Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα με επιβολή capital control σε κάθε περίπτωση. Αν μη τι άλλο ο πανικόςκαι μόνο μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και μη αναστρέψιμες για την επιβίωση του τραπεζικού συστήματος.
Να θεωρηθεί το διάστημα από 29/6 έως όσο χρειαστεί αργία του τραπεζικού συτήματος ή να περιοριστεί η εκροή κεφαλαίων δηλαδή να επβληθεί όριο στις αναλήψεις.
Δοκιμασίες σ΄ένα μικρό και ανοιχτό σύτσημα δεν χωρούν. Το σύστημα δεν θα αντέξει κι επομένως με ταχύ ρυθμό οι τραπεζικές καταθέσεις να φέρουν τις τράπεζες σε κατάσταση πτώχευσης αν σ΄αυτό προσμετρηθεί και το γεγονός ότι η ρευστότητα από τον ELA ή από την ίδια την ΕΚΤ θα σταματήσει, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ντράγκι.
Όσο δεν είμαστε σε πρόγραμμα η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς το τραπεζικό σύστημα  θα έχει ακυρωθεί.

Άμεσα λοιπόν, κλείσμο των τραπεζών κι ασφαλώς και το χρηματιστήριο και κάθε μορφής κίνησης κεφαλαίων μέχρι να αποκατασταθεί η νηνεμία στις αγορές.
Αν ανοίξουν αύριο οι τράπεζες και μαζί και το χρηματιστήριο είναι απολύτως βέβαιο ότι θα διαφύγουν τεράστια ποσά είτε από τις τράπεζες είτε απώλειες χρηματιστηριακών αξιών.
Με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου όλοι οι τίτλοι θα έχουν απώλειες στο επίπεδο των καθορσμένων ορίων διακύμασης τιμών δηλαδή άμεσα οι τιμές θα βρεθούν στο -30% κι ασφαλώς όλοι θα είναι πωλητές ενώ αυτή κατάσταση θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα με ένα ακόμη -30%, αθροιστικά -60% και....βλέπουμε..... Ο πανικός θα εγκατασταθεί πάνω από την ΄΄Σοφοκλέους΄΄ σήμερα ΄΄Λ. Αθηνών΄΄, που για να αποκατασταθεί κάποια ισορροπία θα περάσουν εβδομάδες. Τεράστιες απώλειες.
Η επιβολή αναγκαστικής αργίας στις τράπεζες και στο χρηματιστήριο είναι άκρως αναγκαία.

Σε περίπτωση διαρροής νέων κεφαλαίων την εβδομάδα που έρχεται και παράλληλα την μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών με σημαντικές απώλειες με το άνοιγμα της χρηματιστηριακής αγοράς θα φέρει πιο κοντά την επιβολή ενός bail in, κάτι που δοκιμάστηκε στην Κύπρο το 2012. Οι συνέπειες ήταν τραγικές και ταχύτατες. Είδαμε τις Κυπριακές τράπεζες, υποκατασήματα στην Ελλάδα να αλλάζουν χέρια σε χρόνο μηδέν.
Υπάρχει εν εξελίξει μια τέτοια κατάσταση αν δεν υπάρξει η απαιτούμενη προσοχή και φροντίδα. 

Δεν αποτελεί απειλή αυτό που υπονοούμε αλλά μια πραγματικότητα και η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει τον Έλληνα καταθέτη ή μικρομέτοχο.

Αυτή την ώρα πολλά θεσμικά όργανα συνεδριάζουν με μοναδικό θέμα ο χειρισμός του τραπεζικού συστήματος. Οι συνεδριάσεις θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο το πρωί πριν την ώρα έναρξης λειτουργίας των αγορών.
Υπάρχει και η απόφαση της ΕΚΤ εντός της ημέρας, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση των τραπεζιτών σήμερα το απόγευμα στις πέντε. Μοναδικό θέμα πια δεν είναι το δημοψήφισμα αλλά το capital control!!!!

Προσοχή!!!
Θα μπορούσαμε να γράψουμε περισσότερα αλλά επιφυλασσόμαστε για ευνόητους λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...