Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΄΄ΕΦΥΓΕ΄΄ ΑΤΥΧΩΣ

Σε λίγους είναι γνωστή η φυσιογνωμία του John Nash Jr. Στους λίγους έγινε γνωστή από την αντίστοιχη κινηματογραφική τανία που παρουσίασε σε συντομία την μεγάλη μαθηματική μορφή. 
Έστω και μετά από λίγες ημέρες του ατυχήματός του, που του στέρησε την βασανιστική ζωή του αφού έπασχε από ψυχική ασθένεια κρίνουμε σκόπιμο και υποχρέωση την μικρή αυτή αναφορά μας στον μεγάλο βραβευμένο πολλάκις μαθηματικό John Nash.

Ο John Forbes Nash, Jr (13 Ιουνίου 1928 - 23 Μαΐου, 2015) ήταν ένας Αμερικανόςμαθηματικός του οποίου τα έργα στην θεωρία των παιγνίων , η διαφορική γεωμετρία καιμερικών διαφορικών εξισώσεων που παρέχει πληροφορίες για τους παράγοντες που διέπουν την ευκαιρία και εκδηλώσεων εντός πολύπλοκων συστημάτων στην καθημερινή τη ζωή.
Οι θεωρίες του χρησιμοποιούνται σε οικονομικά , πληροφορική, την εξελικτική βιολογία ,την τεχνητή νοημοσύνη , τη λογιστική, την πολιτική και στρατιωτική θεωρία, εξυπηρετούν ως Senior Research μαθηματικούς στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον κατά τη διάρκεια του τελευταίου μέρους της ζωής του, μοιράστηκε το 1994 Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών με τους θεωρητικούς του παιχνιδιού Reinhard Selten και John Harsanyi . Το 2015, του απονεμήθηκε το Βραβείο Abel (μαζί με Louis Nirenberg ) για την εργασία του σχετικά με μη γραμμικές μερικές διαφορικές εξισώσεις.
Το 1959, Nash άρχισε να δείχνει σαφή σημάδια της ψυχικής ασθένειας, και πέρασε αρκετά χρόνια σε ψυχιατρικά νοσοκομεία που υποβάλλονται σε θεραπεία για την σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου . Μετά το 1970, η κατάστασή του βελτιώθηκε αργά, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή εργασία από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. [ 1 ] αγώνες του με την ασθένειά του και την αποκατάστασή του έγινε η βάση για την Sylvia Nasar βιογραφία 's, A Beautiful Mind , καθώς και ταινία με το ίδιο όνομα με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου . [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ]

Στις 23 Μαΐου 2015, Nash και η σύζυγός του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Νιου Τζέρσεϋ . [ 5 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάτι δεν πάει καλά στον πλανήτη μας...(συνέχεια 4)

Καταγράψαμε τις διαταραχές που συμβαίνουν σε πολλά σημεία του πλανήτη μας από καιρό τώρα και δημοσιεύσαμε τις ανησυχίες μας. Μια ματιά στην ...