Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ;

Πολλά έχουν γραφεί αναφορικά με τις συνέπειες που θα υπάρξουν με την επιστροφή της χώρας σε δικό της νόμισμα έστω μια νέα δραχμή.
Θα επιχειρήσουμε να γράψουμε κι εμείς τις συνέπειες σ΄ένα τέτοιο ενδεχόμενο με την ευκαιρία του άρθρου του κ. Λαπαβίστα στον Βρετανικό Guardian χθες.

Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι μια έξοδος στην νέα δραχμή θα ισοδυναμούσε με μια διαχρονική και ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας, λέμε ότι αυτή η εξέλιξη στην σημερινή κατάσταση της χώρας θα αποτελούσε ένα τύπο καταστροφής και πλήρους αποδιοργάνωσης της χώρας, η οποία θα καλείτο να αναδομηθεί από το μηδέν.

Κατ΄αρχήν μια έξοδος θα θέσει θέμα και την έξοδο της χώρας από την ΕΕ όχι μόνο από την ευρωζώνη. Το ζήτημα αυτό ανακύπτει από το κενό που παρουσιάζει η συνθήκη της ευρωζώνης όπου δεν πρόβλεψε το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας. Προβλέπεται όμως η έξοδος από την ΕΕ όταν αποχωρήσει μέλος από την ευρωζώνη.
Αν εξέλθει η χώρα μας από την ευρωζώνη θα τεθεί ζήτημα εξόδου και από την ΕΕ.

Θα καθοριστεί ένα νόμισμα, ας πούμε νέα δραχμή. Άμεσα καθορίζεται η ισοτιμία με το ευρώ, η οποία μπορεί να κλειδωθεί (έμμεσα να θεωρείται σταθερή, στην πράξη όμως δεν θα αποτελεί μια σταθερή για την αγορά), είναι όμως δυνατό να μην κλειδώσει η ισοτιμία και να παραμείνει ελεύθερη ώστε να καθοριστεί από τις συνθήκες των αγορών.

Η συνέχεια είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Η οικονομία της χώρας μας θα υποστεί ένα σοκ πιέσεων με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν πιέσεις στις εισαγωγές και εξαγωγές.
Τα επενδυτικά κεφάλαια θα αποσυρθούν πάραυτα. Τα εγχώρια κεφάλαια θα καταστούν ανεπαρκή για να στηρίξουν τις ανάγκες.
Άμεσα το νέο νόμισμα θα υποστεί υποτίμηση της τάξης του 30-60%.
Οι μισθοί και γενικώς οι αμοιβές θα βρεθούν σε επίπεδα των 170 έως 200 ευρώ από τα 580 ευρώ σήμερα (κατώτερες αμοιβές).
Οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα κυρίως αυτά που εισάγονται.
Οι τιμές των φαρμάκων και του πετρελαίου θα βρεθούν στα ύψη.
Ο πληθωρισμός θα κάνει ορμητικά την εμφάνισή του και εκτιμάται να βρεθεί στα επίπεδα του 20%. Τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων θα βρεθούν στα ίδια επίπεδα περίπου.
Τα Ελληνικά προϊόντα θα κληθούν να αναβαθμιστούν σε ποιότητα και ποσότητα ώστε να ανταγωνιστούν στην ευρωπαϊκή αγορά ή και στην ευρύτερη. Στην πραγματικότητα θα είναι ανταγωνιστικά από τις τιμές τους.
Η αγορά των ακινήτων θα εξαφανιστεί για αρκετά χρόνια.
Το χρέος θα εξακολουθεί να οφείλεται αλλά σε ...ευρώ και θα διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο!!!
Το δε χρέος προς ΑΕΠ θα εκτοξευθεί αφού η νέα δραχμή θα επιδράσει εξαιρετικά αρνητικά πάνω του με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωσή του της τάξης του 30% ή ισοδύναμα μείωση κατά 35-40 δις ευρώ.
Διαφυγή κεφαλαίων - καταθέσεων με όποιο τρόπο είτε εγχώριων είτε ξένων καταθετών.
Το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει και από ανεπάρκεια μετοχικών κεφαλαίων και από ρευστότητα. 
Το κράτος θα έχει έχει ένα σημαντικό όπλο απέναντι σε όλα αυτά. Θα μπορεί να κόβει νέο χρήμα ώστε να μπορεί να αποπληρώνει υποχρεώσεις. Όμως θα έχει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ενώ τα επιτόκια θα βρίσκονται στα ύψη.

Ο συνδυασμός αυξημένες τιμές προϊόντων και αυξημένος πληθωρισμός αποτελεί το δίδυμο της απόλυτης φτωχοποίησης της κοινωνίας. 
Θα μπορούσε κανείς να ισοδυναμούσε μια έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη με 2-3 μνημόνια.

Βέβαια θα ρωτούσε κανείς για πόσο χρόνο θα είχαμε αυτό το πλαίσιο.
Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς την αποκατάσταση της ισορροπίας της αγοράς μας  και του βιοτικού μας επιπέδου. Πάντως για αρκετά χρόνια θα είμαστε απόλυτα.....φτωχοί!!

Η συνέχεια, για όσους ζήσουν, θα είναι καλύτερη κάτω από ευνοϊκούς όρους, για παράδειγμα, την διαχείριση της χώρας να έχουν σοβαροί, ικανοί πολιτικοί με υψηλό το πατριωτικό αίσθημα και την κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...