Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ. ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ.

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης!
Στήριξαν μόνο τα δυο κόμματα που συνθέτουν και την κυβέρνηση. Ο λόγος της κυβέρνησης δεν έπεισε κανένα άλλο κόμμα. Πρώτο σφάλμα και πρώτα ερωτηματικά για το μέλλον.

Η χθεσινή εικόνα και τα μηνύματα που πήραμε μάλλον απογοήτευση προκαλούν. Μια νέα κυβέρνηση, με φρέσκιες ιδέες, με ορμή, με σημαία την δημοκρατία δεν κατάφερε να πείσει καμιά πτέρυγα της Βουλής έστω να αποκομίσει την ανοχή.
Παρ΄όλο που πολλά κόμματα δεν συμφωνούσαν με τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, έτοιμα να πειστούν σε μια νέα πρόταση για ένα διαφορετικό περιβάλλον, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κερδίσει τίποτα πλέον του κόμματος του κ. Καμμένου, τον οποίο απέκτησε οπαδό πριν τις εκλογές.
Για μας αυτό αποτελεί μια ήττα!!! Μπορεί να κέρδισε την εμπιστοσύνη της Βουλής αλλά πάνω σε μια επίπλαστη πλειοψηφία. Στους 162 υπάρχει και το δωράκι!! 
Αν έλλειπε αυτό το δωράκι θα είχαμε σήμερα διακυβέρνηση στη χώρα;

Εμείς εδώ θα τονίσουμε ακόμη μια φορά θα καταγράφουμε την πραγματικότητα χωρίς επιρροές, ελεύθερα και αντικειμενικά, εισχωρώντας βαθύτερα και πίσω από τον λόγο.

Τι διαπιστώσαμε, λοιπόν, χθες.

Δυο κόσμοι συγκρούονται. Καλύτερα δυο τακτικές συγκρούονται!!
Η μια πλευρά με την κυβέρνηση εμφανίστηκε με σημαντικά ελλείμματα. Φάνηκε η έλλειψη συγκεκριμένου προγράμματος σε μια συγκυρία έντονης ανησυχίας στην χώρα.
Ο λόγος του Πρωθυπουργού απόλυτα πολιτικός, χωρίς τεκμήρια, στηριγμένος στις αδυναμίες της προηγούμενης κυβέρνησης. 
Ο Πρωθυπουργός μετέφερε τα θετικά των επαφών του με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ενώ με απαξιωτικό τρόπο μνημόνευσε την αμετακίνητη πολιτική της Γερμανίας.
Είναι μόνο έτσι τελικά; 
Διακρίναμε, επίσης, μια σχετική έπαρση άγνωστη μέχρι τώρα στην εικόνα του Πρωθυπουργού. 
Ξέρετε η εικόνα, η εμφάνιση, οι ενδυματολογικές προτιμήσεις και η χωρίς γραβάτα εμφάνιση δεν αποδεικνύουν κατ΄ανάγκη και την ισχυρή προσωπικότητα ή την ισχυρή γνώση ή την βαθιά αντίληψη της πολιτικής, πολύ περισσότερο σε μια κρισιμότατη χρονική στιγμή.
Ο πολιτικός λόγος είναι αρκετός όμως; Η έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου μπορεί να υποβαθμίζεται από την κατάθεση ενός οράματος και μόνο;
Οι υπουργοί πέρασαν από το βήμα της Βουλής περιγράφοντας και πάλι τις αδυναμίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Λόγος καταγγελτικός, μη παραγωγικός. Θα εξαιρέσουμε τον κ. Σταθάκη, ο οποίος προσπάθησε να περιγράψει πολύ σύντομα τις παραμέτρους της νέας διακυβέρνησης. 
Όλοι οι υπόλοιποι περιορίστηκαν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος διαχείρισης μιας μικρής παραμέτρου στο σύνολο μιας πολυποίκιλης και πολυδιάστατης οικονομικής πραγματικότητας.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση παρουσιάστηκε με ελλείμματα αλλά έχοντα;ς ένα μεγάλο πλεονέκτημα, να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και την ανοχή, με όρους ασφαλώς, από τον λαό.

Η άλλη πλευρά. Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε όμοιος με αυτόν που γνωρίσαμε όταν διεκδικούσε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Λόγος απόλυτα τεχνοκρατικός με πλούσια στοιχεία νεοφιλελευθερισμού, τα οποία ήταν και η αιτία της απώλειας της διακυβέρνησης. 
Έδωσε και έδινε στο παρελθόν την εντύπωση ενός ανθρώπου που πασχίζει να λύσει ένα πρόβλημα, μια εξίσωση,πολύ δύσκολη και επιστρατεύει ό,τι μέσο υπάρχει, ό,τι εργαλείο διατίθεται αρκεί να λυθεί το πρόβλημα!!!
Η αντίληψη αυτή έχει και τις επιπτώσεις της. Η έλλειψη της πολιτικής διάστασης της επίλυσης των προβλημάτων μιας κοινωνίας μέσα από την ανάπτυξη μιας στρατηγικής προς όφελος της κοινωνίας οδηγεί σε αδιέξοδα. Κι αυτό απεδείχθη περίτρανα με την απώλεια της διακυβέρνησης. Ο σχεδιασμός μέσα από χρηματοοικονομικά εργαλεία δεν εκφράζει και την βούληση του λαού ή την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Αυτό ο κ. Σαμαράς δεν το κατάλαβε, ακόμη και χθες το βράδυ. 

Κατά την άποψή μας και οι δυο πλευρές οφείλουν να προσανατολίσουν την ρητορική τους σε εξεύρεση τακτικών, διαδικασιών, μέσων και πολιτικών που θα δώσουν την προοπτική της επίλυσης των προβλημάτων ρεαλιστικά, δημοκρατικά, δημιουργικά, με όραμα, με προκλήσεις στην συμμετοχή, με χρήση μέσων που δεν θα επιβαρύνουν την ήδη διαλυμένη κοινωνία.
Η χώρα χρειάζεται συναινέσεις, ανοχές στον αντίθετο λόγο, επιχειρήματα, δημοκρατικό διάλογο.

Από σήμερα η κυβέρνηση οφείλει να οδηγήσει τον λαό στην απαλλαγή των βαρών, στην ελάφρυνση αν μη τι άλλο, στην αισιοδοξία, με ταπεινότητα και πειθώ, με λογική και τεκμήρια.
Από σήμερα αρχίζει ένας αγώνας εξαιρετικά έντονος, με μεγάλες δυσκολίες, με προβλήματα.
Το σημερινό Eurogroup είναι η αφετηρία μιας συνεχούς μάχης απέναντι σε πολιτικές και αντιλήψεις που πολλές φορές δεν έχουν συμμάχους λαούς. 
Αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στις φασιστικές πρακτικές, στην εκμετάλλευση, στο άδικο.

Εμείς βλέπουμε αισιόδοξα τις προοπτικές με όλες τις αδυναμίες που περιγράψαμε. Κι επειδή μετρήσαμε όλες τις παραμέτρους και δεν πήραμε μόνο την ελλειμματική, ως τώρα, επιχειρηματολογία και την απειρία των κυβερνητικών  στελεχών, προβλέψαμε συμφωνία στις επόμενες ημέρες όχι τόσο από την ικανότητα της κυβέρνησης όσο στην ελλειμματική Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Ζούμε σε μια ένωση κατ΄ επίφαση σε πολλά σημεία της. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ακόμη και την οικονομική της διάσταση, που ήταν και η αρχική ιδρυτική της διακήρυξη. 
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε άπειρα σημεία στην λειτουργία της σήμερα όπου τα προβλήματα   
έχουν συσσωρευθεί και πιέζουν αφόρητα γιατί αφόρητη έγινε και η καθημερινότητα των λαών.

Αναμένουμε σήμερα με αγωνία τις εξελίξεις από το Eurogroup. Δεν θα έχουμε λύση αλλά θα πάρουμε ....κλίμα!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...