Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ....

Η προσφυγή δυο τραπεζών στον μηχανισμό του ELA, μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες είναι ενδεικτικό της εξέλιξης.
Στον μηχανισμό αυτό προσφεύγουν οι τράπεζες όταν δεν διαθέτουν εγγυημένους τίτλους Ελληνικού δημοσίου. Αν είχαν θα προσέφυγαν στην ΕΚΤ με επιτόκιο πολύ καλύτερο της τάξης του 0,5% ενώ στον ELA το επιτόκιο ανέρχεται στο 1,5%.
Στην αγορά είναι βέβαιο ότι και οι άλλες δυο συστημικές τράπεζες σύντομα θα καταφύγουν στον ELA.

Συνάμα παρατηρείται μικρή αλλά ανησυχητική απόσυρση κεφαλαίων από τις καταθέσεις των τραπεζών υπό τον φόβο έντονης αβεβαιότητας.
Στην χρηματιστηριακή αγορά παρατηρούνται ρευστοποιήσεις κυρίως στις τράπεζες, με την Eurobank  να σημειώνει αυτή την ώρα απώλειες 8% (είχε σημειώσει μεγαλύτερες λίγο πριν) την Αλφα με απώλειες 5,6% και να ακολουθούν η Εθνική με απώλειες 6,3% και η Πειραιώς 4,27%.
Αυξημένος και ο όγκος συναλλαγών στα 34 εκατομμύρια τεμάχια και τον γενικό δείκτη να χάνει 2,43% στις 785 μονάδες.
Στις εκδόσεις των έντοκων γραμματίων του Ελληνικού δημοσίου παρατηρείται μηδενικό ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία έχουν ήδη αποσυρθεί από την Ελληνική αγορά.
Το Ελβετικό φράγκο μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να ξεκλειδώσει  την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ επέφερε άλλο πλήγμα στις ισοτιμίες και νέες απώλειες στο τραπεζικό σύστημα. 
Οι δηλώσεις της κ. Lagarde, χθες, ναι μεν θα αναγνωρίσει τον επόμενο συνομιλητή της Ελλάδας αλλά υπενθύμισε ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει τις δεσμευτικές υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές της και να συνεχίσει ακόμη το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
Έτσι το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας από πολλές πλευρές.

Συνάμα να σημειώσουμε την αδρανοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων των πολιτών από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα εν όψει των ενδεχόμενων αλλαγών στο φορολογικό σύστημα με την αλλαγή της κυβέρνησης.

Τα έσοδα του κράτους φαίνεται να μην έχουν σταθερή, τουλάχιστον, ροή με αποτέλεσμα να περιορίζονται ακόμη πιο πολύ τα διαθέσιμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημερινά διαθέσιμα βρίσκονται στο επίπεδο των 2 δις, ποσό αρκετά χαμηλό μπροστά στις κρατικές υποχρεώσεις.

Το ενδεχόμενο, επίσης, των διπλών εκλογών αν δεν σχηματιστεί κυβέρνησης την 26 Ιανουαρίου αποτελεί έντονο φόβο στις αγορές με την συσσώρευση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας ενώ η διμηνιαία παράταση του προγράμματος στήριξης της ΕΕ δεν θα είναι αρκετή. 
Η περιπέτεια οδηγεί σε περίσκεψη πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι βλεπουν την αστάθεια του συστήματος να φέρει επιπτώσεις στα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη κάποιοι να κάνουν τις επόμενες κινήσεις τους, τις οποίες σχεδιάζουν ήδη από καιρό.

Το μείγμα αυτό των εξελίξεων και εν όψει της προσφυγής των άλλων τραπεζών στον ELA επιτείνει τα αδιέξοδα.
Από εδώ αρχίζουν τα σοβαρά πια προβλήματα αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...