Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

Η χθεσινή ημέρα έδειξε ότι η πιθανότητα μιας οικονομικής αστάθειας  είναι....πιθανή!!!!

Χθες, λοιπόν, δύο από τις συστημικές τράπεζες κατέφυγαν με αίτημά τους στην ενεργοποίηση του μηχανισμού του ELA ύστερα από αδρανοποίησή του ένα χρόνο τώρα. 
Ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιείται από τράπεζα ή τράπεζες όταν υπάρχει έλλειμμα ρευστότητας. 
Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι δύο τράπεζες κατέφυγαν στον μηχανισμό διότι αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας.
Αν σ΄αυτό προσθέσουμε και τις δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μάλλον φαίνεται να εμφανίζεται πρόβλημα στο σύστημα.

Να επισημάνουμε και το εξής. Τον Δεκέμβριο το Ελληνικό δημόσιο εξέδωσε έντοκα γραμμάτια και ζήτησε από την αγορά ποσό ύψους 1 δις ευρώ. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ήταν μηδενικό. Κανείς ξένος θεσμικός ή μη δεν εμφανίστηκε να αγοράσει. Τα 400 εκατομμύρια κάλυψαν οι εγχώριες τράπεζες και τα υπόλοιπα κάλυψε η τράπεζα της Ελλάδος μαζί με κάποια ασφαλιστικά ταμεία.

Τα έντοκα γραμμάτια είναι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι του δημοσίου που εξυπηρετούν τρέχουσες και άμεσες ανάγκες του κράτους. Στις εκδόσεις φαίνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο άρα σήμερα οι επενδυτές βλέπουν το εκλογικό αποτέλεσμα κι απ΄αυτό επηρεάζονται και όπως φαίνεται είναι απαισιόδοξοι.

Θα προσθέσουμε και ένα ακόμη γεγονός. Η χρηματιστηριακή αγορά κινείται με απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, χωρίς καμιά τάση ενώ πολλοί αν όχι όλοι οι μικροεπενδυτές απέχουν από την αγορά.
Οι θεσμικοί ξένοι επενδυτές κινούνται με trading κι αυτό φαίνεται κυρίως από την αυξημένη συναλλακτική κίνηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, χώρος άκρως βραχυπρόθεσμος και επικίνδυνος για απώλειες κεφαλαίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...