Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΤΡΙΑ ΠΙΣΩ

Ελπίδες για ένα νέο άνοιγμα στην αγορά έδωσε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η κυβέρνηση επιτέλους κατάλαβε (και δεν ξέρουμε ακόμη αν κατάλαβε σε βάθος) την πραγματική κατάσταση στην αγορά. 
Ο πλήρης αλλαγή, ανανέωση του κ. Βαρουφάκη στην στην συνεδρίαση έδειξε ότι η κυβέρνηση ύστερα από εντατικά φροντιστηριακά μαθήματα διπλωματίας, οικονομίας ακόμη και εμφάνισης συνέβαλε στην αλλαγή της θέσης των υπουργών της ευρωζώνης και την ήπια αντιμετώπιση των θεμάτων στην αντζέντα της συνεδρίασης.

Τα 7+3 σημεία των Ελληνικών προτάσεων, που είχαν χαρακτηριστεί ως μια βάση συζήτησης έπαιξαν τον πρώτο ρόλο ενώ η αποδοχή από μέρους της Ελληνικής πλευράς του ελέγχου από τα όργανα της ευρωζώνης ήταν το καθοριστικό να ανοίξει και η πόρτα της ΕΚΤ, να λύσει τα χέρια του κ. Ντράγκι.
Επομένως, όχι στην τρόϊκα, ναι στα τεχνικά κλιμάκια, όχι στην Αθήνα, ναι στις Βρυξέλλες!!

Ο κ. Ντράγκι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής απόφασης. Αφού ενημέρωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι έτοιμο να καταρρεύσει επέμενε ότι έπρεπε να υπάρξει χρηματοδότηση. Το Eurogroup προσανατολίστηκε στην διαμόρφωση μιας λίστας θεμάτων προς διαπραγμάτευση, προς συζήτηση ώστε να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, η οποία βρέθηκε και συμφωνήθηκε. Η άμεση απόφαση ότι, αύριο Τετάρτη αρχίζει η ΄΄τεχνική΄΄ διαπραγμάτευση έδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποδεχθεί τον έλεγχο και την αξιολόγηση μπροστά στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Εδώ είναι η μεγάλη νέα ΄΄κωλοτούμπα΄΄ και που σωστά την έκανε η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξουν τα χειρότερα.

Έτσι ο κ. Ντράγκι, την Πέμπτη στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ θα εισηγηθεί την χαλάρωση της πιστοληπτικής ασφυξίας δίνοντας κάποιον ΄΄αέρα΄΄ στο τραπεζικό σύστημα. Είναι έτοιμη να αποδεχθεί την αύξηση του ELA με 5-10 δις ευρώ (με την αποδοχή των collaterals ομολόγων του δημοσίου πολύ χαμηλής διαβάθμισης ή ακόμη και ληγμένα αλλά μη αποπληρωμένα) ή ακόμη και την αύξηση του πλαφόν της έκδοσης εντόκων γραμματίων έστω και σταδιακά.
Οι τράπεζες λύνουν προσωρινά το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας την στιγμή μάλιστα που ήταν έτοιμες να επιβάλλουν έλεγχο στις αναλήψεις προκειμένου να διαφυλάξουν την απομείνασα ρευστότητα.

Άρα, το σύστημα παίρνει μια ανάσα και δημιουργεί προσδοκίες για νέες συμφωνίες σε τεχνικό επίπεδο πια, την στιγμή που η κυβέρνηση δέχθηκε την αξιολόγηση που θα ανοίξει τον δρόμο της εκταμίευσης δόσεων προς την Ελλάδα από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Προς το παρόν ΄΄σωθήκαμε΄΄!!
Ζήτωσαν οι ΄΄θεσμοί΄΄!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...