Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τα δύσκολα και ανυπέρβλητα συσσωρευμένα προβλήματα στις Ελληνικές συστημικές τράπεζες φέρουν (φήμες) την κυβέρνηση να εξετάζει την συγχώνευση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε δύο.
Αλφα - Eurobank 
Εθνική - Πειραιώς - Αττικής οι δυο συστημικοί τραπεζικοί πόλοι.
Πιθανότατα κάτω από τον φόβο μιας πιθανής πτώχευσης σε κάποια από τις σημερινές τράπεζες η κυβέρνηση εξετάζει την διάσταση των συγχωνεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί αυτή πιθανότητα.
Όμως, το εγχείρημα αυτό κρύβει τεράστιους άλλους κινδύνους.
Η γιγάντωση του τραπεζικού συστήματος αυξάνει και τον κίνδυνο σε κάποιο ενδεχόμενο στο μέλλον της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος. 
Να επισημάνουμε ότι το σχήμα Εθνική - Πειραιώς θα σημειώνει ενεργητικό πάνω από 200 δις, δηλαδή μεγαλύτερο από το ίδιο το ΑΕΠ της χώρας!!!
Το σχήμα Αλφα - Eurobank θα σημειώνει ενεργητικό στα 150 δις ευρώ.
Η ανακεφαλαιοποίηση των δυο αυτών σχημάτων θα είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη από αυτή με τα σημερινά δεδομένα, που εκτιμάται στα 10-15 δις ευρώ.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε  το γεγονός ότι με τις συγχωνεύσεις θα επέλθει άμεσα και μια εθελουσία έξοδος (τουλάχιστον) μείωση των τραπεζικών καταστημάτων κι επομένως χιλιάδες υπάλληλοι θα ενσωματωθούν στην μάζα των ανέργων στην χώρα.

Αυτοί οι σχεδιασμοί φανερώνουν (αν είναι αλήθεια ασφαλώς) το αδιέξοδο αλλά και την έλλειψη σοβαρής γνώσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Λίαν επικίνδυνα σενάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...