Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

115 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ


115 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης γερμανίδας μαθηματικού Έμμυ Νάιτερ και η Google την τιμά με ένα doodle


Σαν σήμερα, πριν από 115 χρόνια, γεννήθηκε η κατά πολλούς μεγαλύτερη γυναίκα μαθηματικός στην ιστορία, η Έμμυ Νάιτερ. Η χαρισματική γερμανίδα, η οποία πέθανε στις 14 Απριλίου 1935, έγινε κυρίως γνωστή για τη σημαντική συμβολή της στην αφηρημένη άλγεβρα και τη θεωρητική φυσική. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι αναφέρεται από τους Πάβελ Αλεξανδρώφ, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Jean Dieudonne, Hermann Weyl, Νόρμπερτ Βίνερ και άλλους ως η πιο σημαντική γυναίκα στην ιστορία των μαθηματικών.
Γεννήθηκε σε εβραϊκή οικογένεια στη βαυαρική πόλη του Έρλαγκεν ενώ αντιμετώπισε ήδη από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της, αρκετές δυσκολίες λόγω φύλου. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο, και το 1907 ξεκινά ουσιαστικά την καριέρα της με την ολοκλήρωση της διατριβής της υπό την επίβλεψη του Paul Gordan. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Μαθηματικό Ινστιτούτο για 7 χρόνια άνευ αποδοχών.
Το 1932 έλαβε από κοινού με τον Emil Artin το βραβείο Ackermann-Teubner για τη συμβολή της στα μαθηματικά, ενώ εκτιμάται από τους μαθηματικούς κυρίως για τη συνεισφορά της στην τοπολογία. Παράλληλα η τάση της στην αφηρημένη σκέψη τη βοήθησε να προσεγγίσει τα προβλήματα των μαθηματικών σε καινούργιους και πρωτότυπους τρόπους.
Η Ναίτερ παρέμεινε ένα ηγετικό στέλεχος του Τμήματος Μαθηματικών του Γκέτινγκεν μέχρι το 1933. Οι μαθητές της ήταν γνωστοί και ως "αγόρια της Ναίτερ". Το 1924, ο Ολλανδός μαθηματικός BL van der Waerden εντάχθηκε στον κύκλο της και σύντομα έγινε ο κορυφαίος εκφραστής των ιδεών της Ναίτερ. Το έργο της ήταν η βάση για το δεύτερο τόμο του επιδραστικού βιβλίου του το 1931, Moderne Algebra. Όταν ανέλαβε τη διεύθυνση της ολομέλειας το 1932 στο Διεθνές Συνέδριο των Μαθηματικών στη Ζυρίχη, το αλγεβρικό της δαιμόνιο είχε αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο. Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση της ναζιστικής Γερμανίας καθαίρεσε τους Εβραίους από πανεπιστημιακές θέσεις και η Ναίτερ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αναλάβει θέση στο Bryn Mawr College στην Πενσυλβάνια. Το 1935, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για μια ωοθηκική κύστη και, παρά τα σημάδια ανάκαμψης, πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα σε ηλικία 53 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...