Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ(!)

Η εβδομάδα των λύσεων έφθασε! Οι ΄΄θεσμοί΄΄ θα μιλήσουν. Η κυβέρνηση αγωνιά ανάμεσα στην πρόταση των ΄΄θεσμών΄΄ και την έλλειψη ρευστότητας.
Η εβδομάδα που έφυγε ήταν πλήρης πιέσεων, απειλών και αρνήσεων και από τις δυο πλευρές.
Από νωρίς σήμερα το πρωϊ ύστερα από την πενταμερή (αρχικώς τριμερή) συνάντηση των δανειστών νέα σωρεία απειλών και αντιδράσεων κυρίως από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών.
Η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ απο χθες έστειλε το δικό της αντιδραστικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις λέγοντας ότι ΄΄οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ασκώντας πιέσεις και απειλές στην εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση της χώρας θα συναντήσουν την άρνηση στην προσπάθεια επιβολής νέων σκληρών μέτρων΄΄.

Παρ΄όλα αυτά, όπως και την περασμένη εβδομάδα, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει πρόταση από την πλευρά των δανειστών στα πλαίσια μιας ΄΄έντιμης΄΄ συμφωνίας, την οποία μερικοί ονομάζουν ΄΄τελευταία ευκαιρία΄΄ για την χώρα.
Η πρόταση θα αποτελεί ουσιαστικά προσύμφωνο για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας ενώ θα αγγίζει και τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης, την διαχείριση του χρέους.
Την οριστική συμφωνία και την αξιολόγηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης βλέπουμε τον Σεπτέμβριο όπου εκεί θα κριθεί οριστικά η τύχη της χώρας.

Η παραπομπή αυτή θα εμπεριέχει έμμεσα την ΄΄τελευταία ευκαιρία΄΄. 
Έτσι η κ. Μέρκελ θα απαλαγεί από τις μομφές της εσωτερικής πολιτικής πίεσης ενώ θα αποφύγει έντεχνα την κατηγορία ότι άφησε μέλος της ευρωζώνης να...χρεοκοπήσει χωρίς να επέμβει με ουσιαστικό τρόπο.
Εκτιμούμε, επίσης, ότι η πρόταση που θα δεχθεί η κυβέρνηση θα μετατοπίζει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνόντος κόμματος. Αυτή θα είναι η είτε η ευκαιρία της κυβέρνησης να λάβει οριστικά θέση στα εσωκομματικά της είτε να οδηγηθεί σε νέες εκλογές να ανανεώσει την εντολή διακυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί στο περιθώριο η ΄΄αντιφρονούσα΄΄ πλευρά της.

Η νέα συμφωνία, το προσύμφωνο. θα δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα και την κυβέρνηση να ασκήσει την δική της πολιτική έχοντας αποφύγει προσωρινά την χρεοκοπία. Θα ξετυλίξει την δική της φιλοσοφία πολιτικά, τεχνικά και κοινωνικά αλλά το βλέμμα της θα είναι στο δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο θα οφείλει να λύσει έως τον Σεπτέμβριο ή να είναι σε θέση να προτείνει ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις όπως τις απαιτούν οι δανειστές.
Το θέμα της ρευστότητας θα λυθεί με κάποιο τρόπο μέσα από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ (ESM, EFSF). Υπάρχουν τρόποι να λυθεί έστω προσωρινά το πρόβλημα έναν απ΄αυτούς δημοσιεύσαμε πρις λίγες ημέρες.

 Σε κάθε περίπτωση σήμερα θα γνωρίσουμε αν οι εκτιμήσεις μας έχουν αντίκρισμα ή θα μάθουμε για κάποιο τελεσίγραφο, όπως ισχυρίζονται πολλά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένας ανιχνευτής σωματιδίων του CERN θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου

Επιστήμονες στη Γερμανία δοκιμάζουν μια νέα συσκευή απεικόνισης η οποία έχει ενσωματωμένο έναν ανιχνευτή μικρών σωματιδίων που αναπτύχθηκε σ...