Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ

Παρακολουθούμε τις νεότερες εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο ύστερα από την επιτευχθείσα συμφωνία με τους εταίρους δανειστές μας.

Παρ΄όλο που η συμφωνία δεν περιείχε δεσμευτικά ποσά απέναντι στην διαμόρφωση της πολιτικής της κυβέρνησης είχε μια εξαιρετικά δεσμευτική παράγραφο: την κατάθεση προτάσεων για την άσκηση πολιτικής ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ!!!

Στην πορεία η κυβέρνηση διαπίστωσε την έλλειψη ρευστότητας ώστε να αποπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, εντός του τετραμήνου που ζήτησε από τους δανειστές μας.
Ασφαλώς οι δανειστές δέχθηκαν την πρόταση αφού δεν θα κόστιζε τίποτα σ΄εκείνους η όποια τροποποίηση του προγράμματος.
Για μας εκεί ήταν μια παγίδα που έστησε η κυβέρνηση, στην οποία έπεσε η ίδια. Κι αυτό οφείλεται στην απειρία της και στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην διακυβέρνηση, που ανέλαβε χωρίς η ίδια να έχει προετοιμαστεί δεόντως.

Οι τρέχουσες ανάγκες έχουν προσδιοριστεί στο επίπεδο των 7,5 δις εντός του τετραμήνου.
Οι πηγές χρηματοδότησης περιορίζονται στις εισπράξεις από φόρους, που δεν πληρώνονται με σταθερούς ρυθμούς, (θα λέγαμε με φθίνουσα πορεία)  εν όψει των νέων εξαγγελιών της κυβέρνησης περί τροποποίησης των συνθηκών των 100 δόσεων.

Έτσι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους τουλάχιστον 5-6 δις ευρώ, πράγμα που προσκρούει στην άρνηση των δανειστών μας και της ΕΚΤ.
Η ρητορεία της κυβέρνησης άλλαξε πάραυτα, ισχυριζόμενη ότι αφού δεν υπάρχουν λεφτά αφήνουμε τις εξαγγελίες για το μέλλον προς υλοποίηση για να λύσουμε το πρόβλημα της εξασφάλισης της χρηματοδότησης του συστήματος.

Γιατί η ΕΚΤ και οι εταίροι μας αρνούνται την έκδοση των εντόκων γραμματίων; Υπάρχουν δυο λόγοι.
Πρώτον, δεν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια Δεύτερον, το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αδυνατεί να στηρίξει τις εκδόσεις του δημοσίου αφού και το ίδιο στερείται ρευστότητας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ζητεί να μεταφέρει το πρόβλημα στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία ήδη πάσχουν από ρευστότητα ύστερα από το bank run των τελευταίων μηνών. 

Συγχρόνως οι προτάσεις Βαρουφάκη προσκρούουν στην διαφορετικότητα των απόψεων σημαντικού μέρους των εκλεγμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήδη ομολόγησαν δημοσίως ότι η κυβέρνηση ήδη έχει μετατοπιστεί από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και ότι ανοίγει ο δρόμος για μια νέα σύμβαση που θα καταλήξει σε νέο μνημόνιο όπως ήδη άρχισαν να καλλιεργούν οι δανειστές μας τις τελευταίες δυο ημέρες. (εκείνοι το γνώριζαν νωρίτερα ότι θα έρθει αυτή η στιγμή, ο κ. Βαρουφάκης δεν το ήξερε ή έκανε πως δεν το ήξερε).

Η χθεσινή πολύωρη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τις σημαντικές αντιρρήσεις πολλών βουλευτών αλλά ανέδειξε και το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο οι διαφωνούντες να πειθαρχήσουν στο ενδεχόμενο (όπως οφείλουν) να εισαχθεί η συμφωνία προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Αν τελικά εισαχθεί στη Βουλή είναι δυνατό να δούμε κάτι εξαιρετικά περίεργο!!
Η συμφωνία να υπερψηφίζεται από την αντιπολίτευση και η συμπολίτευση ή μέρος αυτής να καταψηφίσει. (ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, που λέγαμε από πολύ καιρό).

Έτσι διερωτάται κανείς, ποιος ο λόγος να έχουμε αυτή την αναστάτωση; Να έχουμε ένα νέο μνημόνιο;

Η σημερινή κυβέρνηση στο μόνο που διαφέρει από την προηγούμενη είναι το γεγονός ότι προσπαθεί να θέσει κάποιους όρους στην διακυβέρνηση της χώρας με κοινωνικό χαρακτήρα. 
Αυτό θα κοστίσει απ΄ότι φαίνεται. Πόσο, θα το αξιολογήσουμε σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...