Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ!!

Τολμώντας μια μικρή αποτίμηση του μικρού βίου της κυβέρνησης έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα.
Έχουμε διαπραγμάτευση, δεν έχουμε αποτέλεσμα.
Έχουμε ΄΄θεσμούς΄΄ δεν έχουμε τρόϊκα
Έχουμε δημιουργική ασάφεια, δεν έχουμε ρευστότητα
Έχουμε αντίσταση, δεν έχουμε συλλογικότητα
Έχουμε αντιστασιακό λόγο, δεν έχουμε επενδυτές
Έχουμε λαϊκή στήριξη στην κυβέρνηση, δεν έχουμε συναίνεση στη Βουλή
Έχουμε πολιτική βούληση, δεν έχουμε συμμάχους
Δεν έχουμε χρήματα, δεν έχουμε ευνοϊκή αντιμετώπιση από τους εταίρους, δημιουργήσαμε εχθρούς, ανοίξαμε όλα τα μέτωπα, δεν διαθέτουμε σοβαρά επιχειρήματα, υποβαθμίσαμε την χώρα πολιτικά, προκαλέσαμε με αντιθέσεις, δεν έχουμε πείρα και δεν θέλουμε να ενταχθούμε στην λογική της Ευρωζώνης, λογική από την ίδρυσή της, απλώσαμε το πρόβλημά μας αλλά δεν βρήκαμε συμπαραστάτες, είχαμε επενδυτές και τους διώχνουμε.
Δεν κατανοήσαμε ποτέ τον όρο ΄΄έντιμη διαπραγμάτευση΄΄. Τι εννοεί η κυβέρνηση με αυτό;
Δεν ήταν έντιμη ως τώρα, δεν είναι έντιμοι οι εταίροι μας, δεν ανταποκρίθηκαν ως τώρα; Κι αν όχι γιατί δεν το καταγγέλλουμε;

Οι εκλογές έδωσαν ένα μήνυμα, διαπραγμάτευση ναι, έξοδο όχι. 
Δεν έχουμε να συγκρίνουμε σήμερα δύο διαφορετικά μοντέλα οικονομίας αλλά δυο διαφορετικές διαχειριστικές λογικές. Κι αυτό μας καθιστά υπεύθυνους σε μεγαλύτερο βαθμό γιατί απλά πρόκειται για επιβίωση και αναγνώριση θυσιών ενός πονεμένου λαού!

Τα  λίγα αυτά τηλεγραφικά δείχνουν την ρεαλιστική εικόνα της χώρας μας με τα μάτια του άλλου παρατηρητή. 

Με όρους αγοράς εισήλθαμε στην ναρκοθετημένη περιοχή της χρεοκοπίας. Οι αποδόσεις του 3ετούς ομολόγου μας που εκδόθηκε με απόδοση 3,5% βρέθηκε χθες στο 22%, προμήνυμα χρεοκοπίας, το 10ετές βρέθηκε με απόδοση 11,36% με τα ασφάλιστρα κινδύνου στις 2145 μονάδες βάσης!!

Η χρηματιστηριακή αγορά καταρρέει. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε επίπεδα του 1986!! 
Τεράστιες επενδύσεις των επιχειρήσεων ανακαλούνται ή σε επίπεδα σχεδιασμού ανακαλούνται.
Επενδυτικά funds με μακροχρόνιο ορίζοντα αποεπενδύουν, φεύγουν με γρήγορους  ρυθμούς.
Το κενό δεν αναπληρώνεται ή αν αναπληρώνεται γίνεται από επενδυτές με άκρως βραχυχρόνιο ορίζοντα και από διαχειριστές κεφαλαίων υψηλού επενδυτικού ρίσκου. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου έχασε το τελευταίο 20ήμερο πάνω από 20% ενώ στον τραπεζικό κλάδο οι απώλειες είναι πάνω από 60%.
Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται μπροστά σε πολύ σοβαρά προβλήματα όχι μόνο από έλλειψη ρευστότητας αλλά και από δομικής πλευράς του ενεργητικού τους. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται ενώ καλούνται να στηρίξουν τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του δημοσίου που συνεχώς αυξάνουν. Οι καταθέσεις μειώνονται με την απόσυρση κεφαλαίων. Η ΕΚΤ μειώνει συνεχώς την παροχή ρευστότητας στο πρόγραμμα ELA. Μέτρο παροχής οι σταγόνες!!!

Σε επίπεδο πολιτικής δεν έχουμε να αναδείξουμε πολλά πράγματα πλην αυτής της εξαιρετικής δυναμικής του κ. Τσίπρα σε επίπεδο λαϊκής αποδοχής είτε σε επίπεδο αποδοχής εσωτερικά του κόμματός του. Μικρή η επίδραση,μέχρι τώρα τουλάχιστον, η αποχώρηση του Μηλιού.

Η σημερινή συνάντηση επταμερούς, τελικά, θα καθορίσει τις εξελίξεις οριστικά, κατά την άποψή μας. Δεν έχει ενδιάμεσα άλλα. Η παρέμβαση του Αμερικανικού παράγοντα αναβαθμίζει την αξία της συνάντησης. Ο κ. Τσίπρας έχει να διαχειριστεί το κύριο θέμα της παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη όσο κι αν θέλουμε να αποτρέψουμε τα πράγματα από αυτό το τελικό ενδεχόμενο. Άλλωστε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε με δηλώσεις είτε μέσα από αρθρογραφία αναδεικνύουν την θέση τους υπέρ της εξόδου και του καθορισμού ενός νέου νομίσματος, μιας νέας δραχμής.

Στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής δεν θα συμβεί τίποτα από την αποδοχή της όποιας συμφωνίας προκύψει απόψε στην επταμερή συνάντηση. Η κ. Μέρκελ έχει μαζί της την απόλυτη αποδοχή και ταύτιση των θέσεων του συνόλου των μελών της συνόδου. Οκ. Τσίπρας έχει απέναντί του (και το καταφέραμε εμείς αυτό με τις θολές θέσεις μας, με τις ασάφειες και την άρνησή μας να συντονιστούμε στα δεδομένα μιας καλής και αποδοτικής συνεργασίας) όλη την ευρωζώνη.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί ανθρωπιστικής κρίσης μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Αυτή είναι η αλήθεια και το ύψιστης σημασίας επιχείρημα που η κυβέρνηση δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει δεόντως. 
Οφείλουμε να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε μια διαφορετική αντίληψη περί ανθρωπιστικής κρίσης. Η τιμωρία δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. 
Οι συγκρίσεις να γίνονται σε επίπεδο οικονομικών μοντέλων και μόνο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές να αναπτυχθούν κάθε είδους μοντέλων.
Σε κάθε περίπτωση όποια διαφορετική άποψη κι αν έχουμε, ένα έχει σημασία, σήμερα διακυβεύεται η παραμονή μας στην οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών ή όχι. Αυτό βλέπουμε κι αυτό ισχυριζόμαστε ότι θα συζητηθεί σήμερα στην συνάντηση.
Ευχόμαστε ο κ. Τσίπρας να βγει κερδισμένος και μαζί ο Ελληνικός λαός γιατί αυτό αξίζει ύστερα από τις τεράστιες θυσίες που έχει κάνει υπομονετικά και θα λέγαμε με δημοκρατικό ήθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...