Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΑΓΟΡΑ ΧΡΟΝΟΥ...

Τελείωσε ακόμη μια (έστω mini) συνάντηση κορυφής. Σήμερα η επίσημη ολομέλεια με ατζέντα χωρίς την Ελλάδα ή καλύτερα ενημέρωση (όπως το είχαμε πει) στα μέλη για τις ΄΄αποφάσεις΄΄ της mini συνάντησης.

Τι κερδίσαμε, τι χάσαμε;

Κερδίσαμε κάτι, χάσαμε χρήμα. Υπάρχει μια άτυπη αρχή, κάθε αγορά κοστίζει. Χθες η Ελληνική πλευρά αγόρασε ακόμη μια φορά χρόνο. Θα το πληρώσουμε αυτό σε χρήμα. Πως; Με την εκροή χρήματος από το τραπεζικό σύστημα και με την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωζώνης στο ενδεχόμενο εξόδου στο άμεσο μέλλον.

Η επτάδα φάνηκε να δίνει ακόμη μια φορά μια ευκαιρία στην χώρα μας να συντονιστεί στο πλαίσιο των απαιτήσεών της. Η γραμμή που ακολουθεί δεν άλλαξε σε κανένα σημείο της. Έδειξε την ανοχή της και την υπομονή της. 
Η παρουσία του κ. Ντράγκι δεν άφησε κανένα περιθώριο μιας αλλαγής ή κάποιας υποχώρησης. Ο κ. Ντράγκι ήταν κοφτός και σαφής. Η ΕΚΤ δεν θα απελευθερώσει κονδύλια προς την Ελλάδα αν δεν υπάρξει πρόγραμμα συγκεκριμένο και κοστολογημένο. Καμιά υποχώρηση.
Το γεγονός ότι ομολόγησαν όλοι ότι δεν υφίσταται ούτε grexit ούτε graccident ή grexitent  δεν αλλάζει στην ουσία. Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε κλίμα εξόδου ή όχι. 

Κερδίσαμε, λοιπόν, χρόνο κι ασφαλώς  την διαμόρφωση (επί τέλους) συγκεκριμένων προτάσεων και κυρίως ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ, κάτι που οι εταίροι μας ζητούν από την αρχή. 
Η λίστα διαρθρωτικών αλλαγών που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός θα είναι η ίδια με αυτή που κατέθεσε ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup ακόμη πιο διευρυμένο αλλά πλήρως (όπως τόνισε η κ. Μέρκελ) κοστολογημένο. Το κλειδί στην παράταση είναι η λέξη ΄΄πλήρως΄΄ κοστολογημένο πρόγραμμα - προτάσεις.

Έμμεσα η χώρα μας δέχθηκε ακόμη μια προσβολή. Η διατύπωση κρύβει την αδυναμία μας ως τώρα να διατυπώσουμε και να κοστολογήσουμε. Άρα αναγνώριση της παρουσίας των κλιμακίων των θεσμών να ερευνήσουν και να ελέγξουν. 

Είμαστε, λοιπόν, σε μια περίοδο νέας προσπάθειας αξιολόγησης και κρίσης της πρόθεσης και των ενεργειών της κυβέρνησης από τους θεσμούς.

Παράταση, λοιπόν, και έλεγχος με μικρή αναγνώριση από την πλευρά των εταίρων της προσπάθειας της κυβέρνησης για ενέργειες ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης. 
Το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε είναι η εκροή νέων καταθέσεων (αν υπάρξει, που εμείς πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί) και η περαιτέρω απώλεια αξιών στους τίτλους αξιογράφων. 

Η κρίση συνεχίζεται κι εμείς υπομένουμε.

Ως πότε, όμως αυτό το μαρτύριο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...