Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΡΟΧΗ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΠΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΓΩΝΙΑ....

Ευχαριστούμε για τα καλά σχόλια και την εμπιστοσύνη που μας δείχνεται στις αντικειμενικές μας αναλύσεις.
Παρ΄όλο που δεν βρισκόμαστε αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα την πληροφόρηση και την ενημέρωση δεν πάψαμε να την έχουμε όσες δυσκολίες κι αν συναντάμε!!
Αυτά για εισαγωγή....Πάμε στον τίτλο μας...

Χθες ακούσαμε τον Πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις. Τι πήραμε και τι καταλάβαμε.

΄΄Πολύ θέαμα, λίγος άρτος και στο βάθος ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ίσως και χρεοκοπία΄΄

Ο Πρωθυπουργός κρατά την σκληρή στάση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. Επέλεξε με την σειρά του την σθεναρή (τουλάχιστον έως τώρα) αντίσταση στις πιέσεις των δανειστών μας.
Όπως είχαμε εκτιμήσει και το είχαμε αναφέρει η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει ανακεφαλαίωση μετά τις τελευταίες εξελίξεις και συναντήσεις. Το έκανε. Το αποτέλεσμα ήταν να επιλεγεί η αντίσταση.
Δεν είναι χωρίς κόστος αυτή η επιλογή, όμως!!

Η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανική πλευρά καλείται για δυο πράγματα. Είτε να διατηρήσει την ίδια στάση είτε να αλλάξει σ΄ένα πλαίσιο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη. Έτσι θα δικαιώσει τον κ. Τσίπρα που ισχυρίζεται καιρό τώρα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό. Επειδή η Ευρώπη δεν έχει προβλήματα εγωπάθειας μέσα από υπαναχωρήσεις είναι πιθανή μια υποχώρηση υπό το πρίσμα της διατήρησης της συνοχής της ΕΕ. Τεχνικά απόλυτα επιτεύξιμο. 
Η κατεύθυνση αυτή θα φέρει την πολυπόθητη νέα συμφωνία και άρα η Ευρώπη εισέρχεται σε μια άλλη εποχή, γυρίζει σελίδα και στρέφεται σε πολιτικές με περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο και κερδίζει την ανακοπή  της στροφής των λαών σε αντιδραστικές συμπεριφορές, ΄΄επαναστατικές΄΄ πολιτικά λύσεις. Στο ενδεχόμενο αυτό σταματά την τάση αλλαγής της πολιτικής δομής της ευρωπαϊκής σύνθεσης.

Τι γίνεται στην περίπτωση που και η Ευρώπη παραμείνει στην ίδια στάση;
Το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί την πρόσκαιρη, τουλάχιστον,  καταστροφή της χώρας. 
Η εξασφαλισμένη ρευστότητα υπό όρους που έχουμε τώρα ακυρώνεται. Η ΕΚΤ με τους δύο μηχανισμούς EFSF και ESM και ασφαλώς τον ELA θα προκαλέσει την ευθεία ώθηση στην χρεοκοπία της Ελληνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης. 
Οι οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν επιλεκτική χρεοκοπία την οικονομία μας οπότε αναστέλλονται κάθε είδους πληρωμής σε υποχρεώσεις προς τους δανειστές μας. Στην πραγματικότητα θα γίνει ακριβώς το αντίστροφο. Μη πληρωμή των υποχρεώσεων, πιστωτικό γεγονός, επιλεκτική χρεοκοπία, αυτή θα είναι η σειρά των εξελίξεων.
Τι σημαίνει, όμως αυτό για τον λαό.
Από την μια πλευρά θα έχει ικανοποιηθεί πατριωτικά από την άλλη δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε ανάληψη ακόμη και από τα ATM's. 
Το τραπεζικό σύστημα έχει υποστεί τεράστιες εκροές το τελευταίο διάστημα. Μόνο τον Ιανουάριο έφυγαν από το σύστημα περί τα 12 δις ευρώ. Κι αν αναλογιστούμε τις εκροές από το 2010 που ήταν στα επίπεδα των 230 δις και σήμερα στα 147-148 δις είναι βέβαιο, απολύτως, ότι θα προχωρήσουν στον έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων (capital control). Η κίνηση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που συνέβη στην Κύπρο. Εκεί υπήρξε έλεγχος κεφαλαίων αλλά για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Εδώ τώρα ο έλεγχος θα προκύψει από την έλλειψη κεφαλαίων. Τα ταμεία άδεια!!!

Δεν θα επαναλάβουμε τώρα τις επόμενες εξελίξεις. Τα έχουμε γράψει πριν λίγο καιρό.

Σημαντικές θα είναι οι ειδήσεις από την συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ σήμερα αργά το βράδυ.

Είπαμε πολύ θέαμα. Με υπονοούμενα, με πολιτικό στόμφο και με την παρουσία ξένων ΜΜΕ που έκαναν τις δηλώσεις ακόμη πιο έντονες είδαμε τον Πρωθυπουργό να παίρνει το μέρος του Έλληνα πονεμένου και εξαθλιωμένου οικονομικά εργαζόμενου. Επιτυχής η παρουσία.

Είπαμε για λίγο άρτο. Ναι, υπήρξε κάτω από τις περιορισμένες και αναγκαίες, για μας, εξαγγελίες κάποιων παροχών έστω σταδιακά. 

Είπαμε και ΄΄στο βάθος grexit΄΄. Ναι είναι ακόμη πιο πιθανό τώρα που αποσαφηνίζεται η μη διάθεση της Ελληνικής κυβέρνησης να συντονιστεί στις επιταγές των Ευρωπαίων.
Ο κ. Βαρουφάκης ξεδίπλωσε ακόμη πιο πολύ της τάση αυτή λέγοντας στην Ιταλική τηλεόραση ότι θα είμαστε σταθεροί στην άποψή μας για αλλαγή των πολιτικών της λιτότητας. 
Χαριστική βολή δόθηκε με τις δηλώσεις του κ. Λαπαβίτσα ότι θα προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα.
Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος ασφαλώς δεν θα είναι κάτι άλλο από την αποδοχή ή όχι της συνέχισης της πολιτικής λιτότητας που θέλει να επιβάλλει η ΕΕ.
Το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες ούτε ευσταθεί ούτε έχει νόημα ύστερα από την νωπή εντολή της 25 Ιανουαρίου. 
Το ενδεχόμενο των νέων εκλογών είναι ένα χαρτί που η κυβέρνηση θα το βγάλει στο τραπέζι κάτω από άλλες πιο δύσκολες συνθήκες. Ίσως και να αποτελέσει και εκβιαστικό δίλημμα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Σ΄αυτό το ενδεχόμενο θα δούμε άλλες τρομακτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Είναι, όμως, ένα κεφάλαιο που θα το ανοίξουμε όταν έρθει η στιγμή.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε την εικόνα που εισπράξαμε από την πλευρά της ΝΔ. Απουσίες από τα έδρανα. Οι μισοί και πλέον βουλευτές ήταν απόντες.  Δείγμα, για μας, έλλειψης υπευθυνότητας και άλλη μια φορά τον τελευταίο καιρό που η ΝΔ δείχνει ΄΄ΜΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ΄΄. 
Το λέμε επιφυλακτικά προς το παρόν. Ούτε το χαρακτηρίζουμε ΄΄ΑΝΤΙΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ΄΄ , το αποφεύγουμε.
Πάντως πιστεύουμε ότι ο κ.σαμαράς ύστερα μάλιστα από την καταγγελία του κ. Τσίπρα ότι επέλεξε εκείνος την δίμηνη παράταση και όχι την εξάμηνη της παραμονής σε γραμμή στήριξης οφείλει να δρομολογήσει την έξοδό του. 
Από πολλούς μήνες τώρα καταλάβαμε ότι ο κ. Σαμαράς ταυτίστηκε όχι με την σωτηρία της χώρα;ς αλλά με την παραμονή του στον Πρωθυπουργικό θώκο. Οι πολιτικές που επέλεξε δεν είχαν καμιά σχέση με τις αρχές της ιδεολογικής θέσης της ΝΔ. Στροφή στον νεοφιλελευθερισμό και στην εφαρμογή ακροδεξιών τακτικών. Το αποτέλεσμα ήταν να περιορίσει την εκλογική δύναμη της ΝΔ αλλά κυρίως οδήγησε την ΝΔ να απολέσει την βαθύτατη επιρροή της στον συντηρητικό, λεγόμενο, χώρο ή αν θέλετε στον κεντρώο χώρο.
Η υπέρμετρη φιλοδοξία και άμετρη εγωπάθεια φέρνει τραγικά αποτελέσματα. 
Έχουμε την άποψη και έχουμε πειστεί ότι η παραμονή του κ. Σαμαρά στο τιμόνι της ΝΔ θα έχει ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες. 
Να προκαλέσει συνέδριο ταχύτατα, να ανανεώσει την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ και να ανοίξει τον δρόμο της διαδοχής με καθαρά δημοκρατικές διαδικασίες διότι θα κινδυνεύσει να διαλύσει τα εναπομείναντα κομμάτια της.
Σ΄αυτό το σημείο σταματούμε την ανάλυση που αφορά την ΝΔ διότι έχει άλλες διατάσεις και μάλιστα οι πληροφορίες μας λέγουν ότι η έξοδος του κ. Σαμαρά είναι προδιαγεγραμμένη αλλά θα συνοδεύεται με ισχυρή παρουσία άλλου προσώπου που θα συσπειρώσει, θα επαναφέρει την ισορροπία και την νηνεμία.
Πάντως η χθεσινή εικόνα της ΝΔ ήταν μικρόψυχη και ποταπή!!! 

Όταν μπορέσουμε θα επανέλθουμε. Είθε η χώρα να μην βρεθεί στα βράχια, είθε η χώρα να βρει τον δρόμο της αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας, είθε η χώρα να μην δεχθεί νέα πλήγματα. Η κοινωνία μας πολλά υπέφερε. Τραυματίστηκε κυρίως ηθικά και ύστερα οικονομικά. Την ευθύνη έχει στον μεγαλύτερο βαθμό το πολιτικό, βαθιά διαβρωμένο, σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...