Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΗΜΑ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΩΣΜΗ!!!

Σήμερα ζήσαμε μια έντονη συνεδρίαση στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Όσοι βλέπουν το τελικό αποτέλεσμα μιας ανόδου ή μιας καθόδου του γενικού δείκτη δεν καταλαβαίνουν την ένταση και την αδρεναλίνη που οδηγεί τους πάντες στα ύψη!!

Το άνοιγμα ήταν εντυπωσιακό για να έρθει στη συνέχεια μια απόλυτη ηρεμία τόση που κάποιοι χρηματιστές αν είχαν ένα μαξιλαράκι θα κοιμόντουσαν όρθιοι. Όμως το ΄΄παγκόσμιο χρήμα΄΄ δεν κοιμάται ποτέ , καραδοκεί να επιτεθεί όταν θεωρήσει ότι είναι έτοιμο να ...εισπράξει!!!

Όταν λοιπόν, ετοιμάστηκε (΄΄μάζευαν΄΄ ό,τι έβγαινε για πώληση) εκτινάχθηκε μέσα σε λίγα λεπτά για να επανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα να ΄΄μαζέψει΄΄ φόρα και να εκτιναχθεί κι άλλο πιο πάνω.
Τελικώς ο δείκτης έκλεισε με σημαντικά κέρδη 7,98% ενώ ο όγκος συναλλαγών στα 232 εκατομμύρια τεμάχια με την αξία στα 142 εκατομμύρια ευρώ.
Σημαντικά τα κέρδη στις τράπεζες και στα ισχυρά χαρτιά μεγάλων εταιρειών του FTSE 25.

Γιατί άραγε συνέβη αυτό;

Είναι απλό. Το παγκόσμιο χρήμα οσμίζεται κέρδη. Μια νέα συμφωνία προεξοφλούν στις συνομιλίες της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων. Ο φόβος στο ενδεχόμενο του Grexit της χώρας είχε ως αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων από την Ελληνική αγορά. Οι ρευστοποιήσεις εμφανίστηκαν στον πιο ευαίσθητο κλάδο του χρηματιστηρίου της Αθήνας για την παρούσα συγκυρία, τις τράπεζες. Έτσι και σήμερα εκεί που σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων άρα και μεγάλα κέρδη ήταν στις τράπεζες.

Λέτε να διαβάζουν όλοι στον πλανήτη τον ΄΄ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ΄΄, που έγραψε ότι επίκειται η πολυπόθητη συμφωνία; (ευλογούμε τα γένια μας).

Απ΄αυτές τις σελίδες προβλέψαμε την συμφωνία πριν δυο ημέρες. Φαίνεται ακολούθησαν και άλλοι στην ίδια εκτίμηση αλλά αργότερα. 

Είναι πράγματι έτσι; Υπάρχει συμφωνία;

Επισήμως αλίμονο αν το έλεγαν. Τότε ποιος θα ήταν και ο ρόλος των θεσμικών οργάνων. Άλλωστε μιλήσαμε με εκτίμηση με σχεδόν βεβαιότητα με τα επιχειρήματά μας. 
Επιμένουμε και σήμερα ακόμη και με νεότερες ειδήσεις. Η τάση είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Από το πρωί υπήρξε είδηση ότι ο κ. Γιούνγκερ κομίζει πρόταση συμφωνίας και ότι θα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα. Το τηλεφώνημα άργησε αναβάλλοντας συνεχώς την ώρα. Οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονταν στο απώγειο της αγωνίας. 
Το τηλεφώνημα έγινε αργά το απόγευμα ενώ η είδηση έλεγε ότι : ΄΄επειδή η κυβέρνηση δεν έχει εμπειρία από τις συνεδριάσεις του Eurogroup ο κ. Γιούνγκερ ανέλαβε να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τις διαδικασίες΄΄ (!!!!;;;;). 

Παρ΄όλο που μετά την ομιλία του κ. Λαφαζάνη στην Βουλή φάνηκε σε κάποιους ότι υπάρχει διγλωσσία στην κυβέρνηση το χρηματιστήριο ήταν αλαφιασμένο. Ούτε καν μέτρησε την θέση του κ. Λαφαζάνη που έβαζε σε ΄΄τάξη΄΄ τις αποκρατικοποιήσεις(!!!). 
Όπως επιβεβαιώθηκε στην συνέχεια η θέση ΄΄Λαφαζάνη΄΄ μετριάστηκε και επήλθε η απόλυτη ηρεμία για να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά ότι ....οι αγορές βοηθούν κι αυτές στην οριστική συμφωνία.

Όμως πάντα πρέπει να αναμένουμε την αλήθεια της πρόβλεψης. Την επιβεβαίωση. 
Αυτή θα έρθει το αργότερο την Δευτέρα το απόγευμα ή μάλλον αργά το βράδυ, να μην πούμε τα ξημερώματα της Τρίτης.
Αύριο δεν περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις παρά μια συνάντηση γνωριμίας (με καφέ, τσιγαράκι, ποτάκι και κανένα κουτσομπολιό). Πάλι, όμως, τα ξημερώματα της Πέμπτης θα έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις γιατί για απόφαση ή ό,τι άλλο να μην περιμένουμε. Ούτε και οι δηλώσεις θα είναι σαφείς.

Τον βασικό λόγο θα έχει απόλυτα ο κ. Βαρουφάκης, τον οποίο οι εταίροι μας θα ξετινάξουν στις ερωτήσεις, τις απορίες και τις αντιδράσεις, που μάλλον για την δημιουργία εντυπώσεων παρά   από ενδιαφέρον.

Αναμένουμε κι εμείς την αυριανή συνεδρίαση αλλά η άποψή μας παραμένει σταθερή. 

Η συμφωνία είναι έτοιμη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...