Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ευτυχώς η κυβέρνηση δέχθηκε τις εισηγήσεις των  θεσμικών οργάνων του χρηματοπιστωτικού χώρου να κλείσει τις  τράπεζες σήμερα. Εμείς το είχαμε εντοπίσει από χθες νωρίς το πρωί βλέποντας τις ταχύταταες εξελίξεις και είπαμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έπρεπε να προστατευθεί όπως επίσης και ο χρηματιστηριακός χώρος. Ευτυχώς αυτό έγινε.

Η κυβέρνηση έπαιξε ένα χαρτί ως να ήταν παιχνίδι τράπουλας ή ρουλέτας. Θεώρησε ότι η προσφυγή σ΄ένα δημοψήφισμα αμφίβολης δομής θα αποτελούσε πίεση περαιτέρω στους θεσμούς ίσως και εκβιασμός ώστε να υποχωρήσουν.

Δεν είχε υπολογίσει για ακόμη μια φορά πρθά τα πράγματα. Δεν υπολόγισε ότι η ροή ρευστότητας από την ΕΚΤ θα σταματούσε παρ΄όλο που υπήρχαν συνεχείς προειδοποιήσεις. Όλοι οι θεσμοί της Ευρώπης και όχι μόνο προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων και γενικά της κίνησης κεφαλαίων.
Ο κ. Τσίπρας θεώρησε ότι κάτω από την οτπική της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης οι θεσμοί όφειλαν να δίνουν και να υποχωρούν σε κάθε αίτημά του αιτήθηκε μια μικρή παράταση του προγράμματος δηλαδή περαιτέρω χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος.
Ο κ. Ντράγκι είχε πολλές φορές αναφέρει ότι αν δεν υπάρξει πρόγραμμα δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση. Άρα ο κ. Τσίπρας το γνώριζε.
Πλέον αυτού η κυβέρνηση όφειλε να γνωρίζει ότι κάθε τροποποίηση συμφωνίας αποφασίζουν άλλα δημοκρατικά εκλεγμένα κοινοβούλια και στη συνέχεια να υπάρξει υλοποίηση. 
Και αυτό το ΄΄ξέχασε΄΄ ο κ. Τσίπρας όταν χθες το βράδυ μίλησε στον Ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση έχει αυξημένο, λοιπόν, ενδιαφέρον για το πως θα αντιδράσουν σήμερα ποι αγορές με κλειστές τις τράπεζες στην Ελλάδα, με κλειστό το χρηματιστήριο, με το δεδομένο ότι σε πέντε ημέρες οι Έλληνες προσφεύγουν στην κάλπη να εκφράσει γνώμη πάνω σε μια πρόταση συμφωνία με τους δανειστές που εντέλει δεν υπάρχει και στην πραγματικότητα.

Μέχρι αυτή την ώρα η ισοτιμίες ευρώ με με οποιοδήποτε άλλο νόμισμα δεν παρουσιάζεται καμιά ανωμαλία. Το ευρώ μάλιστα παρουσιάζει άνοδο σε σχέση με το δολάριο βρίσκεται στο 1,1089, +0,51% από την Παρασκευή.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στα χρηματιστήρια δείχνουν μια ομαλή σχετικά πορεία. Δεν υπάρχει πανικός και η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία.
Ο Νίκει έκλεισε με απώλειες 2,5% ενώ στα Ευρωπαϊκά παρατηρείται μια έντονη πτώση στον DAX 3,36%, ενώ ο βρετανικός FTSE σημειώνει απώλειες 2,2% και ο CAC στο Παρίσι σημειώνει απώλειες 4,4%.

Εκτιμούμε ότι μέχρι αργά το μεσημέρι οι δείκτες θα αντιδράσουν και θα καλύψουν τις απώλειες.

Παρ΄όλο που η κυβέρνηση υπολόγιζε σε ανωμαλία στον χρηματοπιστωτικό παγκόσμιο χώρο διαψεύδεται κι ασφαλώς αποδεικνύεται ότι οι αγορές και κυρίως οι θεσμοί αισθάνονται καλά οπλισμένοι ώστε να αντιμετωπίσουν την αντικανονικότητα που παρουσιάζεται στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένας ανιχνευτής σωματιδίων του CERN θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου

Επιστήμονες στη Γερμανία δοκιμάζουν μια νέα συσκευή απεικόνισης η οποία έχει ενσωματωμένο έναν ανιχνευτή μικρών σωματιδίων που αναπτύχθηκε σ...