Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ PLAN B ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Πληροφορίες, έγκυρης πηγής, μας φέρουν τις τράπεζες σε συνεργασία και συμφωνία με την τράπεζα της Ελλάδος να είναι έτοιμες να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα περιορισμού των αναλήψεων από τα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών.

Μόλις πριν λίγες ημέρες το είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας ώστε να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο αυτό όλοι.

Πότε, όμως, θα εφαρμοστεί αυτό;
Σε περίπτωση μη συμφωνίας στο Eurogroup είτε το σημερινό είτε αυτό της Δευτέρας το τραπεζικό σύστημα προετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει  κύμα αναλήψεων λόγω πανικού.
Οι τράπεζες στερούνται φυσικού χρήματος (χαρτονομίσματα) και προστρέχουν προς την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ικανοποιεί την ζήτηση μέσα από τον μηχανισμό του ELA, θεσμικό όργανο που συνδέεται με την ΕΚΤ, η οποία στηρίζει την ζήτηση με την σειρά της με την παροχή ρευστότητας.
Ουσιαστικά η διαδικασία αυτή είναι δανεισμός και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο για τις τράπεζες σε επίπεδα 2,55%.  Ως εγγύηση οι τράπεζες παραχωρούν τίτλους του Ελληνικού δημοσίου είτε ομόλογα παλαιότερης έκδοσης είτε και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού δημοσίου είτε ακόμη και με ομόλογα άλλων κρατών της ευρωζώνης.

Θα θυμίσουμε δυο γεγονότα.
Πρώτον, το plan B υπήρξε και το 2012 επί διοίκησης Προβόπουλου και το οποίο αποκάλυψε ο ίδιος αργότερα. Τότε είχε αποφασιστεί και στο παρά κάτι δεν εφαρμόστηκε.
Δεύτερον, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας είχε δηλώσει και είχε απευθύνει μήνυμα στο πολιτικό σύστημα ότι υφίσταται θέμα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Ο περιορισμός στις αναλήψεις θα έχει έχει ένα πλαφόν. Ίσως τα 100 ή 200 ή το πολύ 300 ευρώ ανά ανάληψη και ίσως ανά ημέρα. Τα μηχανήματα δοκιμάστηκαν τις τελευταίες ημέρες και είναι έτοιμα.

Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε πρόσφατα στην Κύπρο, το είδαμε. Εκεί το όριο ανάληψης ήταν στα 300 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...