Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ; ΝΑΙ ΑΛΛΑ....

Είμαστε και πάλι εδώ ύστερα από πολλές ημέρες εξαντλητικής δουλειάς και αγωνίας. 

Με αφορμή την νέα ΄΄συμφωνία΄΄ και την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων ακούσια ή εκούσια από τα μέσα ενημέρωσης γράφουμε και πάλι εδώ.

Χθες υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ των εταίρων μας.
Είχαμε επιμείνει ότι θα υπάρξει συμφωνία και μάλιστα δώσαμε τα επιχειρήματά μας. 

Δικαιωθήκαμε!

Δικαιωθήκαμε γιατί εκτιμήσαμε ορθά την κουλτούρα, που έχει δομηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Οι κάποιοι πρόσκαιροι αλλά εξαιρετικά επικίνδυνοι παράγοντες παίζουν τον ρόλο τους αλλά δεν θα αλλοίωναν την βασική στόχευση.    

Τι επετεύχθη με την νέα (συγκεκριμένης ημερομηνίας λήξεως) συμφωνία.
Το πρώτο και βασικότατο είναι ότι την Τρίτη τα ATMs θα είναι ανοιχτά και θα δίνουν χρήματα. 
Είχαμε προειδοποιήσει πολύ πριν ότι η ΤτΕ και οι εμπορικές τράπεζες είχαν δοκιμάσει πρόγραμμα ελέγχου της εκροής χρημάτων. 
Αν δεν είχαμε συμφωνία την Τρίτη θα είχαμε σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμα capital control.
Απετράπη αυτό το ενδεχόμενο.
Θα επισημάνουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση συνειδητοποίησε τον κίνδυνο αυτό μετά την αποτυχία του προηγούμενου Eurogroup και το κλίμα που αναπτύχθηκε από εκείνη την στιγμή και ύστερα.

Το δεύτερο είναι ότι η κυβέρνηση όχι απλά υπαναχώρησε από τις αρχικές θέσεις της αλλά δέχθηκε απόλυτα τις ίδιες συνθήκες ελέγχου και δεσμεύσεων με αυτές που υπήρχαν πριν. 
Τι να πρωτοθυμηθούμε τώρα. Το αφήνουμε αυτό. (Θυμηθείτε την ρητορεία του κ. Τσίπρα στην ομιλία του στην Κρήτη!!!)
Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα πρόγραμμα προς υλοποίηση. Ακόμη και τώρα δεν έχει!! Το διαμορφώνει τώρα! Στερείται εμπειριών, ταπεινότητας και αυτογνωσίας.
Απέδειξε ότι ο πολιτικός λόγος στην προεκλογική περίοδο και την περίοδο αντιπολίτευσης δεν έχει καμιά σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας.
Έτσι μπορούμε αβασάνιστα να ισχυριστούμε ότι:
1. Άλλα λέμε ΄΄μέσα΄΄ και άλλα ΄΄έξω΄΄.
2. Το πολιτικό σύστημα δεν άλλαξε, παραμένει στις ίδιες σταθερές, του λαϊκισμού, της παραπλάνησης και του ψεύδους. (αυτό άλλωστε φοβούνται στην Ευρώπη, η έλλειψη εμπιστοσύνης για την οποία ανοιχτά μίλησε χθες ο κ. Ντάιζελμπλουμ) 

Τι δεν άλλαξε με την νέα συμφωνία.
Ο έλεγχος στην άσκηση της πολιτικής της κυβέρνησης. Θα υπάρχει μια νέα ΄΄τρόϊκα΄΄ όσο κι αν οι υποστηρικτές της σημερινής κυβέρνησης θα ισχυριστούν το αντίθετο.
Η δέσμευση στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων έως τώρα και σε όλα αυτά που θα προκύψουν στο μέλλον.
Στην διατήρηση των βασικών κατευθύνσεων που περιέχουν τα παλιά μνημόνια. Αποδέχθηκε ο κ. Βαρουφάκης να μην αλλάξει τίποτα.
Κανένα στοιχείο για την διευθέτηση του χρέους.
Τα 11 δις του ΤΧΣ παραμένουν στην διάθεση των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και μόνο.
Δεν υπάρχει καμιά χρηματοδότηση αναμένοντας τις προτάσεις της Δευτέρας. Άρα χάνονται τα 7,2 δις που θα εισπράτταμε για εξυπηρέτηση άμεσων υποχρεώσεων, αποπληρωμή ομολόγων κλπ.
Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση τίθεται προς συζήτηση και έγκριση από τους δανειστές.
Το όποιο πρόγραμμα που θα προκύψει από τις προτάσεις της Δευτέρας θα περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια για έγκριση και μάλιστα εντός τεσσάρων μηνών.
Το μνημόνιο θα τελειώσει ύστερα από έλεγχο και αξιολόγηση που υποστεί από τους ΄΄θεσμούς΄΄.
Οι προϋπολογισμοί δεν θα είναι ισοσκελισμένοι, θα παράγουν πρωτογενές πλεόνασμα.

Τι άλλαξε.
Η διαμόρφωση των μεταρρυθμίσεων από την ίδια την Ελλάδα.
Η φιλοσοφία των δημοσιονομικών προσαρμογών στηρίζεται στο νέο μοντέλο που στοχεύει να εφαρμόσει το υπουργείο οικονομικών.
Δίνεται βαρύτητα στην στήριξη των κοινωνικών τάξεων που επλήγησαν από την κρίση.
Το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους ενσωματώνεται στην διαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής.
Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι ποσοτικοποιημένο, συγκεκριμένο. 

Όλα αυτά ισοδυναμούν με την ΄΄αγορά΄΄ χρόνου από την κυβέρνηση με την ανοχή του ευρωσυστήματος. 

Είναι φανερό ότι η χθεσινή συμφωνία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το εξής με όρους εκπαιδευτικούς:

Η κυβέρνηση πήρε την ύλη των εξετάσεων, θα διαβάσει και θα προσέλθει στις εξετάσεις εντός τεσσάρων μηνών. 

Δεν θα υποβαθμίσουμε την εισαγωγή των νέων αντιλήψεων, που ήθελε να επιβάλλει ο κ. Βαρουφάκης στην ευρωζώνη. Αντίστροφα μάλιστα. Οι αντιλήψεις αυτές είναι σύγχρονες και τολμηρές. Νιώθουμε ότι μέσα στην συνεδρίαση του Eurogroup δόθηκαν μαθήματα σύγχρονης οικονομίας από την πλευρά της Ελλάδας. Σ΄ένα περιβάλλον που κυριαρχούσε η νομική παρουσία και η συντηρητικότητα ήρθε η ειδικότητα, η επιστήμη, δηλαδή,  να βάλλει τα πράγματα σε μια άλλη βάση. Κι αυτό αποτελεί για μας κατάκτηση και το χειροκροτούμε.
 Απεδείχθη ότι ακόμη και άκρως συντηρητικές αντιλήψεις είναι δυνατόν να ανατραπούν αρκεί να υπάρχει η πειθώ, τα επιχειρήματα και η καλή διάθεση να ακουστούν, να  υπάρχουν οι 
ΚΑΛΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ.
Και χθες η προσυνεδρίαση με τους κ.κ. Σόϊμπλε, Ντάιτζελμπλουμ, Μοσχοβισί, Λαγκάρντ και Βαρουφάκη αυτό πέτυχε. Απομονώθηκαν οι κύριοι παίχτες, οι καλοί αποδέκτες για να ακούσουν την νέα πρόταση, να πειστούν και να μεταφερθεί έτοιμη στην συνεδρίαση. 
Είναι πράγματι ένα βήμα μπροστά για την Ευρώπη και σ΄αυτό έχει απόλυτα δίκιο ο κ. Βαρουφάκης. Πάντα, όμως, με την προϋπόθεση ότι εκείνος θα αποδείξει ότι είναι ικανός να εφαρμόσει το νέο πείραμα. Και τότε είμαστε βέβαιοι ότι και η Ευρώπη θα αλλάξει όπως οραματίζεται ο κ. Τσίπρας. Κι εμείς μαζί του αν τελικά αποδείξουμε ότι μπορούμε εμείς πρώτα να αλλάξουμε, εμείς να βάλουμε κανόνες και να υπακούσουμε  Κανόνες που να οργανώσουν ένα κράτος που είναι σε πλήρη αποσύνθεση. Ένα κράτος και μια κοινωνία που θεωρεί εχθρό κάθε άλλον που έχει διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα, που κάνει σημαία την αντίδραση στους θεσμούς και στους εταίρους και δεν θεωρεί ότι υποβαθμίζεται με την εκπόρνευση της ψήφου του. 

Το επόμενο διάστημα θα είναι μια συνεχής ζύμωση των απόψεων και που θα οδηγήσει στην μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα με αριστερή ταμπέλα αλλά με φιλελεύθερη πρακτική, προσαρμοσμένη σε δεδομένα μιας αργά αλλά δύσκολα μετακινούμενης Ευρώπης.
Στις αριστερές πλατφόρμες του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνουν ιστορία οι αντιδράσεις και οι επαναστατικές κορώνες, ο ακτιβισμός και οι ακρότητες.


Υ/Γ  Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Θα τις παρακολουθούμε με σύνεση, υπομονή, διακριτικότητα, περίσκεψη και πίστη στην πρόοδο και την δημιουργία γι΄αυτή την χώρα, που αγαπούμε, που λατρεύουμε και προσπαθούμε να την φροντίζουμε στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων, αρκεί να είμαστε καλά, να έχουμε υγιή και καθαρή σκέψη, μακριά από τρίτες επιρροές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...