρχουν ή δεν επιθυμεί να επενδυθεί στον τομέα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια με αύξηση της δυνατότητάς των να μετακυλήσουν το χρήμα στην αγορά ώστε να δοθεί στην πραγματική οικονομία και άρα θα επιστρέψει με κέρδη.
Το ζήτημα όμως είναι πως θα επιτευχθεί μια αύξηση κεφαλαίου σε σημερινή τράπεζα όταν ήδη είναι κρατικοποιημένες; Ποιος θα αποφασίσει να συμμετάσχει όταν το ίδιο το κράτος φέρεται ως αναξιόπιστο;
Η περίπτωση της κυοφορούμενης αύξησης κεφαλαίου της Eurobank στην οποία αναφέρθηκε και ο κ. Τσίπρας θα είναι η μεγάλη δοκιμασία του τραπεζικού συστήματος αν βέβαια αποφασιστεί επιτέλους. Είναι συνδεδεμένη με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών, τα οποία γνωρίζουν τα κόμματα, δεν γνωρίζει η αγορά κι επομένως οι εν δυνάμει επενδυτές.
Ποιος θα επενδύσει όταν γνωρίζει ότι το πολιτικό σύστημα είναι σε πλήρη ρευστότητα. Κλονίζεται η κυβέρνηση, εκλογές έρχονται ίσως και εθνικές. Κλίμα κάθε άλλο παρά ήρεμο που απαιτεί η αγορά των υπό επένδυση κεφαλαίων.
Με χίλια βάσανα η διοίκηση της Eurobank ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει την επιτυχία της αύξησης κατά 2,2 δις περίπου. 
Όμως το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι μόνο, δεν είναι ανεξέλεγκτο, δεν κινείται από τις δικές του στρατηγικές κατευθύνσεις. Είναι ελεγχόμενο από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM, εργαλείο της ΕΚΤ.
Και ποιος είναι αυτός ο μηχανισμός και ποιος ο ρόλος του;
Απ΄αυτόν τον μηχανισμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντλούσε ρευστότητα με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου. Αυτές οι εγγυήσεις δόθηκαν στις τράπεζες και δεν αποτελεί πραγματική ρευστότητα όπως υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που συμπεριλαμβάνει στα 205 δις και τις εγγυήσεις. Αυτές δεν υπερβαίνουν τα 90 δις αθροιστικά και το λέμε αυτό γιατί πολλές απ αυτές έχουν ανανεωθεί μετά τις λήξεις τους.
Δείτε τώρα πως μπορεί να ενεργοποιηθεί το bail in αν τελικά εθνικοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. 
Η Eurobank μετά την αναθεώρηση της έκθεσης της Blackrock, τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για να υπάρξει η ανάλογη επάρκεια, απαιτούμενη από τους κανόνες του ESM και της ΕΚΤ είναι περίπου 9,4 δις, που προέκυψαν από πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου 5,8 δις, 2, 2 δις η νέα αύξηση κεφαλαίου, 550 εκατομ στο ΤΤ που απορρόφησε και 550 εκατομ. από την Proton. Αυτά τα κεφάλαια πως θα  εξασφαλιστούν; Η κατεύθυνση θα στραφεί προς τους μετόχους ή τους....καταθέτες (σύμφωνα και με τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ). Τ σημαίνει αυτό; Πανικός στην αγορά των καταθέσεων. Το συλλαμβάνουμε; Νέες εκροές ΄΄παρκαρισμένων΄΄ κεφαλαίων ως καταθέσεις από τις τράπεζες.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και ένα δίκιο σε κάποιο σημείο της θεώρησής του. Ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιείται το τραπεζικό σύστημα με την συμμετοχή του Ελληνικού λαού και που έχει ενσωματωθεί στο δημόσιο χρέος και από την άλλη να χρηματοδοτούνται χρεοκοπημένες επιχειρήσεις του εκδοτικού χώρου. Ναι ασφαλώς υπάρχει δίκιο. σ΄αυτό. Όμως οι τράπεζες που έχουν ήδη χρηματοδοτήσει τις ίδιες αυτές επιχειρήσεις στο παρελθόν, τα χρήματά τους δεν θα τα πάρουν ποτέ πίσω γιατί αυτόματα όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα κηρύξουν πτώχευση. Προτιμούν, λοιπόν, σ΄αυτή τη φάση να στηρίξουν με την χρηματοδότηση και με την ελπίδα να ορθοποδήσουν κάποια στιγμή.

Ένα τελευταίο. Πρέπει να διακρίνουμε το εξής. Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά προβληματικά δεν ευθύνεται το τραπεζικό σύστημα. Ευθύνεται το κράτος, που δημιούργησε το πρόβλημα με το PSI. με τα ΄΄σκουπίδια΄΄ ομόλογα, τα οποία απαξιώθηκαν και φορτώθηκαν στην ΕΚΤ. Δεν συζητούμε για τα ΄΄κόκκινα΄΄ αλλά αυτά που συμπεριλαμβάνονται στον όρο NPLs.
Τελικά ανα αναγνωρίσουμε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν χρεοκόπησε την χώρα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Το κράτος χρεοκόπησε το τραπεζικό σύστημα χωρίς να σημαίνει ότι είναι άγγελοι προστάτες οι τράπεζες, στις οποίες μπορεί κανείς να φορτώσει πλήθος λαθών και κινήσεων ανεπίτρεπτων απέναντι στον λαό.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε άλλο άρθρο μας πριν λίγες ημέρες, ο τραπεζικός χώρος θα βρίσκεται υψηλά στην αντζέντα του πολιτικού προεκλογικού λόγου των κομμάτων - μονομάχων στην αρένα της διεκδίκησης της εξουσίας. Οφείλουμε, όμως, εμείς, που είμαστε θεατές αυτής της διαμάχης να είμαστε ενημερωμένοι ώστε να διακρίνουμε ποιος λέγει την αλήθεια και ποιος προσπαθεί να παραπλανήσει. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της γραφής αυτού του άρθρου και που δεν γνωρίζουμε αν το πετύχαμε ή όχι.

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΤΑ ΤΙΣ 25 ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Με εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τις διευθύνσεις Βθμιας εκπαίδευσης ότι το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων θα αρχίσει μετά τις 25 Μαϊου εξ αιτίας των διπλών εκλογών, Ευρωεκλογές και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα το υπουργείο υπενθυμίζει την απόφαση όπου οι επιλογές των σχολών Αστυνομίας δεν θα υπάρχουν στο φετινό μηχανογραφικό. Είναι πιθανό, όμως, η τρόϊκα να δεχθεί να υπάρχει η επιλογή αλλά οι επιτυχόντες θα πρέπει να αναμένουν δύο χρόνια μέχρι να εισαχθούν στην σχολή και να αρχίσουν τα μαθήματα.
Επίσης, επειδή το σύστημα των εξετάσεων αλλάζει με τους μαθητές που βρίσκονται σήμερα στην Α΄Λυκείου, δικαίωμα να συμμετέχουν με το 10% θα έχουν οι φετινοί τελειόφοιτοι μόνο μια φορά αυτή του 2015. Από εκεί το σύστημα αλλάζει και θα υποχρεωθούν να συμμετέχουν κανονικά όπως και οι τελειόφοιτοι του 2016.

ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ

Θα προσπαθήσουμε να δημοσιεύουμε τις πιο σημαντικές ομιλίες - εκδηλώσεις που θα γίνονται στην Αθήνα ή ακόμη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, που εκτιμούμε ότι έχουν μεγάλη αξία να παρακολουθήσει κανείς. 
Παρακολουθούμε κάθε ημέρα πολλές επιστημονικές ιστοσελίδες που έχουν ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να μοιραστούμε αυτές τις δράσεις με όποιους θα ήθελαν να έχουν ενημέρωση και πιθανόν θα ήθελαν να παρακολουθήσουν. Σε πολλές απ αυτές και στις δυνατότητες που μας δίνει ο ελεύθερος χρόνος μας, βρισκόμαστε εκεί.
Σήμερα σας ενημερώνουμε για τρείς πολύ σημαντικές (για μας πάντα και ίσως για άλλους) εκδηλώσεις. Παραθέτουμε τις επίσημες ανακοινώσεις αυτές που μας απέστειλαν ή αυτές που βρήκαμε ψάχνοντας. Δυστυχώς οι δυο γίνονται την ίδια ημέρα. Εμείς θα βρεθούμε μάλλον σ΄αυτή του Δήμου Μοσχάτου.
Επίσης  6-9 Μαρτίου θα γίνει το Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Τόπος διενέργειας το Ναύπλιο. Να τονίσουμε ότι η Ένωση οργανώνει τα συνέδριά της κάθε φορά σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας ώστε να δοθεί η ευκαιρία να μάθουν όλοι οι Έλληνες τις δράσεις των Ελλήνων Φυσικών. Θα βρεθούμε, επίσης, στο συνέδριο στο Ναύπλιο, όπου εκτιμούμε ότι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Άλλωστε μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα και από το κύριο θέμα του συνεδρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες αν κάποιος επιθυμεί είμαστε στη διάθεσή του.

  15ο Πανελλήνιο Συνέδριο  της  Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Nαύπλιο,6-9 Μαρτίου 2014 
Σύγχρονη Φυσική και Κοινωνία
Επιτεύγματα – Τεχνολογία – Έρευνα
Mε τη συνδιοργάνωση  της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ναυπλιέων και της Διεύθυνσης  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδoς  και σε συνεργασία με το τμήμα Φυσικής του  ΕΚΠΑ, το τμήμα Φυσικής  του Πανεπιστημίου Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Χώρος Διεξαγωγής: Παλιό Βουλευτικό(Πρώτη Βουλή)
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων  
 ΔΕΥΤΕΡΗ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τα Πανελλήνια Συνέδρια της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) είναι θεσμοθετημένα από την πολιτεία και διεξάγονται ανά διετία με τη συνδρομή  του Υπουργείου  Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Την προσεχή Άνοιξη 6-9 Μαρτίου οργανώνεται το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής στο Ναύπλιο, με αντικείμενο: «Σύγχρονη Φυσική και Κοινωνία:. Επιτεύγματα – Τεχνολογία – Έρευνα», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελ/σου και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδος. Το συνέδριο φιλοδοξεί να προσεγγίσει τις νεότερες τάσεις και τεχνολογίες που αναδύονται στη Σύγχρονη Φυσική μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα,  επιστημονικές εισηγήσεις, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, προφορικές ή αναρτημένες ανακοινώσεις, εργαστηριακά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (WORKSHOPS) καθώς επίσης και ειδικές συνεδρίες (Ελληνογερμανική Αγωγή, ΠΑΝΕΚΦΕ, Ερευνητικές Εργασίες Projects) Ο διεπιστημονικός και πολυθεματικός χαρακτήρας του συνεδρίου πλαισιώνεται από τη συμμετοχή διακεκριμένων, στα πεδία δράσης τους, επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και  σκοπό έχει να συμβάλει τόσο στη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιστημόνων αλλά και στην αναβάθμιση της ενημέρωσης σε επίπεδα σύγχρονης, πρωτότυπης γνώσης.  
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
1. Βασικά θέματα Φυσικής
2.Φυσική του Διαστήματος
3. Εφαρμοσμένη Φυσική
4.Φυσική στην εκπαίδευση
5.Φυσική Φιλοσοφία και Τέχνη
6.Οικονομική Φυσική  
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Αναστασόπουλος Βασίλειος, Καθηγητής Τμ. Φυσικής Πάτρας
Αυγολούπης Σταύρος, Καθηγητής Τμ. Φυσικής ΑΠΘ
Βάρβογλης Χάρης, Καθηγητής Τμ. Φυσικής ΑΠΘ
Βαρώτσος Παναγιώτης, Καθηγητής Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ
Γαζής Ευάγγελος, Καθηγητής Σχολής ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ
Δανέζης Μάνος, Επ. Καθηγητής Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ
Δημοβασίλη Ευαγγελία, Ερευνήτρια στο CERN
Δρυς Εμμανουήλ, Ομ. Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Ζερεφός Χρήστος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκός
Κατσανέβας Σταύρος, Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου PARIS VII
Κορατζίνος Μιχάλης, Ερευνητής στον τομέα Σωματιδιακής Φυσικής, CERN
Κροντηράς Χριστόφορος, Καθηγητής Τμ. Φυσικής Πάτρας
Λιγομενίδης Πάνος, Καθηγητής, Ακαδημαϊκός
Λόντος Χαράλαμπος, Καθηγητής Τμ.Φυσικής ΕΚΠΑ
Mακροπούλου Μυρσίνη, Αν. Καθηγήτρια Σχολής ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ
Μουσάς Ξενοφων, Καθηγητής Τμ.Φυσικής ΕΚΠΑ
Νιάρχος Παναγιώτης, Καθηγητής Τμ.Φυσικής ΕΚΠΑ
Παπαδόπουλος Περικλής, Αστροφυσικός, ΝΑΣΑ
Πράντζος Νικόλαος, Καθηγητής Πανεπιστημίου PARIS VII, Διευθυντής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Γαλλίας CNRS
Σεραφετινίδης Αλέξανδρος, Καθηγητής ΕΜΠ
Σιμόπουλος Διονύσης, Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου
Σπυρίδης Χαράλαμπος, Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Σταυρόπουλος Γεώργιος, Επιστημονικός και Διοικητικός Υπεύθυνος των εγκαταστάσεων του ΙΠΣΦ στην Πύλο
Σκορδούλης Κώσταντίνος,Παιδαγωγικό Τμήμα  ΕΚΠΑ
Τόμπρας Γεώργιος, Πρόεδρος Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, Καθηγητής
Τσιτομενέας Στέφανος, Β ΄Αντιπρ. Ε.Ε.Φ. Oμ. Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά
Τσεσμελής Εμμανουήλ, Ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο CERN
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος: Ζερεφός Χρήστος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Αθανασάκης Μ. Αρτέμης, Μ.Sc,M.Rd,M.Ed, Kαθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών
Ασημακόπουλος Δημοσθένης, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ, π. Πρύτανης ΕΚΠΑ
Βαβουγυιός Διονύσιος, Αν. Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας
Δανέζης  Εμμανουήλ, Επικ. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ
Θεοδοσίου Ευστράτιος , Αν. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ
Καλκάνης Γεώργιος, Παιδαγωγικό Τμήμα, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Κώτσης Κωνσταντίνος, Αναπλ. Καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων
Μουσάς Ξενοφών, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ
Μακρόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Δ/της Ινστιτούτου Σεισμολογίας ΕΑΕ
Παπαδόπουλος Γεώργιος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Τσιτομενέας Στέφανος, Β΄Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Φ, Ομ. Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος: Φιλντίσης Παναγιώτης, Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΕΦ, Διευθυντής Σχολικής Μονάδας
Γιαννούλη Θέκλα, Φυσικός Β/θμιας Εκπαίδευσης
Ζαχαρόπουλος Ζαχαρίας,Β/θμιας Εκπαίδευσης
Eλμαλής Ελευθέριος,Φυσικός Ιδιωτικής Εκπαίδευσης
Κασίδης Αθανάσιος, Φυσικός Β/θμιας Εκπαίδευσης
Κολέτσιος Γεώργιος, Φυσικός Β/θμιας Εκπαίδευσης
Κιουρή Χαρίκλεια, Φυσικός Β/θμιας Εκπαίδευσης
Κλειδέρη Παρασκευή, Φυσικός M.Sc., Μέλος Δ.Σ. ΕΕΦ
Μαλάκος Σταμάτης, Φυσικός Β/θμιας Εκπαίδευσης
Μανουσάκη Κλεοπάτρα, Φυσικός Β/θμιας Εκπαίδευσης
Σαμπράκος Εμμ., Φυσικός Β/θμιας Εκπαίδευσης
Τσεφαλάς Κων/νος, Φυσικός Β/θμιας Εκπαίδευσης, Γεν. Γραμματέας ΕΕΦ
Χριστακόπουλος Ιωάννης, Φυσικός Β/θμιας Εκπαίδευσης
Xατζηκυριάκου Νίκη,Φυσικός Β/θμίας Εκπαίδευσης
Χονδρογιάννη Μαίρη, Φυσικός Β/θμιας Εκπαίδευσης, Ειδ. Γραμματέας ΕΕΦ 
Xατζηιωακειμίδης Ανέστης,Φυσικός Β/θμιας Εκπαίδευσης 
TOΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βεργοπούλου  Σοφία Φυσικός Β/θμίας Εκπαίδευσης
Διδασκάλου  Καίτη  Φυσικός Β/θμίας Εκπαίδευσης
Καλαϊτζής Βαγγέλης Φυσικός Β/θμίας Εκπαίδευσης
Μανουσάκη Κλεοπάτρα Φυσικός Β/θμίας Εκπαίδευσης
Σπυροπούλου Γιάννα Φυσικός Β/θμίας Εκπαίδευσης
Τραχίλης  Χρήστος Φυσικός Β/θμίας Εκπαίδευσης
Τσακάλης Σταύρος Φυσικός Β/θμίας Εκπαίδευσης
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ   ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ   30/10/2013
ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
1. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να πάρουν μέρος με προφορική ανακοίνωση-εισήγηση στο Συνέδριο πρέπει να αποστείλουν τα βασικά στοιχεία της ανακοίνωσης τους (Τίτλος, Περίληψη, Θεματική Ενότητα), με το ονοματεπώνυμο καιτην ιδιότητά τους (π.χ. καθηγητής Β/θμιας Εκπ/σης), το αργότερο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2013 , με e-mail στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών, στη διεύθυνση: eef@otenet.gr, υπόψη κας Γεώργα Αναστασίας. Η περίληψη της ανακοίνωσης να είναι σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο .doc ή .pdf) και να μην ξεπερνά τις 1-2 σελίδες. Να είναι γραμμένη σύμφωνα με το πρότυπο-περίληψης που επισυνάπτεται και να αποσταλεί το αργότερο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2013.
2. Το συνολικό κείμενο της ανακοίνωσης-εισήγησης, θα πρέπει επίσης να αποσταλεί όπως περιγράφεται παραπάνω για την περίληψη, το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2013.
3. Για την περίληψη και το συνολικό κείμενο της εργασίας, να χρησιμοποιηθεί γραμματοσειρά Times New Roman μεγέθους 12pt. (στιγμές), διάστημα παραγράφου πριν και μετά 6pt. (στιγμές) και διάστιχο 1,5 γραμμή.



ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ       ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ
HΜΕΡΙΔΑ
 ΣΥΓΧΡΟΝΗ  ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΩΝ  ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ  27 Iανουαρίου  2014  , ΩΡΑ 18.30 -21.00
Πολιτιστικό Κέντρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” στο Μοσχάτο
 Κωνσταντινουπόλεως, Σολωμού και Ομήρου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18.30 -18.45    Χαιρετισμοί
                         Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ευθυμίου Ανδρέας
                         Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Φ ,Φιλντίσης Παναγιώτης

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ:  Φιλντίσης Παναγιώτης, Ελμαλής Λευτέρης
ΟΜΙΛΙΕΣ
18.45 - 19.30   Θεοδοσίου Ευστράτιος, Αν. Καθηγητής Αστροφυσικής Παν/μίου Αθηνών
Θέμα: «Τα άστρα και οι μύθοι τους »
19.30-20.00 Γραμματικάκης Ιωάννης, Αν. Καθηγητής Φυσικής Στερεάς Κατάστασης Παν/μίου Αθηνών
 Θέμα: «Φαντασιακή δόμηση της Φυσικής»
20.00-20. Moυσάς Ξενοφών, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής Παν/μίου Αθηνών
Θέμα: «15 χρόνια του  ηλιακού ραδιοφασματογράφου Άρτεμις»

20.30-21.00   Ερωτήσεις

21.00  Λήξη Εκδήλωσης

Είσοδος ελεύθερη
  
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αλμπάνης Ευάγγελος, Αθανασόπουλος Παναγιώτης, Γεώργα  Αναστασία, Zωγοπούλου Δήμητρα, Ελμαλής Λευτέρης, Φιλντίσης Παναγιώτης

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...