Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 (ΣΥΝΈΧΕΙΑ 1)

Έχοντας μεγάλη αγωνία γι΄αυτά που είχε να μου πει ο άγνωστος της χθεσινής συνάντησης του τηλεφώνησα και ζήτησα συνάντηση. Κι έγινε. ήδη είμαστε σ΄ένα καφέ. Πήραμε το αυτοκίνητο και αλλάξαμε περιβάλλον να αφήσουμε πιο ελεύθερη την σκέψη.
-Καλησπέρα, φίλε. Δεν άργησα να σε καλέσω. Έχω αγωνία άλλωστε να σου πω την αλήθεια διακρίνομαι για τις αγωνίες μου.
-Καλησπέρα και σε σένα. Πράγματι βλέπω την αγωνία πάνω σου. Ξέρεις με αποκάλεσες φίλο. Δεν θεωρώ ότι είμαστε φίλοι. 
-Με προσβάλλεις. Η προσφώνηση φίλος είναι αγαθή, όμορφη. Γιατί ενοχλήθηκες; Μήπως δεν πιστεύεις στην φιλία;
-Ακριβώς. Όχι δεν πιστεύω στην φιλία. Στρέβλωση της αλήθειας, υποκριτική θέση. 
-Καλά. Θα μπορούσα να σου ζητήσω ανάλυση σ΄αυτό αλλά το θέμα μας σήμερα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών, οι πολιτικές εξελίξεις, το μέλλον. Πρέπει να σου πω ότι τους διαλόγους αυτούς θα τους δημοσιοποιήσω. Ήδη τον πρώτο διάλογο τον ΄΄έδωσα΄΄, σε πειράζει;
-Τι να με πειράξει. Έχω να φοβηθώ κάτι; Ο φόβος κάνει τους ανθρώπους να κρύβονται. Έχουμε δημοκρατία και ο καθένας πιστεύει ό,τι επιθυμεί. Πάνε οι εποχές που έκρυβαν την εφημερίδα οι άνθρωποι για να μην στιγματιστούν. 
Αλλά εσύ συνεχώς με ρωτάς. Για πες μου εσύ τι είσαι, τι έχεις κάνει, έχεις ταυτότητα;
-Λοιπόν καλά λες δεν έχω συστηθεί. Είμαι κι εγώ σαν κι εσένα και καθημερινά αγωνίζομαι και ψάχνω να βρω τις ισορροπίες. Πέρασα μια μικρή περιπέτεια  υγείας αυτές τις ημέρες και πάλι δεν το βάζω κάτω. Προσπαθώ να είμαι όρθιος.
-Τώρα είσαι καλά;
-Θα δείξει. Αλλά ας πάμε στην κουβέντα μας. Θα πρέπει να εμφανίζω ονόματα στους διαλόγους. Σκέφθηκα πολύ τι ονόματα να χρησιμοποιήσω. Εσύ πρώην Νεοδημοκράτης, σήμερα Συριζαίος. Μήπως βρέθηκες και σε άλλο κόμμα;
-Δυστυχώς ναι. Πέρασα κι από το Πασοκ. Εποχές δοξασμένες,με Ανδρέα, με Άκη, με Γιάννο και άλλους! Μην το ψάχνεις και πολύ. Άλλη δυστυχία, κεφάλαιο της ζωής μου που δεν θέλω να θυμηθώ.
-Λοιπόν, θα σε αποκαλώ εδώ συριζονουδίτη και για συντομία ΣΥΝΔ. Τι λες;
-Δεν με πειράζει. Εσένα σε βαφτίζω Ερευνίτη. Να βρίσκουμε και καινούριες λέξεις,τι λες κι εσύ.
-Κι εμένα δεν με πειράζει. Πάμε,λοιπόν. Έλεγες χθες ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα κρατήσει και πολύ. Γιατί;
ΣΥΝΔ: Άκου. Πιστεύω σε ιδεολογίες. Όλα τα κοινωνικά κινήματα είχαν την ρίζα τους στην ιδέα. Ιδέα που γεννήθηκε από κάποιους που τις υποστήριξαν, έδωσαν μάχες, πολλές φορές με αίμα (δυστυχώς). Είχαν κάτι νέο να πουν, είχαν μια ολοκληρωμένη, εμπεριστατωμένη ιδέα. Δεν αντέγραψαν κανένα, απέδωσαν εκείνο που γέννησαν. Εδώ πιστεύω ότι αυτό που έβγαλε η κάλπη δεν είναι κάτι νέο. Είναι μια αντιγραφή και μάλιστα σε πολλά σημεία κακή, πολλών άλλων ιδεών. Ξέρεις θα μπορούσα να επικαλεστώ συνθήκες αμοραλισμού και χάους.
ΕΡΕΥΝ: Μην μιλούμε για χάος. Το χάος είναι κι αυτό μια κατάσταση,που μέσα του κρύβει κανόνες και νόμους. Άλλωστε πως ορίζεται μια κατάσταση. Με βάση κάποιους κανόνες,που αν ικανοποιούνται εντάσσεται κανείς στην κατάσταση. Το χάος συντονίζεται με την αναρχία; 
ΣΥΝΔ: Όχι νομίζω πως είναι διαφορετικά πράγματα. 
ΕΡΕΥΝ: Δηλαδή να υποθέσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια περίπτωση χάους; 
ΣΥΝΔ: Νομίζω πως ναι. Δεν έχει σημασία αν απέκτησε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό. Έχει βαρύτητα  αν συγκίνησε αυτό το ποσοστό από την ιδέα. Δεν είχε καμιά ιδέα ούτε θα αποκτήσει. Θεωρώ ότι είναι μια συγκυριακή κατάσταση όπου ο αντίλογος και η αντίδραση αποτέλεσε το ερέθισμα για την συσσώρευση. Δεν κυριάρχησε κάτι νέο,κάτι προκλητικό, κάτι που να πατάει πάνω σε μια πρόταση ευδαιμονίας. Ξέρεις τα κινήματα,οι ιδέες έχουν επίκεντρο την βελτίωση της ζωής του ανθρώπου, την χρήση και διαχείριση της δυναμικής του για να δημιουργηθεί υπεραπόδοση. Αυτή προκύπτει από την προσθετική ιδιότητα όπου η κοινή επιθυμία γιγαντώνει το αποτέλεσμα. Γι΄αυτό κινήματα από τον μεσαίωνα στηρίζονταν στον συντονισμό, άρα στην κοινή επιθυμία για συγκεκριμένη ιδέα, για κάτι άλλο καινούργιο. Έτσι όλοι αναζητούσαν τους πολλούς, να τους συντονίσουν κάτω από τον κοινό στόχο αφού πρώτα θα τους γνώριζαν την ιδέα. Εδώ δεν υπήρξε καμιά ιδέα. Επικαλούνται την αριστερά. Είναι αριστερό κίνημα; Μα η αριστερά φαίνεται να εκφράζεται μέσα από πολλές ομάδες. Μεταξύ τους δεν φαίνεται να έχουν σχέση. Ή να το πω καλύτερα το κάνουν να μην φαίνεται. Βλέπεις εισέρχεται το...συμφέρον, ατομικό, μικροομαδικό, ποταπό πολλές φορές.
ΕΡΕΥΝ: Θες να πεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όντας μια αριστερή πλευρά δεν έχει καμιά σχέση με το ΚΚΕ; 
ΣΥΝΔ: Ακριβώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ιστορικά είναι παιδί του ΚΚΕ, αποσπάστηκε κάτω από διαφοροποιημένες σκέψεις που δεν αποτέλεσαν μια νέα ιδέα αλλά κάτι ανομοιογενές απρόσωπο και κάπου συμφεροντολογικό ρεύμα. Οι αρχικοί υποκινητές μπορεί να πίστευαν σε ένα εκσυγχρονισμό της κομμούνας και το πάλεψαν αλλά αυτό εκφυλίστηκε υποκινούμενο από συμφέροντα.
Έτσι προέκυψαν οι συνιστώσες. Από την εμφάνισή τους σιγούρεψε η αποτυχία.
ΕΡΕΥΝ: Υπάρχουν,όμως, φωνές με αίσθηση στον ΣΥΡΙΖΑ. 
ΣΥΝΔ: Ναι με αίσθηση,όχι με αισθητική, δυστυχώς. Νεοφερμένοι, μόλις χθες ήταν σε άλλη γη σε άλλα μέρη και σήμερα θα καταλάβουν σημαντικά αξιώματα στην κυβέρνηση να οδηγήσουν ένα λαό που δεν τον ξέρουν ούτε κι αυτός τους ξέρει. Για παράδειγμα, Ο Βαρουφάκης δεν είναι ένας αλεξιπτωτιστής; Εμφανίστηκε μακρινός σύμβουλος του Τσίπρα, τον έδειξαν τα κανάλια πέντε έξ φορές εκφράζοντας υποτίθεται ανατρεπτικές ιδέες, που,όμως, στην διαχείριση. Δεν ήταν κάποια ιδέα Σήμερα ο Βαρουφάκης βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία. βλέπεις πως η εξουσία συσσωρεύει, προκαλεί;;!!
ΕΡΕΥΝ: Δηλαδή ο Βαρουφάκης αν έβλεπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κέρδιζε τις εκλογές δεν θα ήταν στην Ελλάδα αλλά θα συνέχιζε την πορεία του στην Αμερικάνικη κοινωνία. Εκεί θα έβρισκε πεδίο δράσης όχι ιδεολογικής ικανοποίησης αλλά υλικής ευφορίας. Γιατί διάλεξε αυτή την κοινωνία να σπουδάσει και να φωνασκεί; Είναι ένα ερώτημα.  Ήλθε εδώ, να συντονιστεί με τους άλλους που αγωνίζονταν πολλά χρόνια, Λαφαζάνης, Σκουρλέτης, Στρατούλης και άλλοι. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί. Μόνο ένα, την εξουσία. Και για να μην παρεξηγηθώ. Ούτε πρωτοφανές είναι ούτε μεμπτό για την χώρα μας.Η ιστορία είναι γεμάτη από πλήθος παραδειγμάτων. Αυτά υπονόησες πριν, σε ερμήνευσα καλά;
ΣΥΝΔ: Ναι έτσι νομίζω και δεν θα παρεξηγηθείς. Άλλωστε δημοκρατία Ελληνική έχουμε.
ΕΡΕΥΝ: Ωπ, τι σπόντα ήταν αυτή; Εννοείς κάτι;
ΣΥΝΔ: Ναι εννοώ και θα στο πω στα ίσα.  Η δημοκρατία είναι πολίτευμα, ένα σύστημα με κανόνες
όπως όλα τα πολιτεύματα. Στην Αθήνα του Περικλή που επικαλούμαστε όλοι υπήρχαν κανόνες, αρχές λειτουργίας. Εδώ μπορείς να μου πεις ποιοι είναι οι κανόνες; Επιβάλλονται κανόνες μόνο στον λόγο όχι στην πράξη, όχι στην λειτουργία του πολιτεύματος. Αν δηλαδή εκφράσεις κάτι μη αρεστό είσαι ο....φασίστας, ο... ακραίος, ο...δεν ξέρω τι. Όμως η δικαιοσύνη, η διανομή του πλούτου, η φορολογία, η ικανότητα, η αξιοσύνη, η διαφορετικότητα δεν είναι συστατικά της δημοκρατίας. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, γιατί δεν έχουμε δημοκρατία; Θα σου και κάτι άλλο πιο προκλητικό. 
Η Γερμανία λειτουργεί σε δημοκρατικό περιβάλλον. Δεν αμφισβητείται. Όμως τα ακραία κόμματα είναι εκτός νόμου!!! Πως το βλέπεις αυτό; Εδώ ακραία κόμματα είτε συνιστώσες τους μπήκαν στη....Βουλή!!! Νομίζω ότι η λειτουργία της δημοκρατίας χωρίς κανόνες είναι ασυδοσία.
Μονότερμα σε πήρα!!
ΕΡΕΥΝ: Καλά τα λες νομίζω. Δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδια του την σύνθεση, θα οδηγηθεί στην αποτυχία, θα σκοντάψει. Θεωρείς ότι θα κάνει τις κωλοτούμπες του;
ΣΥΝΔ: Μα ασφαλώς. Ήδη έχει άπειρες ως τώρα. Σκέψου από που ξεκίνησε, φαντάζομαι να θυμάσαι. Σκίζουμε με ένα νόμο τα μνημόνια, το ευρώ δεν είναι φετίχ, να βγούμε από το ΝΑΤΟ, αν δεν συμφωνούν οι δανειστές μας στο πρόγραμμά μας θα τους κεράσουμε ένα καφέ και θα τους διώξουμε!!  Σήμερα τι λέει, μέσα στο ευρώ θα μείνουμε, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας διώξει, θα αναγνωρίσουμε τις υποχρεώσεις μας, θα εξυπηρετήσουμε το χρέος, θα προσπαθήσουμε να το κουρέψουμε κι αν δεν το πετύχουμε θα το διαχειριστούμε καλύτερα από τους προηγούμενους.
Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης τι ήταν; Μια πρόταση διαχείρισης. Τακτοποίησης των πόρων με άλλη σκοπιά. Αυτό το πρόγραμμα αποτέλεσε για τον ΣΥΡΙΖΑ μανιφέστο τελικά. Απαξιώθηκε και η έννοια του μανιφέστο!!
ΕΡΕΥΝ: Ισχυρίζεσαι ότι λεφτά υπάρχουν; Θα βρεθεί λύση στην οικονομία;
ΣΥΝΔ: Είναι σίγουρο ότι βραχυπρόθεσμα θα βρεθούν οι λύσεις. Θα λειτουργήσουν μαθηματικά με τεθλασμένες. Θα θολώσουν τον πολίτη. Ή μάλλον θα το μπερδέψουν για να προκύψει ο πλουραλισμός, η πολυφωνία και η πολυδιάσπαση. Θα εξυπηρετηθούν κάποιες ανάγκες, θα δοθούν κάποιες λύσεις. Τελικά θα προχωρήσουμε λίγο, θα δοθεί η αίσθηση ότι βελτιώθηκε η κατάσταση. Όταν διαπιστωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπραξε τα δέοντα, τα ικανά θα επέλθει και πάλι η ανωμαλία, η αμφισβήτηση, οι νέες εκλογές,άλλες αλλαγές.
ΕΡΕΥΝ: Και τα άλλα κόμματα; Τι θα γίνουν. 
ΣΥΝΔ: Σκέφτομαι ότι τα περισσότερα δεν θα υπάρχουν. Η ΝΔ θα είναι δύο νέα κομμάτια, οι Ανελίτες θα σκορπίσουν,οι Δημαρίτες θα αφομοιωθούν, οι γαπίτες θα πάνε σπίτι τους ή θα βρεθούν ως βοηθητικό προσωπικό σε άλλους!! Οι αλλαγές στην διακυβέρνηση θα δώσει αφορμή να εξαφανιστούν κάποιοι. Οι έχοντες ηλικία άνω των 55 στο πολιτικό προσωπικό δεν θα φανούν πουθενά στις επόμενες εκλογές.
ΕΡΕΥΝ:  Μελλοντολόγος είσαι; Αλλά νομίζω πως και πάλι θα συμφωνήσω μαζί σου. Θα ανατρέξω και πάλι στην ιστορία. Είναι αλήθεια ότι οι εκλογές ήταν πάντα η σκούπα, που μαζεύει τα σκουπίδια και τα πετάει στα άχρηστα. Πάντα, όμως, εμφανίζονται σκουπίδια και πάλι η σκούπα. Αυτή αέναη λειτουργία είναι η τροφή του λαού.
ΣΥΝΔ: Τώρα θα συμφωνήσω κι εγώ μαζί σου. Σε έβαλα στον ίσιο δρόμο της ομαλής και αντικειμενικής σκέψης!!  Διαπιστώνω, δε ότι τα αρπάζεις αμέσως. Κινήθηκες μα ταχύτητα φωτός!!!
ΕΡΕΥΝ: Ώπα, μην προσεγγίζεις εύκολα τις έννοιες όπως το φως και ταχύτητες. Εδώ μπορούμε να ανοίξουμε κεφάλαιο που θα χρειαστεί μήνες να το κλείσουμε!!
ΣΥΝΔ: Εννοείς φαντάζομαι την επιστήμη. Τα επιτεύγματά της;
ΕΡΕΥΝ: Ναι αυτό εννοώ και τολμώ να πω ότι δυστυχώς δεν έχουμε την διάθεση να διαβάσουμε και να μάθουμε. 
ΣΥΝΔ: χαρακτηριστικό του Έλληνα, πουλάει εξυπνάδα αλλά επιφάνεια,μηδέν περιεχόμενο.
ΕΡΕΥΝ: Ξέρεις τι δεν κάναμε; Δεν μοιράσαμε τα υπουργεία!! Τι λες εσύ που ξέρεις πιο πολλά εδώ;
ΣΥΝΔ: Δεν ξέρω πολλά.Ξέρω να σου πω τον υπουργό οικονομικών. Γιάννης Δραγασάκης. Υπουργός εσωτερικών Δρίτσας, υπουργός επικρατείας Βαρουφάκης, σύμβουλος του πρωθυπουργού Μηλιός, εκπρόσωπος τύπου Σκουρλέτης, υπουργός ανάπτυξης Σταθάκης. 
Καλά μην το δέσουμε κιόλας. Εκτίμηση είναι.
ΕΡΕΥΝ: Θα χρησιμοποιηθούν εξωκοινοβουλευτικοί;
ΣΥΝΔ: Εκτιμώ πως ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει με ένα μικρό σχετικά σχήμα ότι είναι ανοιχτός σε υγιείς πολιτικές δυνάμεις. Για παράδειγμα θα αξιοποιηθεί ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης επί συγκυβέρνησης με ΔΗΜΑΡ, 
ΕΡΕΥΝ: Με την τοπική αυτοδιοίκηση τι βλέπεις να γίνεται;
ΣΥΝΔ: Η Τ.Α. είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την νέα κυβέρνηση. Νομίζω ότι θα δώσει μεγάλο βάρος εκεί. Σημαντικό ρόλο θα έχει η Δούρου. Σίγουρα θα έχουμε αν όχι ακύρωση του Καλλικράτη οπωσδήποτε ισχυρή  παρέμβαση.
ΕΡΕΥΝ: Θυμήθηκα ότι χθες ανέφερες την Ιταλία και την σχέση της με την αριστερά. Ήθελα να σε ρωτήσω πως συνδέεται αυτό με τα δικά μας πράγματα εδώ;
ΣΥΝΔ: Δες. Ο σχεδιασμός, η στρατηγική είναι η εξής, νομίζω. Για να εξαφανιστεί κάτι πρέπει να αποδειχθεί η ανικανότητά του ή αν θέλεις να αποδειχθεί ότι είναι αποτυχημένο, ανασφαλές, αναποτελεσματικό. Στην Ιταλία,λοιπόν,όπου για μεγάλο διάστημα υπήρχε αναταραχή στο σύστημα εφαρμόστηκε η μέθοδος αυτή. Ανέβηκε η αριστερά βρέθηκε ένα πρόσωπο, Μπερλίγκουερ θα θυμάσαι, και πάνω του παίχτηκε το σενάριο. Οι αλαζονικές συμπεριφορές, οι πολλές φωνές η έλλειψη συντονισμού και η ελαφρύτητα στις θέσεις, τα στεγανά και οι αδυναμίες, απέδειξαν αυτό ακριβώς,το μη εφαρμόσιμο, το ανασφαλές,η περιπέτεια τελικά. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαφανιστεί σχεδόν η αριστερά και στην θέση της να εμφανιστεί μια άλλη φυσιογνωμία στην απέναντι πλευρά!!! Δεν λέω ότι δεν είχαν καταγραφεί σημαντικά γεγονότα από πολιτικής πλευράς την εποχή εκείνη!! Ίσα -ίσα πολύ σημαντικά. Όμως πως θα εγείρονταν το ενδιαφέρον των πολιτών. Να βλέπουμε,όμως, το αποτέλεσμα. Οι φτωχοί παρέμειναν φτωχοί, οι πλούσιοι όμοια.Μπορεί να άλλαξαν πρόσωπα. Η δομή της κοινωνίας παρέμεινε ίδια. Έντονα ταξική. 
Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει κι εδώ. Η μέθοδος αυτή  αποτελεί το αντιβιοτικό,το φάρμακο της ίασης από της αριστερίτιδα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η Ρωσία με την ισχυρή φυσιογνωμία του Πούτιν και ο τρόπος που προσπαθεί να αντιδράσει στο τοπίο της δυτικής κουλτούρας. Φαίνεται ότι  ο πόλεμος μεταξύ δυτικού φιλελεύθερου μοντέλου και του εκσυγχρονιστικού μοντέλου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι εδώ και μέρος αυτού του πολέμου είμαστε κι εμείς. Είμαστε μια συνιστώσα που παίζει μικρό ρόλο, ίσως ασήμαντο. Όμως οι πολλές ασημαντότητες κάνουν μια σημαντική αξία.
Πόσες φορές δεν έπαιξε το όνομα Πούτιν τα τελευταία χρόνια!! Να δούμε, επίσης, ότι οι δυο αυτοί κόσμοι συγκρούονται και θα συγκρούονται και στο μέλλον. Η Ρωσία προσπαθεί να προσαρμόσει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, εκσυγχρονίζοντας τις δομές μιας αριστερής σκέψης που οι αρχές της είχαν στο επίκεντρο την ανθρώπινη ζωή ως η μέγιστη αξία. Όμως δεν αναγνωρίζει το δυτικό μοντέλο ως ένα επιτυχημένο σύστημα είτε ως πεποίθηση είτε ως σκοπιμότητα.
Στην διαδρομή αυτή θα καταγραφούν προσπάθειες άσκησης επιρροής σε μικρότερες οικονομικές οντότητες.Εκεί βλέπω και την χώρα μας. Είναι ένας χώρος που εξυπηρετεί κάποιες παραμέτρους άλλοτε του ενός συστήματος και άλλοτε του άλλου. 
Στην διαδρομή αυτή χρησιμοποιούνται και πρόσωπα. Έτσι εμφανίζονται από το πουθενά πολλοί αρχηγίσκοι, αρχηγοί και διάφοροι άλλοι που αποτελούν το διαχειριστικό εργαλείο με κίνητρο το χρήμα!!!
Όμως παρασύρθηκα και είπα ίσως και ανούσια πράγματα
ΕΡΕΥΝ: Λάθος κάνεις. Η ανάλυσή σου έχει συνδετική ουσία.
Όμως θα κουράσουμε με τα πολλά στοιχεία. θα πρότεινα να ανανεώσουμε την συνάντησή μας και την κουβέντα μας.
ΣΥΝΔ: Ναι, συμφωνώ. Κι εγώ βρίσκω ενδιαφέρον στην συζήτηση. 
ΕΡΕΥΝ: Ενδιαφέρον θα έχει να βρεις και δουλειά εδώ που τα λέμε. 
ΣΥΝΔ: Όχι απλά ενδιαφέρον, ανάγκη άμεση.
ΕΡΕΥΝ: Θα σε ξανακαλέσω και θα τα πούμε σύντομα. Καλό βράδυ.
ΣΥΝΔ: Καλό βράδυ.

Συνεχίζεται......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...