Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Παρ΄όλο που είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές - εταίρους δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ποιότητα της συμφωνίας.
Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι ευνοϊκά με την πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης. Οι δανειστές ακολουθούν περίπου την ίδια τακτική με κάποιες υποχωρήσεις σε κάποια σημεία ενώ εμφανίζουν νέα και επιμένουν στο δημοσιονομικό και στο ασφαλιστικό, το οποίο συναρτούν με τα εργασιακά. Μέχρι και το ΕΚΑΣ προτείνουν να καταργηθεί ενώ στους συντελεστές του ΦΠΑ προτείνουν δύο κλίμακες 11 και 23% με την κατανάλωση της ενέργειας να την τοποθετούν στο....23%!!
Αναγνωρ΄λιζουν το μεγάλο πρόβλημα στο συνταξιοδοτικό αλλά οι προτάσεις τους βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με αυτές της κυβέρνησης.
Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση εξήντλησε τον χρόνο της σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που ούτε απέδωσαν ούτε και αναγνωρίστηκαν επι της ουσίας από τους δανειστές. Όλα έχουν απορριφθεί ενώ ο κ. Τσίπρας κατάφερε να φέρει τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Ακόμη και σ΄αυτό το επίπεδο διαπιστώνεται ότι υπάρχουν αντιδιαμετρικές θέσεις. 
Το θετικό είναι ότι έχει εκφραστεί η βούληση να συνεχιστούν οι συζητήσεις με στόχο την εξεύρεση λύσης με όποιο κόστος.

Ο Πρωθυπουργός αγωνίζεται να καταφέρει να πείσει για την λανθασμένη πολιτική των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, τονίζοντας κάθε φορά την αποτυχία της πολιτικής λιτότητας, που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 25% μέσα σε πέντε χρόνια.
Ακουμπώντας σ΄αυτό αμύνεται στην ουσία στην επιβολή μέτρων με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών και την αφαρμογή μεταρρυθμίσεων αναγκαίων για την χώρα.
Οι εταίροι φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στα επίπεδα του 0,8-1%.

Είναι γεγονός ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη αρχίζουν να ομολογούν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις είχαν δόσεις υπερβολών και κατανοώντας την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση αναζητούν άμεση επίλυση με κάποια συμφωνία. Κι ενώ απέρριπταν αναφανδόν έως τώρα τα όποια μέτρα αντιδρώντας με πολιτικούς όρους στα προγράμματα και τιςπολιτικές των δανειστών σήμερα αποδέχονται όχι μόνο τα μέτρα αλλά απιδιώκουν άμεσα συμφωνία.

Το e-mail Χαρδούβελη φαντάζει  ΄΄παιδική χαρά΄΄ όπως ανέφεραν πολιτικά στελέχη κομμάτων ενώ δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία.

Δέσμια της προεκλογικής ρητορείας η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αγωνιούν γαι την επόμενη ημέρα γνωρίζοντας ότι ο χρόνος και τελείωσε και η υπομονή των πολιτών εξαντλείται ενώ η αγορά έχει διαλυθεί. 
Και το εςρώτημα είναι, πως θα επιβληθούν νέα μέτρα σ΄ένα αλό που έχει ήδη εξαντλήσει κάθε περιθώριο αντοχής, πως θα δεχθεί αυτός ο αλός μια αύξηση και μόνο στο ΦΠΑ για την κατανάλωση της ενέργειας όταν πίστεψε σε κόκκινες γραμμές και σε ανυποχώρητη θέση στα εισοδηματικά του οικογενειακού προϋπολογισμού;

Κι αν ακόμη ο Πρωθυπουργός δεχθεί κάποιο πακέτο συμφωνίας με τους εταίρους δεν σημαίνει ότι η υπόθεση έκλεισε. Υπάρχει άλλος αγώνας στο εσωτερικό και εσωκομματικό επίπεδο.
Έτσι φουντώνουν και τα σενάρια περί εκλογών ή περί δημοψηφίσματος. 
Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όχι μόνο ξεθώριασε αλλά απέτυχε ενώ ταυτόχρονα χάθηκαν στην πορεία αυτή ευκαιρίες ανάπτυξης και αξιοποίησης συμμαχιών σε ΕυρωΠαϊκοό επίπεδο αλλά σε παγκόσμιο.
Ατυχείς χειρισμοί, υπερβολές και υπερεκτιμήσεις των δυνατοτήτων ή ακόμη και η λάθος ερμηνεία των ανοχών των δανειστών έφεραν χειρότερα αποτελέσματα.
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στη μέση μιας διαδρομής που εκείνος χάραξε αλλά διαπιστώνει αδιέξοδο. 
Μπροστά του δεν έχει τον κομματικό μηχανισμό αλλά την χώρα, η οποία οδηγείται σε άγνωστες διαδρομές αλλά και επικίνδυνες.
Οι δηλώσεις των κ.κ. Γλέζου περί σθεναρής αντίστασης στις προθέσεις των δανειστών και Μηλιού περί επιβολής capital control ως μέσο αντίδρασης δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον Πρωθυπουργό αλλά δεν πάυει να υπάρχουν και σε άλλα στελέχη, τα οποία θα συναντήσει έτσι κι αλλιώς σύντομα ύστερα από την συμφωνία με τους εταίρους.

Ο  κ. Τσίπρας βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες. Η σύνθλιψη θα έλθει έτσι κι αλλιώς και το γνωρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένας ανιχνευτής σωματιδίων του CERN θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου

Επιστήμονες στη Γερμανία δοκιμάζουν μια νέα συσκευή απεικόνισης η οποία έχει ενσωματωμένο έναν ανιχνευτή μικρών σωματιδίων που αναπτύχθηκε σ...