Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΦΘΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ.....

Βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας λεκτικής, ως τώρα, σύγκρουσης ανάμεσα στους εταίρους μας και την κυβέρνηση.
Και οι δυο  πλευρές έθεσαν όλα τα όπλα τους πάνω στο τραπέζι την τελευταία εβδομάδα, στοιχείο να ισχυριστούμε ότι φθάνουμε στο τέλος.
Η κυβέρνηση ΄΄πυροβόλησε΄΄ με την τελευταία δήλωση του κ. Καμένου λέγοντας ότι θα πλημμυρίσει η Ευρώπη από τζιχαντιστές ενώ ο κ. Σόϊμπλε είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι ΄΄θα σας βοηθήσουμε να βγείτε από την ευρωζώνη΄΄!!!
Ο κ. Πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Σούλτς και Γιούνγκερ είπε ότι στο ενδεχόμενο μιας εξόδου της χώρας από το ευρώ, η Ευρώπη να ετοιμάζεται για μια ισχυρή άνοδο της ακροδεξιάς. 
Ο κ. Παντοάν δήλωσε, επίσης, ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έφερνε σημαντικές επιπτώσεις στην Ιταλική οικονομία.
Ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε, με την σειρά του ότι ΄΄θα μπορούσε να μετατοπιστεί χρονικά το κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, σημείο υποχώρησης, συναίνεσης θα λέγαμε, μοναδική περίπτωση αποδοχής από τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος να σημειώσουμε ήταν και είναι το κόκκινο πανί για τον κ. Σόϊμπλε.
Στο διαφαινόμενο αδιέξοδο η πρόταση του κ. Βαρουφάκη για συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την έκδοση ομολόγων επενδυτικού χαρακτήρα, τα οποία θα αγοράσει η ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά, χωρίς να χρεώνεται συγκεκριμένη εθνική οικονομία, είναι μια έξυπνη λύση αλλά έπεσε στο κενό!!! Κανείς δεν ασχολήθηκε, απαξιώθηκε. Κρίμα!!!

Ωστόσο, η Ευρώπη με όπλο την ΕΚΤ, βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης σε πολιτικό επίπεδο αρχικώς, φαίνεται να έχει ήδη αναλάβει δράση.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι είναι σε ισχύ το QE, η ποσοτική χαλάρωση, που ισοδυναμεί με την κοπή νέου χρήματος!! Είναι η προετοιμασία της απέναντι στο ανεπιθύμητο.
Να, λοιπόν, το εργαλείο, το μέσο με το οποίο η Ευρωζώνη και η ΕΕ θα αντιμετωπίσει την πιθανή έξοδο της χώρας μας. Τι περιμένουν τελικώς οι εταίροι μας;
Δυο πράγματα.
Πρώτον το ατύχημα, (graccident). Δηλαδή την αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει μια υποχρέωση προς οιονδήποτε. Την επόμενη στιγμή, κυριολεκτικά, θα έχουμε ομοβροντία υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και η χώρα θα βρεθεί σε καθεστώς επίσημης χρεοκοπίας. Εκεί θα τεθεί το ζήτημα της εξόδου όχι από τους δανειστές μας αλλά από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία για να έχει την πολιτική κάλυψη ίσως να καταφύγει είτε σε ένα δημοψήφισμα με κάποιο ερώτημα είτε σε εκλογές. Οι εκλογές θα δώσουν  λύση απαλλαγής της συγκυβέρνησης από τον άξονα των ΑΝΕΛ αν και εφόσον οι ψηφοφόροι θα εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση όπως δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, (μήνυμα Σούλτς).

Η νέα παρέμβαση των ΗΠΑ για συναίνεση και για χαμηλούς τόνους με στόχο την συμφωνία δεν βρήκε καλούς αποδέκτες.

Είναι τυχαίο, επίσης, ότι στην αρθρογραφία πολλών εμφανίζεται η ενδεχόμενη στροφή της Ελλάδας προς άλλες πηγές χρηματοδότησης, βλέπε, Ρωσία, Κίνα κλπ.;

Δεύτερον, την απόφαση της κυβέρνησης να καταφύγει άμεσα είτε σε εκλογές είτε σε δημοψήφισμα πριν εκδηλωθεί το ατύχημα, καταγγέλλοντας την Γερμανία και τον κ. Σόϊμπλε για σκοπιμότητες με αιχμή την Ελλάδα, να εκδιωχθεί κάθε χώρα με οικονομικές αδυναμίες άρα την διάλυσή της. Επιχείρημα για εσωτερική κατανάλωση ασφαλώς αφού όλα τα κράτη βρίσκονται να στηρίζουν την ευρωζώνη με όλες τις δυνάμεις τους ακόμη και οι ασθενείς οικονομικά.

Παράλληλα να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει σοβαρά όπλα αντιμετώπισης της πιστωτικής ασφυξίας. Το ΄΄σκούπισμα΄΄ των ταμείων εθελοντικά αρχικά ασφαλώς προκειμένου να δανειστεί εσωτερικά ούτε ικανό είναι ούτε και βρίσκει θετικά τους αποδέκτες - φορείς.
Οι τράπεζες συνεχίσουν να ψάχνουν να βρουν τρόπους να διαφύγουν από την στενωπό της έλλειψης ρευστότητας. Μάταια, όμως. Οι τρύπες απώλειας φρέσκου χρήματος και οι φυγή επενδυτικών χαρτοφυλακίων με μακροχρόνιο ορίζοντα ενισχύουν την αδυναμία.

Οι εξελίξεις πάντως δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελευταία φάση μιας μάχης. Ο πόλεμος είναι μπροστά μας. Οι συνέπειες δεν είναι ορατές σε όλους από τώρα. Θα φανούν αμέσως μόλις εκραγεί η κατάσταση  με το πρώτο λάθος από τις δυο πλευρές.

Από αυτές τις γραμμές έχουμε δείξει ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά λεπτό σημείο. Έχουμε αναφέρει ότι η πρώτη κίνηση - πρόκληση θα προέλθει από τις τράπεζες ή ακόμη και από την κυβέρνηση.
Δεν αποκλείουμε μια Δευτέρα οι τράπεζες να προχωρήσουν σε έλεγχο αναλήψεων, (capital control). Η έναρξη των τελευταίων καταιγιστικών εξελίξεων.
Ούτε αποκλείουμε μια ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης στην προσφυγή είτε σε κάλπες είτε σε δημοψήφισμα.

Δεν έχουμε καμιά διάθεση άσκησης αντιπολίτευσης με όσα γράφουμε εδώ. Είναι η πραγματικότητα, είναι η αλήθεια, που εμείς εκτιμούμε ότι πρέπει να φανερώνεται σε όλους. Είναι τόσα άλλα που θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς ως αντιπολιτευτικά επιχειρήματα. 
Όχι, δεν επιδιώκουμε την φθορά της κυβέρνησης αλλά στηρίζουμε την αλήθεια. Προσπαθούμε να δούμε έγκαιρα, πριν την εκδήλωσή τους, τις εξελίξεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...