Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΓΕΝΙΚΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!!!

Η κυβέρνηση ανοίγει την ατζέντα των θεμάτων μπροστά στην έλλειψη ρευστότητας. 
Χθες ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στην Βουλή να θέσει ανοιχτά το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία. Καθόλου τυχαίο!
Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον κ. Σόϊμπλε και την κυβέρνηση έκρυβε την άσκηση πίεσης στην δεύτερη να προσαρμοστεί απόλυτα στα ζητούμενα της Γερμανικής βούλησης. Οι δηλώσεις Σόϊμπλε άκρως προκλητικές βρήκαν απάντηση στις δηλώσεις του κ. Παπά και ακολούθησε η συζήτηση στη Βουλή περί της επανασύστασης της επιτροπής αποτίμησης των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Η εμφανής κόντρα  ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον κ. Σόϊμπλε παίρνει διαστάσεις προσωπικού χαρακτήρα ενώ εντείνονται σε επικίνδυνο βαθμό αφού η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει την πολυπόθητη χρηματοδότηση. Όλα παίζονται σ΄αυτό το επίπεδο απ΄όπου και έχουν αφετηρία.
Παράλληλα τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες χωρίς να είναι βέβαιο. Ο κ. Βαρουφάκης αναχώρησε από τις Βρυξέλλες για Παρίσι ώστε να παρευρεθεί στην άφιξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος προγραμμάτισε συναντήσεις κορυφής πριν την σύνοδο κορυφής. Έτσι δεν θα βρίσκεται στην έναρξη των συνεδριάσεων των τεχνικών κλιμακίων.
Ωστόσο οι εταίροι επιμένουν και σε ένα άλλο ζήτημα. Να υπάρξουν τεχνικά κλιμάκια και στην Αθήνα, πράγμα που αρνείται η κυβέρνηση. 

Σ΄αυτό το πλέγμα εξελίξεων αναζητεί κανείς το τούνελ εξόδου από την κρίση. 
Πως,όμως; Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει. Τίποτα παρήγορο και ελπιδοφόρο. Η αγορά διαλυμένη, η πραγματική οικονομία στα τάρταρα, οι επαγγελματίες πλήρως απογοητευμένοι, οι μισθωτοί μετρούν και τα σέντς, οι επιχειρήσεις χωρίς αποθεματικά ούτε και ελπίδες, η πιστωτική ασφυξία που επέβαλαν οι οίκοι εξαγωγών - εισαγωγών του εξωτερικού λιώνει την επιχειρηματικότητα και η κυβέρνηση θα εκπαιδεύσει τουρίστες να κυνηγήσουν την φοροδιαφυγή ενώ επαναφέρεται ο θεσμός της λοταρίας!!

Σ΄αυτό το κλίμα, σ΄ένα τέτοιο περιβάλλον αλίμονο αν η χρηματιστηριακή αγορά θα ήταν ανεπηρέαστη, κάθε άλλο!! Οι τιμές των τίτλων έχουν καταρρεύσει. Τεράστιο πλήγμα στους τραπεζικούς τίτλους, όπου σημειώνονται ιστορικά χαμηλά ακόμη και κάτω από αυτές το 2012-13.
Θα τονίσουμε ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν καταρρεύσει. Επενδυτικά Funds έχουν ήδη προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις αναθεωρώντας τις επενδυτικές στρατηγικές ασφαλώς με τεράστιες ζημιές. Ένα από τα ισχυρότερα, το Capital, που είχε τοποθετηθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Πειραιώς αποχωρεί ρευστοποιώντας τις θέσεις του εδώ και δέκα ημέρες ακολουθούμενο από άλλα που κλονίστηκαν από τις τελευταίες εξελίξεις. 
Η περίοδος 2012 με την σημερινή δεν προσομοιάζει. Σήμερα είναι χειρότερα κι αυτό αντιλαμβάνονται οι επενδυτές. Το 2012 υπήρχε η συμμετοχή του κράτους με το ΤΧΣ και η μεγάλη δυνατότητα των επενδυτών να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Σήμερα ούτε οι επενδυτές αντέχουν ούτε και το κράτος διαθέτει ρευστότητα να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα.
Αν δε αναζητήσουμε την κατάσταση των τραπεζών σε επίπεδο ισολογισμών κυρίως ενεργητικού θα διαπιστώσουμε ότι οι τράπεζες είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι εκροές κεφαλαίων και οι αυξήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την κατάρρευση των χρηματιστηριακών τιμών δίνει ή ακόμη και την αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ μέσω ELA δίνει την πραγματική εικόνα. 
Αναμενόμενο βήμα αντίδρασης είναι το capital control, ο έλεγχος στις αναλήψεις ή αν θέλετε ο περιορισμός των αναλήψεων είτε από το γκισέ είτε από τα ΑΤΜ΄ς. Εξέλιξη άκρως καταστροφική.

Και σε επίπεδο επιχειρηματικών πλάνων από εισηγμένες και μη επιχειρήσεων τα πράγματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα ή ελπιδοφόρα. Οι επιχειρήσεις αναζητούν πηγές χρηματοδότησης αφού ο τραπεζικός δρόμος είναι κλειστός. Πολλές επιχειρήσεις εξετάζουν ακραία σενάρια ακόμη και αποχώρησης από την Ελληνική αγορά.

Έτσι διαμορφώνεται με λίγα λόγια η σημερινή κατάσταση στην Ελληνική πραγματικότητα. 
Τα χρηματικά αποθέματα του κράτους υπολογίζεται ότι επαρκούν μέχρι τα μέσα Απριλίου!!
Ο λαός νιώθει δυο πράγματα, την συνέχιση της κρίσης, της ύφεσης και την περιπλοκή της υπόθεσης της ανάκαμψης,της αλλαγής. Ο συνδυασμός αυτός με την πίεση από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...