Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΑΝΟΙΞΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές απ΄αυτές τις γραμμές ότι η δυνατότητα του Πρωθυπουργού να αφομοιώνει γρήγορα και να αντιδρά τάχιστα  είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.
Έχουμε, επίσης, πει ότι μόνο ο κ. Τσίπρας έχει την δυνατότητα να βρίσκει διεξόδους και επομένως να διαπραγματεύεται.
Το λέμε αυτό γιατί:
Μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι υπήρχε μια έντονη ρητορεία απ΄όλες τις πλευρές σε χαμηλότερο επίπεδο πολιτικής που διαφαίνονταν ότι επέρχεται η ρήξη!! Αυτό το κλίμα καλλιεργήθηκε και αναπτύχθηκε με ανεύθυνες και προκλητικές, πολλάκις, δηλώσεις. 
Η ευστροφία του Πρωθυπουργού να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με πρόθεση να υποχωρήσει και να πάρει άνοιξε το παράθυρο της χρηματοδότησης στην χώρα ενώ ταυτόχρονα  λειτούργησε πυροσβεστικά στο τεταμένο κλίμα των ημερών.
Ένα τέτοιο κλίμα είναι βέβαιο ότι δεν ευνοούσε την χώρα. Και ο Πρωθυπουργός το κατανόησε γρήγορα. 

Ο Πρωθυπουργός υποχώρησε αλλά και οι εταίροι δήλωσαν την  πρόθεσή τους να αποδεχθούν τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού. Ωστόσο ο κ. Γιούνκερ είχε προετοιμαστεί για μια συμφωνία ή καλύτερα για την επιβεβαίωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Που υποχώρησε ο κ. Πρωθυπουργός;  Στην αποδοχή να καταθέσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις προς αξιολόγηση. Ως τώρα η πολιτική της κυβέρνησης δεν περιείχε τον όρο αξιολόγηση. Μπορεί να τεθεί σε έλεγχο η πέμπτη αξιολόγηση του  προγράμματος της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά δέχθηκε οι προτάσεις όποιας μορφής κι αν είναι να περάσουν από τα κλιμάκια, τα οποία θα κληθούν να αξιολογήσουν τις ανάγκες, τα δημοσιονομικά, τα προγράμματα που αναφέρονται στην ανθρωπιστική κρίση. Αυτή είναι υποχώρηση και δεν μπορεί κανείς να μην συμφωνήσει. Μάλιστα θα τολμήσουμε να πούμε ότι η αποδοχή αυτή του Πρωθυπουργού συνιστά ύψιστης σημασίας πατριωτικού σθένους με όρους εθνικής οικονομίας.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά, που υπενθυμίζει ότι θα πάρουμε την χρηματοδότηση αν και μόνο αν υπάρξουν προτάσεις πλήρως κοστολογημένες και να μην εκτροχιάζουν τα δημοσιονομικά.

Τρεις οι πηγές χρηματοδότησης που εξασφαλίστηκαν:
1. Τα 7,2 δις θα ξεκλειδώσουν και θα δοθεί υποδόση της τάξης των 2-3 δις ευρώ.
2. Το ποσό του 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη των αγορασθέντων ομολόγων από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤιο αγόρασε τα ομόλογα αυτά σε πολύ χαμηλές τιμές και τα οποία απέκτησαν αξία με την πρόοδο της οικονομίας. Η διαφορά αυτή αποτελεί απόδοση και αποδίδεται στο κρα΄τος που ανήκουν ύστερα από απόφαση της ΕΚΤ.
3. Το πακέτο των 2 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό της Κομισιόν με απόφαση του κ. Γιούνκερ και θα κατευθυνθεί για μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης και μόνο.

Να σημειώσουμε, όμως, ότι το πακέτο των 2 δις ευρώ είχε εξασφαλιστεί και είχε αναγγελθεί  τον προηγούμενο χρόνο με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά λόγω των εκλογών ανεστάλη η υλοποίησή της.

Τα χρήματα είναι αρκετά, δεν είναι πολλά. Θα λύσουν το άμεσο πρόβλημα της πιστωτικής ασφυξίας της χώρας. Δεν θα λύσει το πρόβλημα της οικονομίας.
Όμως αυτό που κερδήθηκε στην ουσία είναι η προσαρμογή της κυβέρνησης στα κανάλια συνεννόησης με τους εταίρους αν και εφόσον υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της την επόμενη εβδομάδα ως αρχή.

Tο ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, που αναδείχθηκε ως μείζον είναι όντως προσωπική κατάκτηση του Πρωθυπουργού. Και έχει απόλυτα δίκιο. Η προηγούμενη κυβέρνηση υστέρησε εξώφθαλμα στην λήψη μέτρων για την ελάφρυνση της κοινωνίας από την ασφυκτική πίεση σε όλους τους τομείς.

Η ρητορική περί Grexit, Graccident μπήκε στο περιθώριο μετά την κοινή αποδοχή όλων των πλευρών. Όμως για να μην επανέλθει η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί στην αξιοπιστία της τις αμέσως προσεχείς ημέρες.. Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ ήταν σαφείς. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση αν δεν υπάρχουν αποφάσεις και δράσεις συγκεκριμένες από την κυβέρνηση.

Τα χρήματα έτοιμα, η κυβέρνηση προς το παρόν εμφανίζεται αποφασισμένη. 
Ίδομεν την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...